FOTO „Regii“ baletului pe gheaţă revin în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scenă din spectacolul „Lacul Lebedelor“, jucat la Cluj în 2013 FOTO: Diesel Events
Scenă din spectacolul „Lacul Lebedelor“, jucat la Cluj în 2013 FOTO: Diesel Events

Profesioniştii baletului pe gheaţă, Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg, vor susţine, în acest weekend, trei spectacole la Cluj şi Bucureşti.

Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din Sankt Petersburg revine, pentru a treia oară, la Cluj-Napoca, unde va prezenta vineri, 17 ianuarie, în premieră naţională, spectacolul „Frumoasa din pădurea adormită“, pe muzica lui Piotr Ilici Ceaikovski.

Balerinii-patinatori vor susţine la Cluj, pe scena Operei Române, două reprezentanţii ale spectacolului amintit, de la orele 17.00 şi 20.00. În anii trecuţi, artiştii au prezentat în faţa publicului clujean „Spărgătorul de nuci“ şi „Lacul ledebelor“, celelalte două balete compuse de Ceaikovski.
După reprezentaţiile din Cluj, balerinii vor patina sâmbătă, 18 ianuarie, la Sala Palatului din Bucureşti, de la ora 19.00, în piesa „Lacul Lebedelor“.

„Venim la Cluj-Napoca pentru al treilea an consecutiv. Este un oraş cald, primitor şi ne bucurăm de fiecare dată să fim aici. Repertoriul nostru actual include cinci spectacole complete, sperăm să le prezentăm pe toate şi aici”, a declarat Konstantin Rassadin, directorul artistic al ansamblului, în cadrul unei conferinţe de presă.

Scenă mai mică la Cluj-Napoca

Mircea Buteanu, organizatorul evenimentului, a explicat că deşi scena Operei Române din Cluj-Napoca este de 10x10 şi nu de 12x12 ,cât este standardul pentru baletul pe gheaţă din St. Petersburg, farmecul spectacolului nu va fi afectat.

“Se pierde circa 20% din suprafaţă, ceea ce nu este o problemă pentru că mişcările sunt standardizate în aşa fel încât diferenţele de o scenă la alta să nu fie mari. Într-o sală de sport însă s-ar pierde 80% din frumuseţea spectacolului pentru că nu se văd toate detaliile concepute pentru sălile de teatru”, a explicat Buteanu.

Konstantin Rassadin a afirmat că balerinii care vin la Cluj-Napoca fac parte din echipa principală, care vine la Cluj-Napoca după un turneu în Austria, Elveţia şi Germania.

“La Sankt Petersburg rămân o parte din balerini care se antrenează, dar spectacole nu sunt în perioada aceasta.

Oraşul suferă pentru că există cerere pentru astfel de spectacole. Noi suntem 4-5 luni pe an în turneu”, a explicat acesta. 

Solista din rolul principal, Marina Lekhmus, a susţinut că mesajul piesei se adresează şi adulţilor, deşi povestea „Frumoasa din pădurea adormită“ este pentru copii.

“Mesajul piesei este că binele câştigă. Pe lângă povestea de copii, baletul transmite  multă emoţie  şi multă dragoste”, a explicat ea.

balet st petersburg cluj

Ansamblul de Stat al Baletului pe Gheaţă din St. Petersburg, din nou la Cluj. În imagine de la stânga la dreapta: balerinii Roman Zarutckii şi Marina Lekhmus şi directorul artistic al ansamblului, Konstantin Rassadin  FOTO: Diesel Events

Tone de gheaţă pe scena Operei

40 de balerini-patinatori, zeci de costume spectaculoase, sărituri, salturi şi piruete graţioase - toate acestea îi aşteaptă  pe clujeni pe scena Operei Române din Cluj-Napoca transformată într-un adevărat patinoar cu ajutorul a 2,2 tone de gheaţă.

„Baletul pe patine este o artă, aşa cum este şi baletul pe poante. Aspectul clasic unifică aceste două genuri de spectacol, iar partea artistică primează şi la baletul pe patine, unde respectăm toate canoanele baletului clasic rus, integrând în coregrafie elemente spectaculoase de patinaj artistic. Patinatorii care ajung la ansamblul nostru se pregătesc intensiv cel puţin doi ani înainte de a apărea în faţa spectatorilor şi îşi schimbă modul în care se raportează la reprezentaţia lor: alte scopuri, altă dorinţă de a performa”, afirmă Konstantin Rassadin.

balet st petersburg cluj

Scenă din spectacolul „Lacul Lebedelor“, jucat la Cluj în 2013 FOTO: Diesel Events

Pentru pregătirea spectacolelor, balerinii-patinatori se antrenează zilnic timp de trei ore, iar pentru a evolua în cadrul spectacolelor de balet pe gheaţă au parte de o pregătire intensivă de doi ani de zile.

„Învăţăm tehnicile actoriceşti şi mişcările de balet clasic. În plus, pregătirea fizică a corpului este diferită la baletul pe gheaţă de baletul clasic”, a explicat Marina Lekhmus.

Spectacolul de mâine este organizat de Diesel Events cu sprijinul unor sponsori. Un bilet la spectacolele din Cluj costă între 149 şi 296 de lei, iar la cel din Bucureşti, între 150 şi 350 de lei.

Mai puteţi citi:

FOTO Alina Cojocaru, o stea pe firmamentul baletului internaţional

Spectacol de balet care deschide stagiunea franceză la operă, transmis la Cluj, în direct de la Paris

Tânărul cuplu de aur al baletului constănţean, calificat pentru finala Grand Prix de la New York

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite