FOTO Mii de clujeni au trecut prin „Cabinetul de curiozităţi“. Piesele de rezistenţă: o presupusă bucată dintr-un OZN şi tăbliţele de la Tărtăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tăbliţele de la Tărtăria au atras privirile a mii de curioşi FOTO: Florina Pop
Tăbliţele de la Tărtăria au atras privirile a mii de curioşi FOTO: Florina Pop

Muzeul de Istorie al Transilvaniei a găzduit în Noaptea Muzeelor o expoziţie-experiment: „Cabinetul de curiozităţi“ care doar într-o oră a atras 1.000 de curioşi. Întreaga expoziţie a fost gândită în jurul a cinci obiecte principale: un obiect metalic descoperit în zona Aiud, tăbliţele de la Tărtăria, o aplică medievală cu simboluri alchimice descoperită la Vinţu de Jos, două obiecte romane de sticlă şi două amulete egiptene.

„În ultimii ani, multe dintre muzeele din România şi-au reînnoit spaţiile expoziţionale şi modul de prezentare al colecţiilor. Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei parcurge şi el un proces de regândire a expoziţiei sale permanente, ceea ce ne-a determinat să ne aplecăm atenţia asupra istoriei colecţiilor şi asupra conceptului de colecţionism în general. Expoziţia de faţă este rezultatul acestei introspecţii şi încearcă să recreeze atmosfera cabinetelor de curiozităţi“, susţin reprezentanţii Muzeului de Istorie al Transilvaniei in Cluj-Napoca.

Aceste „cabinete“ cuprind obiecte considerate de către colecţionarii drept curioase, exotice sau inedite.

Moda cabinetelor de curiozităţi a apărut în perioada renascentistă, în secolul al XVI-lea şi a devenit un „fenomen“ specific Europei. Acest fapt a fost foarte cunoscut în epoca barocă şi a supravieţuit până în secolul al XIX-lea când astfel de cabinete au fost dispersate în cadrul muzeelor specializate stând la baza multor colecţii de azi.

noaptea muzeelor cluj

Primul cabinet de curiozităţi cunoscut este cel habsburgic din Viena, înfiinţat în 1553 de către Ferdinand I, urmat de cel din Dresda, în 1560. Un al treilea astfel de cabinet a fost deschis publicului la Sankt Petersburg la dorinţa ţarului Petru cel Mare, potrivit catalogului expoziţiei de la Muzeul de Istorie al Transilvaniei.

noaptea muzeelor cluj

„Întreaga expoziţie a fost gândită în jurul a cinci obiecte principale: un obiect metalic descoperit în zona mun. Aiud, tăbliţele de la Tărtăria, o aplică medievală cu simboluri alchimice descoperită la Vinţu de Jos, două obiecte romane de sticlă (gutti) şi două amulete egiptene (stâlpi Djed).

Piesele pot fi considerate drept curiozităţi din mai multe motive, cum ar fi contextul incert de descoperire, datarea controversată, funcţii şi materiale de realizare incerte sau interpretarea discutabilă a diferitelor reprezentări pe care acestea le poartă.

Pe lângă obiectele menţionate au fost expuse şi alte obiecte originale din colecţiile muzeului“, mai spun reprezentanţii muzeului.

noaptea muzeelor cluj

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi-a deschis porţile, după o lungă perioadă, şi le-a prezentat  clujenilor un obiect metalic descoperit în Aiud, prin anii 1970, despre care se spune că ar fi o bucată dintr-un OZN (foto mai sus). Acest obiect nu a fost niciodată expus publicului.

„Călătoria“ prin muzeele clujene continuă şi astăzi. Deschise sunt:

Muzeul Universităţii - str. M. Kogălniceanu, nr. 4 (parter)
Orar: orele 19.00-24.00
Muzeul de Mineralogie - str. M. Kogălniceanu, nr. 1 (parter)
Orar: 17.00-23.00
Muzeul de Paleontologie-Stratigrafie - str. M. Kogălniceanu, nr. 1
Orar: 17.00-23.00
Muzeeul Zoologic şi Vivariul Universităţii - str. Clinicilor, nr. 5-7
Orar: 12.00-22.00

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite