FOTO VIDEO Lampioane şi candele în centrul Clujului, la 571 de ani de la naşterea lui Matia Corvin

FOTO VIDEO Lampioane şi candele în centrul Clujului, la 571
de ani de la naşterea lui Matia Corvin

Statuai lui Matia Corvin a fost înconjurată de candele albe FOTO: Florina Pop

Clujenii au marcat împlinirea celor 571 de ani de la naşterea Matia Corvin, regele Ungariei, cu o zi înainte, sâmbătă, 22 februarie, aprinzând lampioane şi lumănări în Piaţa Unirii, înconjurând ansamblul statuar care îl reprezintă pe Matia Corvin şi generalii săi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Astăzi, 23 februarie, se împlinesc 571 de ani de la naşterea lui Matia Corvin, o dată pe care clujenii, mai ales cei din comunitatea maghiară, nu o lasă nesărbătorită.

Anul acesta, statuia regelui Matia Corvin din centrul Pieţei Unirii a fost înconjurată cu candele albe, iar organizatorii evenimentului, Asociaţia Amaryllis, au lansat şi lampioane.

Regele Ungariei s-a fi născut pe 23 februarie 1443 în casa ce azi îi poartă numele, Casa Matia Corvin, care pe vremuri era un han. A fost unul dintre cei mai importanţi regi ai Ungariei (1458-1490).

O legendă

Una din cele mai cunoscute legende ale istoriei clujene spune că fiul lui Iancu de Hunedoara, voievod al Transilvaniei şi guvernator al Ungariei, anume regele Matia, care a devenit între 1443 şi 1490 unul din cei mai importanţi conducători ai Ungariei, a vizitat Clujul în timpul domniei sale, pentru a vedea cum sunt trataţi oamenii.

„În piaţa centrală a oraşului, Matia a asistat la o scenă în care plebeii oraşului erau obligaţi de oamenii judelui, sub ameninţarea biciuirii, să care cu braţele buşteni pentru gospodăria sa. Protestând împotriva acestei nedreptăţi, regele deghizat în student a fost biciuit şi obligat să se alăture sărmanilor oraşului în munca grea“, povesteşte istoricul Tudor Sălăgean, în cartea „Legendele Clujului“.

„Legenda spune că Matia ar fi avut inspiraţia de a scrie pe trei lemne din curtea judelui <<Aici a fost regele Matia. Unde este dreptatea?>>. Eliberat odată cu lăsarea serii, regele s-a întors în tabăra sa de lângă oraş. A doua zi, acesta a revenit, în fruntea suitei sale strălucitoare, fiind întâmpinat cu mare fast de judele oraşului“, continuă povestea.

Judele l-a asigurat pe rege că legile sunt respectate, însă Matia a căutat lemnele însemnate de el şi, odată ce le-a găsit, l-a pedepsit pe jude şi a luat măsuri pentru a asigura stricta respectare a drepturilor şi libertăţilor tuturor cetăţenilor oraşului.În această casă – hanul oraşului din acea vreme – s-a nascut la 23 februarie 1443, Matia Corvin, fiul marelui voievod al Transilvaniei, Ioan (Iancu) de Hunedoara. Matia Corvin a fost unul dintre cei mai importanţi regi ai Ungariei (1458-1490), erudit şi mecena, amintit şi astăzi în cântece sau legende.

Mai puteţi citi:

Serial „Legendele Clujului" (I): Regele Matia Corvin, biciuit în centrul oraşului

Familia din Cluj cu 5 perechi de gemeni. Doi băieţi s-au născut când Regele Ferdinand împlinea 60 de ani

EXCLUSIV Vampirii din Transilvania, ucişi de propriul mit

FOTO Primul fotojurnalist de război din lume a fost un clujean: 202 ani de la naşterea lui Carol Popp de Szathmáry

FOTO Povestea mănăstirii care veghează Clujul de aproape o mie de ani

Băile Someşeni, staţiune pentru englezi

FOTO Parcul clujean premiat la Olimpiada deschisă de Hitler

FOTO Povestea Lacului fără fund

Piaţa Unirii din Cluj, locul de unde au fost lansate lampioanele FOTO: Florina Pop

Imagini din aceeasi galerie
  • Piaţa Unirii din Cluj, locul de unde au fost lansate lampioanele FOTO: Florina Pop
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările