FOTO Reţetele bunicii, culese pe bani europeni într-o carte de bucate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cocuri de prune, făcute în cuptor FOTO: Florina Pop
Cocuri de prune, făcute în cuptor FOTO: Florina Pop

Cele mai gustoase reţete tradiţionale din judeţul Cluj pot fi găsite într-o carte, numită „Culegere de reţete din bucătăria transilvană“. Preşedintele unei asociaţii clujene al cărui scop este reînvierea tradiţiilor, Viorica Rusu, are de gând să reediteze acea carte deoarece sunt deja mulţi care vor să o aibă şi fiindcă s-au adunat alte zeci de reţete.

Unul dintre oamenii care se implică în proiecte şi organizează evenimente prin care promovează tradiţiile locale este Viorica Rusu, preşedintele Asociaţiei pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurale - ASDR din localitatea clujeană Dezmir.

Echipa ASDR are experienţa proiectelor europene, atât ca iniţiatoare, cât şi ca parteneră, şi într-unul dintre proiecte, pus în practică acum patru ani, s-a gândit să valorifice sub forma unei cărţi reţetele puse în practică la cursul de bucătari.

Cum recent mai multe săteni din zona Huedin-Vlădeasa şi-au luat certificatul de bucătar,  într-un alt proiect, s-au adunat alte zeci de reţete care ar putea fi incluse într-o nouă ediţie a culegerii de reţete tradiţionale din satele Clujului.

Oamenii din această asociaţie cred cu tărie că tradiţiile nu trebuie lăsate să moară şi că bucătăria românească tradiţională este prea gustoasă ca să nu fie valorificată şi promovată.

„Cartea de faţă este un demers timid în acţiunea de promovare a bucătăriei tradiţionale specific zonelor rurale. Considerăm că ar fi bine ca sătenii să fie informaţi şi sensibilizaţi în legătură cu importanţa păstrării bucătăriei tradiţionale, ca element ce dă identitate unui loc“, se arată în prefaţa culegerii de reţete.

Reţete din 9 comune

Volumul cuprinde reţete din nouă comune ale judeţului Cluj: Aghireşu, Apahida, Băişoara, Cămăraşu, Cojocna, Gilău, Iara, Iclod şi Mociu. „Înainte de reţetele locului, am făcut o scurtă descriere a fiecărei comune şi am spus ce anume ar putea vizita turiştii în acele locuri“, spune Viorica Rusu.
În dreptul fiecărei reţete sunt trecute atât numele cursantului care a dat reţeta, cât şi a persoanei de la care a cules-o.

„O mâncare de care nu ştiam este din comuna Iclod, o reţetă luată de la o preoteasă. Este vorba de ciorbă de hurut à la Gherla, un fel de acritură pentru ciorbe făcută din lapte“, explică Viorica Rusu.

Reţeta mai jos:

Prăjitură de familie

Cartea cuprinde reţete de ciorbe, supe, fripturi, prăjituri şi o sumedenie de dulciuri. Una dintre reţetele de familie cu care Viorica Rusu a crescut sunt „Guriţele“, nişte ineluşe din cocă pe care se pune spuma de albuş de ou care se pun la copt, iar apoi două ineluşe se unesc cu gem acrişor, de caise.

Reţeta mai jos:

cluj



În multe sate, atragerea oamenilor în proiecte s-a făcut cu ajutorul preoţilor.    

Recent, de câteva săptămâni, s-a încheiat un alt curs de bucătari iniţiat de Academia Română, filiala Cluj, la care asociaţia ASDR Dezmir a fost partener. „De la acele gospodine am adunat zeci de reţete. De aceea ne gândim să scoatem o a doua ediţie a culegerii de reţete tradiţionale. Nu ştiu cât ne va costa. Nu am făcut un calcul“, spune Viorica Rusu.

Ce este ASDR

„Asociaţia Sprijinirea Dezvoltării Rurale - ASDR a început ca o asociaţie de fii ai satului Dezmir care nu vor ca tradiţiile locului să dispară. Lansarea, dacă o pot numi astfel, a asociaţiei a avut loc în urmă cu opt ani, de Crăciun, când, în faţa altarului din biserică, după slujba din ziua de Crăciun, s-a jucat Viflaimul, după un text cules din Dezmir“, povesteşte Viorica Rusu.

cluj

Mai puteţi citi:

Obiceiul secerişului, ca-n Maramureş, reînviat la Muzeul Satului din Cluj. Paiele vor fi folosite la repararea caselor vechi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite