FOTO Cum se face turism în Hoia Baciu, una dintre cele mai bântuite păduri din lume conform BBC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nu e Blair Witch Project, e un selfie făcut de clujeanul Marius Lazin, ghidul pădurii bântuite, cu câţiva turişti. FOTO: Hoia Baciu Project
Nu e Blair Witch Project, e un selfie făcut de clujeanul Marius Lazin, ghidul pădurii bântuite, cu câţiva turişti. FOTO: Hoia Baciu Project

Iubitorii de adrenalină pot încerca o plimbare nocturnă, alături de ghizi, în pădurea Hoia Baciu din Cluj. Încă din anii ’60, în zonă a fost semnalată apariţia unor OZN-uri, iar în 2013 jurnaliştii de la BBC au inclus-o pe lista celor mai bântuite păduri din lume.

„Pădurea Hoia Baciu din Transilvania a atras o atenţie nedorită de peste o jumătate de secol. Localnicii din apropiere susţin că pădurea – care are o poiană circulară în centru – este un portal, iar cei care trec prin el s-ar putea să nu se mai întoarcă niciodată. Cei care au trecut prin poiană relatează că au avut stări de anxietate şi de greaţă. Copacii, despre care se spune că altădată erau drepţi şi înalţi, sunt acum răsuciţi, cu noduri“. 

Această descriere apărută într-un articol despre lista celor mai bântuite cinci păduri din lume, publicat de BBC în 23 ianuarie 2013, a făcut din pădurea Hoia Baciu, din Cluj, o destinaţie la modă pentru turiştii dornici de adrenalină. Topul mai cuprindea, pe lângă pădurea aflată la marginea oraşului Cluj-Napoca, Pădurea Neagră din Germania, Pădurea Aokigahara din Japonia, Insula Păpuşilor din Mexic şi Pădurea Wychwood din Anglia.

  

În aceeaşi lună ianuarie a anului trecut, Marius Lazin (30 de ani), un angajat al Biroului de Promovare Turistică a Primăriei Cluj-Napoca, a făcut un tur de noapte al pădurii, la insistenţele unui prieten, Alex Surducan, meteorolog de profesie, care ştia foarte bine nu numai pădurea, dar şi legendele care s-au ţesut în jurul acesteia.

hoia baciu

Marius, absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, era preşedintele Asociaţiei „Romania - your lifetime experience“. 

„I-am propus lui Alex, care era pasionat de pădure, să devină coordonatorul Hoia Baciu Project. Ne-am dat seama că pădurea are notorietatea mai mare pe plan internaţional decât pe plan local“, explică Marius. Astfel a devenit Hoia Baciu Project unul dintre principalele obiective ale Asociaţiei „Romania - your lifetime experience“. „Principalul obiectiv a fost de a informa despre Hoia Baciu. Întrucât au existat foarte multe cereri, am început să facem tururi ghidate“, povesteşte Marius. 

În acest moment, şapte persoane lucrează la proiect, însă doar Marius Lazin şi Alexandru Surducan sunt ghizii pădurii „bântuite“. Din echipă fac parte şi studenţi din Mexic, Pakistan şi Egipt, care au făcut un internship la asociaţie, iar acum lucrează la partea de site şi promovare. 

Nelinişte şi probleme tehnice

Prima ieşire la Hoia Baciu organizată pentru turişti a avut loc la sfârşitul verii anului trecut. „Noi nu am postat o ofertă pe site, ci am fost contactaţi şi rugaţi să-i însoţim. Primul turist pe care l-am dus a fost un american de 60 de ani care lucra în armata SUA. Ţin minte că am stat mult, vreo 5-6 ore pe timp de noapte“, îşi aminteşte Marius. Prima ieşire cu români a fost organizată abia în 2014. 

„Am trăit senzaţia de nelinişte, uneori poate şi chiar de frică, dar de cele mai multe ori, pădurea a fost destul de liniştită. Probleme am avut cu echipamentele electoronice, cum ar fi telefoanele care se restartează sau merg un pic mai altfel, sau cu GPS-ul care nu mai funcţionează“, explică tânărul. Au experimentat astfel de probleme şi mai multe echipe de jurnalişti străini care au lucrat la materiale legate de pădurea Hoia Baciu. „Echipa de la ABC News, din care făcea parte şi Bob Woodruff  (n.r. - cunoscut prezentator de ştiri din SUA), nu a reuşit să configureze sunetul lavalierei reporterului, astfel că după ce au filmat au observat că nu se aude. Apoi, au avut probleme cu telefoanele şi cu «action cam-urile» (n.r. – camere de filmat în miniatură). De asemenea, fotograful olandez care i-a însoţit pe Aaron Sagers (n.r. – jurnalist american) şi pe Dacre Stoker (n.r. – stră-strănepotul autorului romanului Dracula, Bram Stoker) a avut probleme cu bateriile“, relatează Marius. O altă echipă de televiziune care a avut probleme a fost cea de la Travel Channel. Tânărul mai povesteşte că uneori în zonă acul de la busolă o ia razna. 

„Explicaţia ştiinţifică pentru aceste fenomene este câmpul electromagnetic. Cercetători ai fenomenului Hoia Baciu precum Cristian Mureşan (n.r. – realizator de emisiuni la TVR) şi Adrian Pătruţ (n.r. – profesor la Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai)  au constatat că există variaţii importante de câmp electromagnetic şi de radioactivitate în zonă. Am cumpărat şi noi un detector de câmp electromagnetic şi vrem să luăm aparatură mai performantă“, mai spune Marius.  

hoia baciu

   

„A fost înfricoşător pentru mine“

De la începutul proiectului, Marius Lazin a făcut peste 30 de circuite cu turiştii, în mare parte acestea desfăşurându-se noaptea. Cu toate acestea, povesteşte că a trăit un moment înfricoşător în Poiana Rotundă, punctul culminant al turului, o zonă aproximativ circulară aflată în mijlocul pădurii. „Era 11 noaptea şi eram cu un cuplu de tineri din Anglia. La un moment dat, vine tipul la mine şi-mi spune că a auzit o voce care îl chema spre ea, culmea, în limba engleză. Nu mi s-a părut foarte neobişnuită întâmplarea, pentru că nu era prima dată când turiştii îmi spuneau că aud voci care încearcă să comunice cu ei“, explică Marius, adăugând că, în aceeaşi seară, prietena englezului a încercat să facă mai multe fotografii care ieşeau defocalizate, cu forme difuze. 

„În timp ce povesteam în mijlocul poienii, am auzit un sunet asemănător unui lătrat. Apoi, am auzit un sunet subtil venind dinspre una dintre cele şase intrări în Poiana Rotundă. Era un fel de tropăit, combinat cu foşnet de frunze. L-am auzit toţi trei. Sunetul a venit de la una dintre intrările în poiană şi a luat-o de jur împrejurul nostru, apropiindu-se tot mai mult. Nu ne-a înconjurat, pentru că la jumătatea poienii s-a oprit. Cel puţin pentru mine a fost destul de înfricoşător, cred că şi pentru cei doi englezi“, încheie Marius Lazin. ;

cluj

În anii 60 au fost făcute mai multe fotografii cu obiecte zburatoare neidentificate la Hoia Baciu

Poveştile pădurii: OZN-uri şi fantome

Turiştii care aleg să viziteze Hoia Baciu sunt, în marea lor majoritate, din străinătate, şi în special din SUA, dar au venit şi englezi, neo-zeelandezi şi chiar un taiwanez. Un tur standard de patru ore, respectiv 10 kilometri, cuprinde platoul Sift, locul de la liziera pădurii unde biologul Alexandru Sift făcea în anii ’60 primele fotografii care au surprins fenomene ciudate, şi Poiana Rotundă – o zonă circulară din mijlocul pădurii unde au fost surprinse în aceeaşi perioadă primele fotografii cu aşa-zise OZN-uri. De asemenea, turiştii sunt duşi în zona unde vegetaţia are forme ciudate, cum ar fi de exemplu copacii contorsionaţi.

„Tururile sunt însoţite de o serie de poveşti precum întâmplările din 1968 când se crede că aici au fost surprinse fotografii cu mai multe OZN-uri, legenda baciului care ar fi dispărut cu cele două sute de oi, care a dat denumirea pădurii, dar şi poveştile fotografiilor cu fenomene ciudate făcute de-a lungul timpului aici“, mai spune Marius. Preţurile variază între 35 de lei şi 140 de lei de persoană în funcţie de perioada aleasă şi de preferinţe. 

Citeşte şi

VIDEO Misterele din Pădurea Hoia-Baciu, „Triunghiul românesc al Bermudelor“: dematerializări, aeroforme, bioforme, OZN-uri

Pădurea Hoia-Baciu, în topul BBC al celor mai bântuite păduri din lume

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite