FOTO „Kurtitei“ sau povestea prieteniei culinare dintre unguri şi români

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un bucătar secui a gătit la Cluj-Napoca, de Ziua Ungariei, un preparat culinar nou: kurtitei din mici româneşti şi kurtos unguresc   FOTO: Florina Pop
Un bucătar secui a gătit la Cluj-Napoca, de Ziua Ungariei, un preparat culinar nou: kurtitei din mici româneşti şi kurtos unguresc   FOTO: Florina Pop

De Ziua Ungariei, Breasla Meşteşugarilor din Transilvania a organizat, la Cluj-Napoca, un Târg Unguresc în care „vedeta“ a fost un nou preparat culinar făcut, în nici 10 minute, de bucătari secui care seamănă cu un mic hot-dog, unul 100% ardelean, şi se numeşte „Kurtitei“. Din mici româneşti şi kurtos unguresc. Delicios.

Felii de pâine de casă cu unsoare, peste care este presărată puţină boia şi stau liniştite „cercuri“ de ceapă. Asta este „momeala“ de la intrarea la Târgul Unguresc care are loc pe terasa cafenelei Insomnia din Cluj-Napoca.

Gândit ca un eveniment prin care să marcheze Ziua naţională a statului ungar, organizatorii- Breasla Meşteşuugarilor din Transilvania - au venit cu o idee nouă, simbolică: kurtitei.

Cuvântul nu există în dicţionar, nici în cel românesc, nici în cel unguresc, este unul inventat. Inventat ca şi mâncarea pe care o desemnează: colac unguresc cu mici româneşti. Sau mici cu colac. Cum vreţi.

Este asemănător unul mic hot-dog, ardelnesc garantat, şi, ca orice preparat, costă. 5 lei.

Oamenii cu mâncarea, politicienii cu scandalurile

Noua mâncare, spun organizatorii evenimentului, este un preparat simbolic care arată amiciţia dintre unguri şi români, dar şi că scandalurile sunt pentru politicieni.

„Ideea creării acestui kurtitei nu este una nouă. Vreau să fac asta de 2-3 ani, dar nu am avut când. Produsul îl vom crea în cadrul târgului care va începe de joi, 14 martie, şi din cauza scandalului din Secuime. Mesajul nostru este că românii convieţuiesc cu ungurii fără probleme, că se poate şi aşa, iar produsul nostru care îmbină tradiţionalul kurtos cu micii româneşti este un exemplu cât se poate de clar“, afirmă Molnár Attila, preşedintele Breslei Meşteşugarilor din Transilvania.

Gătit de un bucătar secui cu experienţă

Kurtitei a fost gătit la Cluj de Molnar Karoly, un bucătar de peste 20 de ani din Odorheiu Secuiesc, judeţul Harghita. A venit special la Cluj ca să gătească acest produs. A venit însă şi cu tot şeful său, patronul restaurantului Romantika, bucătar şi el, care avea un stand de mezeluri şi care a mai fost la Cluj la Slana Fest.

„Kurtitei se face în 10 minute. Dacă ai aluat de kurtos, în care nu pui zahăr, pui micul gata făcut, roteşti şi pui în ulei la prăjit. Kurtitei este o mâncare care arată prietenia dintre români şi maghiari“, explică bucătarul.

Mâncarea sa preferată - cartofi fierţi cu ouă şi smântână - este uşor de făcut în casă şi gustoasă, după sufletul bucătarului.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite