FOTO VIDEO Desenele animate terapeutice care îţi scapă copilul de supărări

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Retman este eroul central al desenelor animate terapeutice create la Cluj. Primele din ţară de acest gen FOTO: retman.ro
Retman este eroul central al desenelor animate terapeutice create la Cluj. Primele din ţară de acest gen FOTO: retman.ro

Facultatea de Psihologie din Cluj, care a câştigat, în 2011, titlul de cea mai „tare“ facultate din ţară, continuă seria proiectelor de succes: de la benzi desenate şi roboţi la desene animate terapeutice care să îi ajute pe copii să-şi gestioneze emoţiile.

Desenele se numesc „Retman şi Retmagia“, cuprind cinci filmuleţe a câte 8-9 minute fiecare, iar muzica a fost făcută de către cei de la trupa „Luna Amară“. Sunt primele desene animate terapeutice din ţară, au la bază studii făcute pe copii în judeţele Cluj şi Alba care arată le asigură succesul. 

Sunt gata şi se află în faza de testare ca să se confirme eficienţa lor.

Ideea creării acestor desene animate terapeutice este una mai veche şi îi aparţine profesorului Daniel David, un psiholog de renume în ţară şi peste hotare, fiind primul român numit director pentru cercetare la faimosul Institut „Albert Ellis“ din New York.

„Desenele animate sunt gândite pentru a crea bună-dispoziţie, desenele animate terapeutice merg mai departe, îi învaţă pe copii cum să-şi gestioneze emoţiile“, afirmă Daniel David.

Proiectul desenelor animate a fost pus în practică spre în a doua parte a anului 2012 şi a fost finanţat din premiul I de 30.000 de euro primiţi de Facultatea de Psihologie în 2011, când a fost desemnată cea mai bună facultate din ţară, în cadrul Galei Premiilor în Educaţie.

De ce sunt terapeutice?

Specialiştii clujeni spun că aceste desene sunt terapeutice fiindcă Retman, ca personaj principal, transmite principiile de psihoterapie raţional-emotivă şi cognitiv-comportamentală, adică îi învaţă pe copii cum să gândească pozitiv şi cum să se comporte.

„Sunt primele desene animate terapeutice validate ştiinţific din ţară“, afirmă lectorul Oana David, implicată în proiectul „Retman şi Retmagia“, alături de conf. univ. dr. Anca Dobrean şi Cristina Domuţ.

Ea le-a arătat o parte dintr-un episod copiilor care au mers săptămâna trecută în Complexul Camelot - o clădire care pare desprinsă dintr-un film SF care cuprinde laboratoare de roboterapie şi psihoterapie, un amfiteatru în aer liber şi o platformă virtuală.

Cei mici au fost încântaţi şi că au văzut desene animate şi că au putut să se „plimbe“, virtual, cu ajutorul unor ochelari „magici“ într-un parc de distracţii.

După ce au văzut desenele, au completat fişe în care au arătat ce personaje le-au plăcut din desene, dându-le chiar note. Asta nu înainte de a le spune psihologilor clujeni la ce desene animate se uită ei. Li s-a părut interesantă şi păpuşa Retman din pluş, care nu a lipsit din decor.

„Anxietatea e foarte frecventă la copiii de grădiniţă şi la şcolari. Este un fapt cunoscut în literatura de specialitate. Vom merge în şcoli şi grădiniţe ca să testăm eficacitatea desenelor animate cu Retman“, adaugă Oana David.

Despre episoade

Desenele încep cu povestea lui Retman, cine este el şi unde locuieşte - un mare psihoterapeut din Oraşul Echilibrului de pe planeta Raţionalia, iar apoi vin patru episoade, fiecare dintre ele fiind centrat pe controlul unei anumite stări - depresie (episodul 1), anxietate (episodul 2), vinovăţie (episodul 3) şi furie (episodul 4).
  
În episodul care spune povestea lui Retman, aşa cum se arată şi pe site-ul ce poartă numele personajului pozitiv, copiilor li se dezvăluie „marea lege a fericirii“:

„Fericirea ta depinde de cum gândeşti despre lucrurile care ţi se întâmplă, nu de ceea ce ţi se întâmplă. (….) Marele secret al fericirii oamenilor de pe Raţionalia consta în faptul că ei ştiau că fericirea lor, emoţiile şi modul în care se comportă nu de depind de evenimentele care li se întâmplă, ci de cum gândesc, de gândurile lor, despre ceea ce li se întâmplă“.

O fetiţă de clasa a IV-a, „consultant“ pentru desene

Cel care semnează regia şi scenariul, Mihai Goţiu, jurnalist de profesie, povesteşte că dorinţa de a face desene animate care să-i ajute pe copii să-şi alunge stările de tristeţe, deprimare, teamă şi furie este una mai veche. Una de prin 2007, după ce a apărut cartea de benzi desene intitulată „Retmagia şi minunatele aventuri ale lui Retman“.

„Îi spuneam lui Daniel David că ar fi frumos să fie şi desene animate, nu doar carte“, zice Goţiu.
El a coordonat echipa de producţie artistică a desenelor. Mai spune că a ales cu grijă cuvintele fiind vorba de desene animate pentru cei mici şi că nepoata sa, care este în clasa a IV-a, l-a „consiliat“.

„În ceea ce priveşte scenariul au fost cuvinte la care am renunţat după ce am văzut cum reacţionează ea“, explică acesta.

Voci din „Luna Amară“

De coloana sonoră a desenelor s-a ocupat trupa „Luna Amară“. Ei au gândit şi creat fondul muzical pentru „Retman şi Retmagia“, iar unul dintre soliştii trupei, Mihnea Blidariu, a împrumutat vocea sa mai multor personaje negative - Iraţionalius, vrăjitorul cel rău, şi a două dinter slugile sale  - Descurajatus şi Frustratus.

De partea de animaţie s-au ocupat Bencze László, Bencze Miklós şi Luminiţa Dejeu şi Vlad Tenie Brădean.

Desenele cu carte, pe piaţă

Coordonatorul acestui proiect, Daniel David, şeful Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, spune că prin vară sau toamnă se vor termina testele la desenele animate şi acestea vor fi lansate pe piaţă sub forma unui DVD inserat într-o carte cu povestea desenelor animate.

Tot prin vară-toamnă ar trebui să se finalizeze testele unui alt proiect al cercetătorilor clujeni, cel legat de roboţelul Retman care are acelaşi scop ca şi desenele animate, să-i ajute pe copii să gândească pozitiv şi să-şi controleze emoţiile.

Psihologii caută şi o firmă care să îl producă pe Retman în serie ca el să ajungă pe piaţă. Deocamdat, nicio firmă românească nu a fost prea interesată.

Cum funcţionează roboţelul Retman, în filmul de mai jos:

Robotul clujean care îţi scapă copilul de depresie

Timizii se pot trata gratuit în varianta clujeană a Matrix-ului

Clădirea SF a Clujului cu platforma virtuală Matrix şi roboţi terapeutici
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite