FOTO Pub-urile din Cluj care fac cunoscută România în străinătate. Cine sunt oamenii din spatele conceptelor unice în lume

FOTO Pub-urile din Cluj care fac cunoscută România în străinătate. Cine sunt oamenii din spatele conceptelor unice în lume

Localul Q Caffe din Cluj  FOTO: Sebastian Vacariuc

Q Caffe, Enigma, Joben Bistro şi Submarine sunt localuri din Cluj faimoase în toată lumea. BBC, Business Insider, celebra platformă boredpanda.com, publicaţii şi bloguri străine au scris despre aspectul lor desprins din romane Science Fiction şi inspirat din stilurile steampunk şi dark fantasy.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Total diferită de alte cafenele, Q Caffe ilustrează prin decor o poveste actuală despre om şi eforturile sale într-o societate ierarhică şi limitatoare”, aşa începe un articol pe boredpanda.com despre Q Caffe, un local de 12 ani în Cluj care s-a reinventat cu un decor fantastic.  Articole au apărut şi pe diverse publicaţii din Anglia, SUA, Venezuela, Olanda.

Platforma boredpanda.com a scris şi despre alte localuri din Cluj, unice prin design-ul lor, care au trezit admiraţia turiştilor prin decorurile ce-i îndeamnă la călătorii imaginare în lumea romanelor Science Fiction, într-un spaţiu al simbolurilor unde timpul pare că stă pe loc.

Elementul comun al tuturor acestor localuri din Cluj sunt designerii Alexandru Tohotan şi Zelenyak Zoltan de la firma 6sense.

Q Caffe se află în zona centrală a oraşului şi are trei încăperi redecorate în stilurile steampunk şi dark fantasy, cu foarte multe simboluri.

Unul din personajele din Q Caffe  FOTO: Gabriel Roşca/6sense.ro

Cei care trec pragul pub-ul descoperă la fiecare pas simboluri: de la un Icar cu aripi realizate prin stilul steampunk, patru personaje care stau la masă şi reprezintă tipologii de oameni existenţi în ziua de azi (un astfel de personaj în imaginea de mai sus), mâini care ţin sfori şi maionete din tavan, mese pictate cu scene din „Divina Comedia“ a lui Dante. 

Localul Q Caffe FOTO: Sebastian Vacariuc/6sense.ro

Un alt local faimos este Enigma, redeschis cu noua înfăţişare în 2015. La scurt timp de la schimbarea la faţă, proprietarul localului a fost contactat de jurnalişti de la BBC şi Business Insider. Pub-ul are şapte maşinării care se află continuu în mişcare cu rolul de a arăta că timpul este preţios: trei flori metalice acţionate de o roată pe tavanul dintr-o încăpere, alte două maşinării amplasate în a treia încăpere - un ceas colosal, pe un perete întreg, cu multe rotiţe în mişcare, iar pe tavan - bobiţe care se ridică şi coboară menite să înfăţişeze ploaia.

Aceste maşinării au fost create din piese de la motoare de maşini, amortizoare, arcuri, diverse roţi special alese şi organizate în aşa fel încât să lase impresia de mişcare. 

Pub-ul Enigma din centrul Clujului  FOTO: Gabriel Roşca, 6sense.ro

Joben Bistro are un decor „hibrid între funcţionalitate şi metaforă“ care te poartă în vremuri de altădată: un ceas cu pendul-orgă, o bicicletă zburătoare a omului invizibil, un scaun electric, un dirijabil, un ceas cu elice. „Am vrut să oferim clujenilor o altfel de perspectivă  asupra pub-urilor, creând un decor teatral în care linia dintre realitate şi ficţiune este abia sesizabil“, declara, la acel moment, Zoly Zelenyak, pentru „Adevărul“.

Un local din Cluj, „Joben“, are un decor în stil steampunk. Aduce cu decorurile descrise de romanele lui H.G. Wells şi Jules Verne FOTO: Zelenyak Zoltan

Submarinul petrecăreţ din adâncurile Clujului. Un nou pub care te îmbie la o călătorie într-un decor fantastic cu torpile şi căşti de scafandru

Submarine are pe tavan torpile cu elice, hublouri luminoase, monitoare cu hărţi ale mărilor, căşti vechi de scanfandru folosite pe post de lumini şi multe-multe ţevi îi decorează „burta“. Jurnaliştii de la Daily Mail îl recomandau turiştilor, iar site-ul boredpanda.com l-a inclus într-un top 20 ale celor mai interesante baruri şi restaurante din lume.

Credit foto: 6sense.ro

Mai puteţi citi:

FOTO Barul cu decor „dark fantasy“ inaugurat la Cluj. Cum au spus designerii într-un mod unic povestea omului

Cum a ajuns celebru în lume un pub din Cluj. „Enigma“, mediatizat de publicaţii influente drept primul bar cinetic steampunk de pe mapamond

Un „Joben“ scos din romanele lui Jules Verne. Decorul aduce cu un platou de filmare SF

Submarinul petrecăreţ din adâncurile Clujului. Un nou pub care te îmbie la o călătorie într-un decor fantastic cu torpile şi căşti de scafandru

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările