FOTO Patimi, fumuri şi artă la Festivalul „George Enescu“. Imagini cu George Coşbuc şi Constantin Noica fumând într-o expoziţie semnată de doi clujeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Coşbuc fumând (stânga). Primul din dreapta, la masă, este I.L. Caragiale FOTO: arhiva Ucu Bodiceanu
George Coşbuc fumând (stânga). Primul din dreapta, la masă, este I.L. Caragiale FOTO: arhiva Ucu Bodiceanu

Clujenii Ucu Bodiceanu şi Ancuţa Chiş, semnatarii primului album despre istoria fumatului din ţară, fac ultimele pregătiri pentru expoziţia „Patimă şi viciu, artă şi fum“ de la Festivalul „George Enescu“ din Bucureşti. Fumătorii şi nefumătorii pot vedea imagini vechi atât cu regii şi reginele României fumând, cât şi cu personalităţi româneşti amatoare de acest viciu.

„Viciul fumatului a declanşat nu doar o industrie, ci chiar o artă. Expoziţia foto "Patimă şi viciu, artă şi fum" prezintă peste 100 de imagini ale unor obiecte preţioase pentru fumat.
La Festivalul George Enescu vor fi expuse imagini cu: boieri cu ciubuce lungi de peste un metru, reclame interbelice la ţigarete pentru femei, ţigarete româneşti purtând nume de regi şi prinţi care câştigau premii pentru calitate la Paris, reclame vechi la cosmetice pentru fumători, piese deosebite care fac parte din patrimoniul cultural naţional, pipa lui Avram Iancu, brichete fabricate manual în timpul razboiului, pachete de ţigarete din perioada comunistă, dar şi personalităţi cu fumuri“, spun organizatorii expoziţiei, clujenii Ucu Bodiceanu şi Ancuţa-Lăcrămioara Chiş.

Cei doi sunt semnatarii primului album despre istoria fumatului din ţară.

Expoziţia de la renumitul festival de muzică se doreşte o călătorie în trecut, printre fum şi fumuri, pentru a vedea cum tratau, în epocile trecute, elitele tabietul rafinat şi dichisit al fumatului.

Manifestarea, organizată de cei doi clujeni cu sprijinul Casei Municipale de Cultură Cluj şi al Asociaţiei „Clujul de altădată“, cuprinde imagini cu pachete de ţigări şi de chibrituri, cu reclame la produse de îngrijirea a dinţilor, cu regi ai României şi personalităţi româneşti fumând.

fum si fumuri cluj

Tudor Arghezi  FOTO: arhiva Ucu Bodiceanu

„Iniţiativa noastră este prima care prezintă arta declanşată de acest viciu care bântuie de secole viaţa românilor. De la boierii care nu se puteau dezlipi de ciubucele lor uriaşe cu tutunul turcesc de cea mai bună calitate, la ţăranii care fumau tutunul din producţia proprie, regii României, fumători cu toţii, mari personalităţi ale culturii române „cu fumuri“, cutii luxoase de tutun, dar şi ţigaretele comuniste care au făcut istorie (Snagov, Mărăşeşti, Carpaţi… fără filtru, etc.), totul alături de cele mai elegante lulele, însoţite de cele mai rafinate tabieturi”, adaugă organizatorii.

fum si fumuri cluj

Constantin Noica fumând FOTO: arhiva Ucu Bodiceanu

Reclame din perioada interbelică la ţigarete pentru femei, reclame la ţigări denicotinizate din anii `30, celebrele ţigări Regale devenite peste noapte Republicane, brichete în formă de carte de rugăciuni, sau tabachere pentru prizat tabac au creat o întreagă cultură paralelă marii industrii a tutunului.

regi cluj

De la stânga la dreapta: Ferdinand I, Ţarul Nicolae al II-lea şi Carol I  FOTO: arhiva Ucu Bodiceanu

„Sub dictonul «Fumători din toate ţările, lăsaţi-vă!» pot fi admirate imagini cu obiecte inedite: de la ciubuce ale boierilor, lungi de peste un metru, pipa lui Avram Iancu, reclame interbelice la ţigarete pentru femei, cosmetice pentru fumatori din perioada interbelica, tabachere ale regilor Romaniei care fac deliciul privitorilor, fie ei fumători sau nefumători”, mai zice Bodiceanu.

Imagini din albumul despre fumat, AICI.

Imagini cu regii României fumând, AICI.

Mai puteţi citi:

FOTO O istorie a fumatului în imagini cu regii României şi pipa lui Avram Iancu

FOTO Prima imagine cu Regina Maria fumând. Doi clujeni expun, la Peleş, altfel de fotografii cu Regii României

FOTO Centrul Clujului înainte de 1900: un car cu boi, un obelisc închinat împăratului de la Viena şi un tramvai cu aburi care producea multe accidente

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite