FOTO VIDEO Fără Cătălin Botezatu şi 3 Sud Est, Balul Operei din Cluj se îndreaptă spre Viena

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fără prezentările de modă ale lui Cătălin Botezatu, fără 3 Sud Est şi Axenia, fără rochia din flori a soţiei lui Rareş Bogdan, fără Irinel Columbeanu şi fără momentele interminabile de premiere, ediţia cu numărul 26 a Balului Operei din Cluj s-a apropiat de ceea ce ar trebui să însemne un bal vienez.

A fost pentru prima dată un „Bal al Operei” şi nu „un Bal în Operă”. Aceasta a fost impresia multora dintre invitaţii ediţiei cu numărul 26 a Balului Operei din Cluj-Napoca. În primul rând, programul a fost unul dedicat exclusiv operei şi baletului, fără artificii nepotrivite precum concertele unor trupe şi artişti precum 3 Sud Est, Holograf, Axenia sau Petre Geambaşu Show Band.

De bun augur a fost, de asemenea, lipsa prezentărilor de modă, Balul Operei ajungând la un moment-dat să fie criticat pentru prost-gust şi „chiloţăreală”, aluzie la defilările manechinelor în lenjerie intimă. Au lipsit de asemenea, personaje mondene precum Cătălin Botezatu sau Irinel Columbeanu - care este finul şi un bun prieten al fondatorului Balului Operei, Matei Miko - care dădeau un aer dâmboviţean manifestării. A lipsit, de asemenea, şi eternul prezentator Rareş Bogdan şi, odată cu el, şi momentul îndoielnic al prezentării rochiei din flori, creată de soţia acestuia. Binevenită a fost decizia organizatorilor de a impune un cod vestimentar formal strict, „black tie” sau „white tie”. Rubrica „Cele mai urâte ţinute de la Balul Operei”, care a devenit nelipsită în presa locală după fiecare eveniment, va fi anul acesta mai greu de ilustrat. 

Nu s-a abuzat de premii

A lipsit, de asemenea, momentul interminabil în care se acordau zeci de premii, care a ajuns la apogeu în ediţia de anul trecut, în care organizatorii şi sponsorii au ajuns să se premieze între ei. Au primit diferite diplome şi trofee directorul Operei, sponsorul principal, organizatorul etc etc. Până şi soţia lui Rareş Bogdan a obţinut un premiu pentru aranjamentul floral al sălii. În ediţia de anul acesta, doar patru persoane au obţinut distincţii: premiul „Seniorii Cetăţii” acordat de Uniunea Universităţilor Clujene, Premiul „Lya Hubic” pentru excelenţa unei voci feminine, Premiul „Dimitrie Popovici-Bayreuth” pentru excelenţa unei voci masculine şi Premiul „Alexandru Fărcaş” pentru tinere talente. Momentele au fost inteligent intercalate cu bucăţi din programul artistic, neabuzându-se de răbdarea spectatorilor.  

Invitatul special al Balului Operei, Ştefan Pop

Tiberiu Soare şi Ştefan Pop, invitaţii speciali

Seara a început cu intonarea Imnului de Stat al României şi a Imnului Uniunii Europene. Programul artistic a durat circa două ore şi jumătate şi a cuprins, în prima parte, momente muzicale din repertoriul dramatic şi instrumental autohton, reprezentativ pentru Anul Centenar 2018, tema acestei ediţii a Balului Operei, iar în a doua parte fragmente celebre de operă, valsuri, operetă şi musical. Invitaţi speciali au fost dirijorul Tiberiu Soare, şi tenorul Ştefan Pop, care a câştigat două dintre cele mai importante competiţii vocale internaţionale (Operalia, găzduită de Teatro alla Scala din Milano, sub conducerea lui Placido Domingo, şi Competiţia Internaţională de Muzică de la Seul, în 2010). Alături de Orchestra, Ansamblul de Balet şi Corul de bărbaţi al Operei Naţionale Române Cluj-Napoca, au urcat pe scenă soliştiii: Carmen Gurban, Iulia Merca, Diana Ţugui, Viktoria Cormoş, Larisa Ştefan, Hector Lopez, Sorin Lupu, Simonfi Sandor, Andrei Manea, Andrei Nicoară, Sebastian Balaj, Diana Gheorghe, alături de artiştii instrumentişti Rareş Munthiu - vioară şi Vlad Raţiu - violoncel. Regia artistică a aparţinut lui Petre Năstase şi Mihaelei Bogdan.

La fel ca la celelalte ediţii ale Balului, artiştii au făcut un spectacol de calitate. Un moment mai puţin reuşit a fost cel realizat de membri ai Clubului de Dans Sportiv „Stelele Dansului” Cluj-Napoca, ai căror membri deşi au avut ţinute spectaculoase, au avut şi momente de stângăcie.

Vals la Balul Operei din Cluj 2018

„Alles Walzer!” 

O premieră pentru Balul Operei este faptul că sala de spectacole a fost transformată într-o uriaşă sală de dans, peste rândurile de scaune fiind montată o podea. După un cockteil de socializare, a urmat momentul „Alles Walzer!” Spectatorii au devenit, pentru circa două ore, protagoniştii balului, dansând vals alături de sau cu artiştii care i-au încântat pe scenă.

În plus, evenimentul a avut scop caritabil: prin participarea la Balul Operei 2018, clujenii au susţinut, atât prin achiziţia biletelor la eveniment, cât şi prin donaţiile oferite, programul de burse lunare pentru cei 11 artişti care fac parte din Transylvanian Opera Academy (cel mai recent proiect cultural-artistic şi academic al Operei Române şi urmăreşte formarea şi îndrumarea către excelenţă a unor tineri promiţători).

Una peste alta, trecerea mărcii „Balul Operei” de la omul de afaceri Matei Miko, iniţiatorul proiectului şi cel care s-a ocupat de organizare timp de 25 de ani, în proprietatea Operei Naţionale Române din Cluj, a avut un efect pozitiv: evenimentul s-a apropiat de ceea ce ar trebui să fie un bal vienez. 

Citeşte şi

Marca „Balul Operei” va fi donată Operei Naţionale Române din Cluj

Balul Operei din Cluj „ca la 20 de ani”: pe scenă au urcat artişti de la Scala din Milano şi de la Opera din Viena. Invitaţii au petrecut cu lei, şerpi şi hostese

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite