FOTO Transilvania de peste Atlantic. Povestea celei de-a 14 colonii americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Translyvania a fost, timp de 18 luni, colonie americană FOTO Photoland/Corbis Images
Translyvania a fost, timp de 18 luni, colonie americană FOTO Photoland/Corbis Images

În secolul al XVIII-lea a existat, timp de 18 luni, o colonie în Statele Unite ale Americii care a purtat numele de Transylvania. Deşi nu a fost recunoscută de Congres şi nu a existat ca stat, totuşi ea nu a dispărut. În 2013 există în SUA un comitat Transylvania (parte a statului Carolina de Nord), o universitate cu acest nume şi, an de an, povestea coloniei este rememorată sub forma unei scenete.

Care este diferenţa între Transilvania şi Transylvania? În afară de faptul că un cuvânt este scris în română, iar celălalt în engleză şi că traduse înseamnă acelaşi lucru: „ţara de peste păduri“.

Transilvania este numele unei regiuni din România, iar Transylvania este denumirea unei colonii americane, a 14-a, care a existat timp de 18 luni, între anii 1775 şi 1776.
Este şi numele unui proiect îndrăzneţ al unui şerif ajuns judecător care a fondat o companie (Transylvania Company) pentru a cumpăra teritoriile indienilor din triburile Cherokee.

Povestea acestei colonii nu este prea cunoscută nici românilor, nici americanilor.

“Numele nostru poate evoca imagini cu vampiri şi lilieci, însă Transylvania nu vine de la regiunea din România cunoscută datorită contelui Dracula, ci de la numele dat acestei regiuni de pionierii care au fondat-o în secolul al XVIII-lea”, stă scris pe pagina oficială a Universităţii Transylvania din statul american Kentucky, universitate fondată în 1780.

Începuturile

Eroul poveştii este Richard Henderson, originar din Virginia, care, după o carieră de şerif, a fost numit, în 1768, judecător la Curtea de Apel din Carolina de Nord. Acesta a înfiinţat în 1774 compania Louisa, ca să cumpere, de la triburile indiene, un teritoriu mare. Vroia să-şi întemeieze propria colonie.

Un an mai târziu, şi-a reorganizat compania şi a denumit-o „Transylvania Company“. Richard Henderson a încheiat un acord cu triburile indiene pe 17 martie 1775, deşi guvernatorul statului Carolina de Nord i-a interzis să negocieze fără mandat.

Indienii Cherokee i-au dat şerifului-judecător aur, argint şi bunuri în valoare de 10.000 de lire sterline pentru o întindere de 81.000 de kilometri pătraţi. Această întindere devenea noua colonie Transylvania (întindere care era puţin mai mică decât Transilvania ca suprafaţă).

În zilele noastre, teritoriul coloniei de atunci se află în cea mai mare parte în statul Kentucky şi în zona de nord şi de centru a statului Tennessee.

„Chiar dacă preţul plătit a fost mic, tranzacţia este considerată de către unii istorici una dintre cele mai corecte înţelegeri agreate de colonişti în relaţiile cu amerindienii“, se arată pe un blog din Arad (care citează site-ul descopera.ro), informaţie confirmată şi de profesorul universitar Sorin Mitu, şeful catedrei de Istorie Modernă a UBB Cluj-Napoca.

Nerecunoscută de Congres

Richard Henderson a organizat pe 23 martie prima adunare generală a acestei colonii în capitala  Boonesborough (numită astfel după Daniel Boone, cel care a negociat cu indienii cumpărarea pământului).

Iar pentru ca noua colonie să fie recunoscută de către Congres, reprezentanţii „Transylvania Company“ au decis ca sistemul de guvernământ al Transylvaniei să fie unul democratic. Cei opt proprietari aveau drept de veto.

Într-un discurs din 23 mai 1775, Henderson vorbea de Transylvania ca “un imperiu al libertăţii”. „Legislatura Transylvaniei, convenită pe 23 mai, este considerată de istorici primul corp legislativ format de cetăţeni americani nesupuşi Coroanei britanice“, se mai arată pe blogul arădeanului Andrei Alexandru.

Însă reprezentantul acestei colonii nu a izbutit, în toamna lui 1775, să convingă Congresul să recunoască colonia mai ales că alte două colonii - Virginia şi Carolina de Nord - şi-au exprimat clar pretenţiile asupra unor părţi din teritoriul Transylvaniei.

Este bine de reţinut contextul - unul nepotrivit - obţinerii acestei recunoaşteri de către Congres: în ajunul revoluţiei americane.

De ce s-a numit Transylvania?

Fiind de formaţie umanistă, Richard Henderson avea cunoştinţe solide de istorie şi limbă latină. Astfel, numele coloniei, ca şi în cazul regiunii Transilvania din România, vine din latină: „trans“ se traduce prin „peste”, iar „silvam“ este forma latinească de Acuzativ a substantivului feminin singular „silva“ - care înseamnă “pădure”.

Deci, Transylvania, ca şi Transilvania, este ţara de „dincolo de pădure“.

„Denumirea nu avea nicio legătură directă cu Transilvania din Europa. Doar una indirectă. Şi Transilvania americană, ca şi cea europeană s-a numit aşa deoarece erau ţinuturi peste pădure - trans silva, peste pădure. Aşa s-a dat numele Ardealului, la fel şi cel al coloniei americane“, întăreşte profesorul universitar Sorin Mitu.

Colonie vie prin scenete anuale

Deşi a trăit doar 18 luni, colonia Transylvania nu a fost uitată de localnicii din Carolina de Nord (unde există un comitat numit Transylvania). În fiecare an, aceştia joacă o scenetă prin care retrăiesc momentul înfiinţării coloniei. Cu un decor şi costume din acele vremuri, evident.

„Organizatorii acestui eveniment declară că retrăirea momentelor cheie din istoria statului permite oamenilor să le memoreze mai uşor decât dacă le-ar citi într-o carte“, potrivit blogului arădean.

În comitatul Transylvania sunt peste 250 de căderi naturale de apă, iar localnicii o numesc „tărâmul cascadelor“, departe, dincolo de Atlantic.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite