FOTO „Regele ciupercilor“ creşte la Cluj. Un mecanic cultivă o specie rară de ciuperci pe buşteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Molnar are 47 de ani, este din localitatea clujeană Gherla şi, în timpul liber, cultivă pe tulpini de copaci o ciupercă rar întâlnită în Europa, cu proprietăţi terapeutice. Specia se numeşte Shiitake, cunoscută sub numele de „Regele ciupercilor“ sau „Monarhul ciupercilor“. Această ciupercă nu lipseşte din meniurile marilor restaurante

La 7 kilometri de Gherla, Daniel Molnar şi-a construit o fermă de ciuperci. Acolo merge zilnic după ce îşi termină munca la o firmă de repararea şi întreţinerea motocicletelor.

„M-am gândit la mai multe proiecte interesante: solarii încălzite pentru producţie de zarzavaturi, tomate, fermă de melci, fermă de producere a compostului de râmă (biohumus), ciupercarie clasica-champignion, pleurotus-în spaţiu protejat, producţie de crizanteme, fermă de lipitori, fermă de creşterea găinilor de ouă sau curcani. Aşa am ajuns la Shiitake”, povesteşte Daniel Molnar, citat de www.agrointel.ro.

Este de profesie operator în industria lemnului şi îi place să înveţe lucruri noi - a învăţat sculptură în lemn, fotografie.

„La un moment dat, la tv, la o emisiune pe teme culinare, mi-a atras atenţia ciuperca Shiitake. Tehnologia de producere a ei pe buşteni era foarte asemănatoare cu cea a Pleurotusului. Faptul că are calităţi gastronomice şi medicinale mult superioare acestuia, plus că nu exista ofertă însemnată pe piaţa noastră m-a determinat să-mi îndrept atenţia spre aceasta.

Din acel moment, am stat cu google-ul sute, poate mii de ore căutând informaţie despre Shiitake”, a mai explicat Molnar.

Creşte pe buşteni

Creşte ciuperci de doi ani pe buşteni de carpen şi stejar. Vrea ca până în 2000 să-şi extindă cultura de la peste 400 de buşteni la 2.000. Toată munca o face el şi soţia sa. În weekend îl ajută şi fiul.

„Sunt de făcut între 50 şi 80 de găuri în fiecare buştean cu lungimea de 110 centimetri: Apoi se umple cu miceliu şi se sigilează cu ceară. Problema e că doar în acest sezon e indicat a se face această operaţiune.

Buştenii se taie proaspeţi din pădure, în februarie şi se pot inocula până cel târziu la sfârşit de aprilie.După care se stivuiesc suprapuşi la umbră şi/sau la întuneric, se acoperă şi se udă periodic, astfel încât să nu scadă umiditatea din ei sub 30%. În acest fel se va produce incubarea miceliului în buştean. Faza e gata când capetele buşteanului devin albe, împânzite cu un aşa zis mucegai”, spune Daniel Molnar.

Producţia de ciuperci Shiitake de la Ghela este de un kilogram pe buştean. Deci nu prea productiv, însă produsul final e bio.

Ciupercă scumpă: un kilogram costă între 40 şi 100 de lei

Preţul de vânzare al acestui tip de ciupercă e unul destul de ridicat atât la noi, cât şi în lume. Deşi e a doua ciupercă cultivată pe plan mondial, după Champignion, de exemplu, la noi în supermarket-uri ajunge la 78 lei/kg, congelată. La magazinele bio de pe net, preţul variază între 60 şi 100 lei/kg proaspete şi 40 -75 lei/50 grame, deshidratate.

Fibre, vitamine şi minerale

Ciuperca Shiitake (Lentinus Edodes) este considerată un superaliment, alături de brocoli şi afine. Nu conţine zaharuri, sare şi grăsimi. Este supranumită Regele ciupercilor sau Monarhul ciupercilor. Alte denumiri ale acestei specii de ciuperci sunt: ciuperca parfumată, ciuprca neagră de pădure, ciuperca galbenă de stejar, ciuperca Pădurea Neagră, pâinişoara pestriţă, donku, xiang gu etc.

Ciuperca Shiitake conţine fibre, vitamine din complexul B şi acid folic, vitamina D2, minerale esenţiale precum K, Cu, P, Fe şi seleniu care este un puternic antioxidant. Creşte nativ în Asia (Japonia, China şi Coreea), potrivit www.agrointel.ro.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite