FOTO „Regele urmărit“. Documente din dosarele Securităţii despre Regele Mihai I al României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Leon“, „Rex“ şi „Străinul“ erau numele de cod sub care securiştii raportau informaţii despre Regele Mihai în exil. Holul Bibliotecii Centrale Universitare din Cluj găzduieşte, până pe 24 noiembrie, o expoziţie cu documente emise de Securitate în timpul urmăririi Regelui Mihai. Intrarea este gratuită.

Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, BCU din Cluj-Napoca şi Institutul de Istorie Orală din Cluj au organizat o expoziţie inedită la Cluj-Napoca, expoziţie care poate fi văzută până pe 24 noiembrie, în holul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga“ din Cluj.

Imediat după abdicare, Securitatea a început să-l urmărească pe monarh. Sunt documente despre îmbarcarea regelui şi a suitei sale în trenul spre Elveţia, materiale despre starea de spirit a populaţiei şi câteva încercări de rezistenţă, toate se regăsesc pe filele din dosarele Securităţii.

Din ianuarie 1948, Regele a fost supravegheat îndeaproape de poliţia politică română unde figura sub numele de „Leon“, „Rex“ şi „Străinul“. La început, în primii ani de exil, erau informaţii de la ambasade şi consulate şi din presă.

image

Declaraţia monarhului din 4 martie 1948, de la Londra, în care spunea că „nu se consideră câtuşi de puţin legat de actul de abdicare“ care „i-a fost impus prin ameninţări“ şi că se duce „o politică de aservire a poporului român“ devenea o problemă pentru Securitate şi regimul comunist instaurat; mai ales că Regele Mihai denunţa acest regim nu doar la sărbători importante, ci în orice împrejurare unde i se oferea această ocazie.

Securist în casa Regelui

Denunţarea regimului comunist din România din martie 1948, la Washington a dus, în ţară, la declanşarea unei campanii de propagandă mincinoasă la adresa monarhului. Membrilor Familiei Regale le-a fost retrasă cetăţenia. De atunci, Regele a devenit un nou obiectiv de urmărit pentru Securitate, obiectiv cu un nume pe măsură: „Problema monarhică“.

Multe din documentele din dosarul de urmărire a Regelui sunt telegramele trimise de rezidenţele securităţii din diferite capitale ale Europei.

image

În februarie 1973 s-a făcut un plan de măsuri cu acţiunile ce urmau să fie puse în practică împotriva Regelui şi a familiei regale, dar şi cu ofiţerii responsbaili de respectivele acţiuni.
Ulterior, documentele spun că agenţi din Securitatea română s-au infiltrat lângă Rege, unul chiar în casa acestuia.

Mai sunt expuse documente şi extrase din ziarele europene care redau evenimentele la care Regele participase, dar şi reacţiile iscate în ţară vis-a-vis de acestea.

Dosarul de urmărire a Regelui se încheie în mai 1990, iar expoziţia prezintă imagini cu Familia Regală la CNSAS în 2007 ca să consulte dosarele alcătuite de Securitate.

image

Intrarea la expoziţia din Cluj este liberă.

Mai puteţi citi:

FOTO VIDEO Regele Mihai I împlineşte astăzi 92 de ani

Regele Mihai: O altă Românie!

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite