FOTO VIDEO Ce n-a văzut Patzaichin când s-a dat cu canotca la Cluj-Napoca. Râul Someş, o cumplită groapă de gunoi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campionul Ivan Patzaichin a fost invitatul special al unui eveniment organizat la Cluj-Napoca pentru ca populaţia să conştientizeze importanţa de a avea un râu Someş curat, care poate deveni o atracţie a oraşului. Dezbaterile, atelierele, plimbările cu canotcile, concertele s-au desfăşurat la circa 1 kilometru în aval de o zonă în care râul a devenit groapă de gunoi şi autorităţile ridică, de ani de zile, din umeri.

Campionul Ivan Patzaichin a fost invitatul special al proiectului Someş Delivery 2019, desfăşurat în acest week-end, în Cluj-Napoca, cu tema 3XRE: REciclare, REutilizare, REducere.

Organizatorii au arătat că toate evenimentele, atelierele, amenajările şi instalaţiile au fost gândite în jurul sustenanilităţii, iar motto-ul „Dacă vrem un Someş mai curat, e nevoie să devenim noi înşine mai responsabili faţă de mediu şi mai cumpătaţi. Dacă vrem un oraş mai verde e nevoie să ne apropiem altfel de râul care îl traversează.”

Dezbaterile, atelierele de reciclare, plimbările cu canotcile aduse de asociaţia lui Ivan Patzaichin şi concertele de muzică s-au desfăşurat la circa 1 kilometru în aval de un adevărat dezastru ecologic: pe o zonă de circa 200 de metri în comuna Floreşti, localnicii au transformat malurile Someşului într-o groapă de gunoi. Activistul clujean Istvan Szakats a filmat „munţii” de gunoaie, găsind inclusiv un frigider abandonat în apă.

Cine sunt responsabilii?

 „Eu am făcut traseul asta prima dată în 1992 pe atunci într-o barcă pneumatică rusească şi pe an ce trece văd cum e din ce în ce mai apocaliptică situaţia. Acum mi-am zis, hai încă o tură, dar acum cu camera”, a declarat activistul pentru „Adevărul”.

Vinovaţii de serviciul ai autorităţilor sunt câteva familii de romi care locuiesc pe malurile Someşului în zona comunei Floreşti, pe o distanţă de circa 200 de metri. Szakats susţine că oamenii au început să înţeleagă că marea problemă este ineficienţa autorităţilor: „Spre marea mea satisfacţie la 500 share-uri am citit toate comentariile, erau şi comentarii rasiste, dar VASTA majoritate identifica ca responsabili: primăria Floreşti, primăria Cluj, Apele române, Garda de mediu”.

   

Ce spun Apele Române


Şeful sistemului de gospodărire a Apelor Cluj, Ioan Curt, a pus aceeaşi placă a responsabilităţii locuitorilor din Floreşti care au transformat malurile Someşului în groapă de gunoim arătând că „rezolvarea problemei e aproape imposibilă”. 

Curt susţine pentru „Adevărul” că situaţia este neschimbată de mai mulţi ani şi responsabilitatea pentru curăţarea malurilor revine primăriilor, în cazul nostru Primăriei Floreşti: 

„A fost un control în primăvară la toate primăriile din judeţ, control pe care-l face înainte de topirea zăpezii, iar Primăria Floreşti a fost atenţionată cu privire la faptul că malurile în zona respectivă nu sunt curate”.

Reprezentantul Administraţiei Bazinale a Apelor Someş-Tisa a mai susţinut că nu a amendat Primăria Floreşti, pentru această situaţie şi nu crede că amenzile sunt soluţia. Preferă să spună că e o situaţie „aproape imposibil de rezolvat”: 

„Acum vreo 3 ani cei de la Primăria Floreşti au făcut o acţiune majoră de curăţare a malurilor în zonă, lucru pe care l-au repetat şi anii trecuţi. E o situaţie dificil de gestionat, noi i-am atenţionat, i-am amendat acum câţiva ani. Am putea să-i amendăm în fiecare zi, dar nu cred că asta e soluţia. Soluţia este să facă în aşa fel încât să nu mai fie aruncate deşeurile pe malurile Someşului. E extrem de dificil, aproape imposibil.”


Curt susţine că după ce s-a făcut curăţenie, în timp relativ scut malurile Someşului s-au umplut din nou cu deşeuri. „Sunt localnicii care stau pe o lungime de circa 200 de metri care aruncă deşeurile pe malurile Someşului. Am impresia că se duc şi fac curat în zona de construcţii şi aruncă deşeurile în fundul curţii”, spune inginerul.

Ioan Curt concluzionează că se va mai face un control, dar nu speră într-o rezolvare a situaţiei. 

Primarul localităţii Floreşti, Horia Şulea, nu a răspuns la telefon pentru a lămuri situaţia.

cluj somes gunoaie. foto Istvan Szakats

Frigiderul a ajuns în Someş. 

„Nici măcar nu se chinuiesc să inventeze promisiuni noi”


Întrebat despre concluziile demersului său, Szakats a spus: „Ceea ce e pervers este că după ce video-ul a ieşit viral, instant s-au mobilizat „autorităţile” şi au dat drumul la moara cu promisiuni, că o să facă Consiliul Apei, bla bla. Tupeul merge până la un aşa nivel de paroxism încât nici măcar nu se chinuie să inventeze promisiuni noi. Lucrurile astea sunt scrise în Strategia de Dezvoltarea a Clujului, 2014-2020 şi sunt scrise în bidbookul de Capitală Culturală Europeană, ca ceva ce se face oricum, indiferent de câştigarea titlului sau nu. Iar comunitatea profesională a Clujului aplaudă ca focile când i se serveşte un bullshit - şi despre care de fapt ştiu că e bullshit, că îl aud de 5 ani cel puţin”. 

Cel mai mult suferă clujenii

Reprezentantul Administraţiei Bazinale a Apelor Someş-Tisa, Ioan Curt, a explicat pentru „Adevărul” că cel mai mult au de suferit clujenii: „Cluj-Napoca fiind în aval atunci când debitul de apă creşte spală malurile şi apa vine plin de mizerii până în oraş. E un disconfort major pentru municpiul Cluj-Napoca, care n-are nicio vină.”

Primăria Cluj-Napoca a amenajat o aşa-zisă barieră care are ca scop să oprească deşeurile care vin din amonte la intrarea Someşului în oraş. Curt susţine că „Bariera e pentru debite normale şi pentru un aport de plutitori normal, deci nu face faţă atunci când creşte debitul”.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite