FOTO Poveştile neştiute ale Transilvaniei, spuse de doi clujeni

FOTO Poveştile neştiute ale
Transilvaniei, spuse de doi clujeni

Delta Transilvaniei, stufărişul de la Sic  FOTO: Marius Mureşan

Doi clujeni, fotograful Alex Dima şi bloggerul Andrei Crivăţ, au început, zilele trecute,un proiect numit „Prin Transilvania“ prin care vor să promoveze nu doar frumuseţile în paragină ale regiunii, ci şi poveştile ei neştiute. Nu vor uita de specificul culinar al fiecărei zone. Textele vor fi ample, cu fotografii şi vor fi postate pe site-ul proiectului.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Prin Transilvania.despre oameni, locuri şi legende“ se numeşte proiectul a doi clujeni prin adopţie care şi-au propus următoarele luni să spună lumii poveştile neştiute ale „ţării de peste păduri“, Transilvania.

„Prin Transilvania este un început de poveste.

Povestea oamenilor, locurilor şi legendelor din această provincie încărcată de magie, asupra căreia sunt puternic impregnate amprentele istoriei şi a culturii.

Un proiect realizat din suflet, o idee amplificată de entuziasm şi curiozitate, de oameni care sunt îndrăgostiţi de locurile acestea şi care vor să aducă la lumină poveştile enigmatice ale acestor meleaguri.

Veţi putea trăi alături de noi poveştile cu care ne întâlnim, prin articole, interviuri şi fotografii.

Vreme de un an, o să călătorim prin toate colţurile căutând locurile şi lucrurile ce au în spate istorisirea unor vremuri apuse ce îşi fac, şi acum, simţită prezenţa“, îşi argumentează cei doi demersul lor pe site-ul proiectului, printransilvania.ro.

Andrei Crivăţ este un blogger clujean foarte pasionat de călătorii, istorie şi Transilvania.
„Şi de românii de la sate care nu apar la televizor“, adaugă el. Proiectul a fost ideea lui de ceva vreme şi timpul i-a permis abia acum să o pună în practică.

Sâmbăta trecută a făcut prima „excursie“ de documentare prin judeţele Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi Cluj. Iar pe site au apărut şi primele poveşti - despre biserica de lemn din comuna bistriţeană Silivaşu de Câmpie, „bătrână“ din 1662 şi folosită ca staul de oi în anii 70-80, despre Castelul Bánffy de la Bonţida, judeţul Cluj, denumit şi Versailles-ul Transilvaniei.

La acel castel s-a filmat în 1963 „Pădurea Spânzuraţilor“, după romanul cu acelaşi nume al prozatorului Liviu Rebreanu. În 1990, castelul a fost declarat monumente istoric. Renovarea lui a început în 1999, sub patronajul Prinţului Charles al Marii Britanii.

Cu Andrei Crivăţ a fost, sâmbăta trecută, şi fotograful Alex Dima, student în anul I la drept şi care nu se află la primul proiect. „Mi-a surâs ideea când mi-a povestit Andrei ce vrea să facă. Nu ştiam acele obiective interesante unde am fost sâmbătă. E păcat că nu sunt apreciate la adevărata lor valoare“, spune Alex Dima.

Alte poveşti puteţi citi AICI, dar şi mai multe despre echipa proiectului, AICI.

Delta Transilvaniei, stufărişul de la Sic  FOTO: Marius Mureşan

Imagini din aceeasi galerie
  • Delta Transilvaniei, stufărişul de la Sic  FOTO: Marius Mureşan
  • Biserica Evanghelică de la Posmuş, judeţul Bistriţa-Năsăud  FOTO: printransilvania.ro
  • Castelul Banffy de la Bonţida FOTO: printransilvania.ro
  • Andrei Crivăţ, blogger clujean FOTO: ftr.ro
  • Alex Dima FOTO: blogul lui Alex Dima
  • Imaginea de pe facebook a proiectului „Prin Transilvania“ FOTO: Facebook
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: