FOTO Pâine în patru culori obţinută cu ajutorul ultrasunetelor la Cluj

FOTO Pâine
în patru culori obţinută cu ajutorul ultrasunetelor la Cluj

Pâinea în patru culori - prototipul obţinut în bucătăria părinţilor studentei Carmen Soporan din Turda FOTO: arhivă personală

O studentă din Cluj, Carmen Soporan, a creat o pâine colorată care la prima vedere seamănă cu un cozonac. Pâinea are culorile verde, vişiniu, portocaliu şi alb. Verde de la spanac, vişiniu de la sfeclă, portocaliu de la morcov şi alb de la aluatul normal, fără coloranţi artificiali.

Ştiri pe aceeaşi temă

Carmen Soporan termină Facultatea de  Ştiinţe şi Tehnologia Alimentului din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj şi spune că în toamna anului trecut i-a venit ideea să facă o pâine în mai multe culori.

Spre deosebire de pâinea obişnuită care e făcută din apă, făină, drojdie, această pâine are „suc“ de spanac/morvoci/sfeclă în loc de apă. Deci, colorantul natural a înlocuit apa. Ca gust, e un pic mai dulce decât pâinea obişnuită, mai ales că studenta a pus şi lapte pentru ca produsul să fie pufos.

„Eram în cămin şi mă utam peste o carte cu reţete de pâine din mai multe zone ale lunii. Văzusem pâine într-o culoare, dar nu în mai multe culori . Atunci mi-a venit ideea să fac o astfel de pâine. Am căutat pe internet cum se face o pâine colorată. Vroiam să fie ceva inedit“, povesteşte Carmen Soporan.

În demersul ei au ajutat-o şi profesoarele Sonia Socaci şi Maria Tofană de la USAMV.

Acasă, la Turda, în bucătărie a experimentat şi aşa a creat prima pâine în patru culori.

„E mai dulce, pâinea are mirosul şi gustul legumelor. Am avut emoţii până am scos-o din cuptor, şi eu, şi părinţii. Ne uitam la pâinea din cuptor şi ne gândeam: oare iese, cum iese? Prima pâine în culori a fost împletită“, explică tânăra.

Coloranţi din spanac şi sfeclă, „scoşi“ cu ultrasunete

Şi ca să obţintă acei coloranţi a folosit un aparat special cu ultrasunete din dotarea universităţii.

„Este o metodă modernă de extragere a colorantului natural. Ultrasunetele sparg peretele celulei şi extrag colorantul natural“, zice Carmen Soporan. 

Tema ei de licenţă este despre coloranţii naturali extraşi cu ajutorul ultrasunetelor, iar lucrarea practică, care întăreşte cele scrise în licenţă, este această pâine în patru culori.

Produsul îl va prezenta joi, 13 iunie, la Festivalul Alimentului, organizat de USAMV, unde îşi vor prezenta şi alţi colegi de-ai ei ineditele creaţii.

Vă recomandăm şi:

VIDEO Studenţii clujeni au făcut bere din cireşe
 

Prima pâine în patru culori a lui Carmen Soporan din oraşul clujean Turda. Seamănă cu un cozonac şi e aproape la fel de dulce ca o prăjitură FOTO: Arhivă personală

Imagini din aceeasi galerie
  • Prima pâine în patru culori a lui Carmen Soporan din oraşul clujean Turda. Seamănă cu un cozonac şi e aproape la fel de dulce ca o prăjitură FOTO: Arhivă personală
  • Prima pâine în patru culori a lui Carmen Soporan din oraşul clujean Turda. Pâine este mai dulce decât cea obişnuită  FOTO: Arhivă personală
  • Cele patru culori ale pâinii „made in Cluj“ FOTO: arhivă personală
  • Carmen Soporan va prezenta pâinea sa „magică“ joi, 13 iunie, la Festivalul Alimentului de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca  FOTO: arhivă personală
  • Carmen Soporan şi-ar dori să lucreze ca inginer tehnologic într-o fabrică  FOTO: arhivă personală
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: