FOTO Filmul Revoluţiei de la Cluj. Ce s-a întâmplat cu cei responsabili de moartea oamenilor nevinovaţi

FOTO Filmul Revoluţiei de la Cluj. Ce s-a întâmplat cu cei responsabili de moartea oamenilor nevinovaţi

Militarii au împuşcat fără milă oameni neînarmaţi. FOTO: Răzvan Rotta

Clujeanul Răzvan Rotta a surprins în 21 decembrie 1989 mai multe fotografii-document cu începutul Revoluţiei din 1989 din capitala Ardealului. În cele 21 de poze realizate de acesta se poate observa cum militarii au tras fără milă în oamenii neînarmaţi. La 24 de ani de la acele evenimente, doi dintre cei responsabili de crimele de atunci sunt în libertate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Răzvan Rotta, care era în 1989 asistent universitar, a ajuns în centrul Clujului pe 21 decembrie 1989 pentru a-şi lua acasă fetiţa, care ieşise în oraş. Momentele care au urmat aveau să schimbe pentru totdeauna istoria Clujului şi a României. Fotografiile făcute de Rotta în acea după-masă friguroasă, între 15.40 şi 15.55 au făcut înconjurul lumii. Un număr de 45 de persoane au murit pentru libertate în judeţul Cluj. La ora 15.40, militarii înarmaţi cu muniţie de război au deschis focul asupra clujenilor aflaţi în centrul oraşului. În total, aici au murit 26 de oameni şi au fost rănite alte 52 de persoane, în trei puncte „fierbinţi" din oraş: fosta Piaţă a Libertăţii, Hotelul Astoria şi fabrica de bere.   
 
Unde sunt vinovaţii
 
Asociaţia pentru Adevărul Revoluţiei continuă să ceară, după 24 de ani, pedepsirea vinovaţilor. Generalul Florian Caba, ofiţerul de legătură între comandamentul Armatei şi trupele trimise în stradă pentru a reprima revoluţia de la Cluj, şi căpitanul Carp Dando, a coordonat trupele din Piaţa Unirii şi este acuzat că a ordonat uciderea a 24 de persoane, au fost şcoşi de sub urmărire penală de procurorii militari români, soluţie confirmată  de CEDO. În dosarul Revoluţiei de la Cluj au fost condamnate 5 persoane: Lt. col. Ilie Dicu - comandant de regiment la UM 01278 Someseni - 15 ani de închisoare pentru omor calificat; General colonel Iulian Topliceanu - comandantul Armatei IV Transilvania - 10 ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav; Ioachim Moga - prim-secretar al PCR Cluj " 8 ani de inchisoare pentru instigare la omor deosebit de grav; Col. Valeriu Burtea " comandant UM 01215 Floresti " 9 ani inchisoare pentru instigare, prin participatie improprie, la omor deosebit de grav; Lt. col. Laurentiu Cocan " comandant de regiment UM 01278 Someseni - 9 ani inchisoare pentru instigare, prin participatie improprie, la omor deosebit de grav; 
 
Curtea de la Strasbourg a decis: statul român se face vinovat de tergiversarea soluţionării dosarului Revoluţiei de la Cluj
 
Magistraţii Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg au decis, în martie 2013, că autorităţile române au fost ineficiente în investigarea reprimării violente a demonstraţiilor anticomuniste de la Cluj, din 1989. Statul va plăti daune de peste 50.000 de euro unui număr de cinci reclamanţi. Potrivit judecătorilor europeni, a fost încălcat articolul 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, cel care se referă la dreptul de viaţă al cetăţenilor. Plângerea adresată de către cei nouă reclamanţi clujeni judecătorilor europeni se referă la faptul că dosarele au fost tergiversate mai bine de 16 ani.  Cel care a formulat cererile şi pretenţiile adresate CEDO, în anul 2006, este avocatul Ovidiu Podaru, reprezentantul părinţilor eroului Lucian Matiş şi al soţiei acestuia. 
 
În jurul orei 15.00, armata ajunge în Piaţa Unirii (Piaţa Libertăţii atunci) pentru a dispersa oamenii adunaţi în centrul oraşului. FOTO: Răzvan Rotta. 
 
Pictorul Ladiu, cu spatele,  şi actorul Călin Nemeş, începe să îşi arunce hainele pe jos. Deşi mesajul celor doi artişti este paşnic, militarii privesc îngroziţi scena. FOTO: Răzvan Rotta.
 
Dintr-o dată panica începe să cuprindă mulţimea. Se aud focuri de armă. Militarii au tras fără milă în oamenii neînarmaţi. Comandatul care a dat ordinul, Carp Dando, este în libertate pentru lipsă de probe. FOTO: Răzvan Rotta.
12 persoane au fost ucise în Piaţa Unirii în 21 Decembrie. FOTO: Răzvan Rotta
 
Oamenii nevinovaţi au fost împuşcaţi cu cruzime. FOTO: Răzvan Rotta


Drept la replică - generalul Florian Caba

GENERALUL CABA FLORIAN CONTRATACA CAMPANIA DE DENIGRARE DESFAŞURATA DE „ADEVARUL.RO” SI RELUATA PE YAHOO

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările