FOTO O englezoaică promovează Transilvania: de la Dracula la handmade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Camilla Rooney este învăţătoare, ca şi mama ei. Camilla predă la Transylvania College Cluj-Napoca  FOTO: Ana Maria Huluban
Camilla Rooney este învăţătoare, ca şi mama ei. Camilla predă la Transylvania College Cluj-Napoca  FOTO: Ana Maria Huluban

Dacă englezii fac documentare despre frumuseţilor Transilvaniei arătând munţii încărcaţi de păduri seculare şi sălbăticiunile dispărute din Vestul civilizator, tot o englezoiacă, născută chiar în capitala Regatului Britanic, le arată oamenilor ce talent şi potenţial creativ uriaş au artizanii tromâni.

Camilla Rooney a creat un blog unde face PR pentru artişti şi artizani handmade din toată Transilvania. Blogul are vizite din toată lumea, din Europa, Statele Unite ale Americii până în Filipine şi Japonia şi le oferă artiştilor şi posibilitatea de a-şi vinde, fără intermediari, creaţiile lor originale din hârtie, lemn, sticlă şi lână.

Made in Transylvania se numeşte blogul şi, aşa cum a vrut Camilla, este unul sugestiv. Ea spune că blogul este, de fapt, o oglindă îndreptată spre pe artizanii Transilvaniei care îi face pe aceştia să-şi dea seama ce minuni se nasc din mâinile lor. Şi nu înţelege de ce oamenii din Transilvania nu sunt conştienţi de ce valori pot reprezenta prin ei înşişi.

Camilla a crescut cu ideea că muzeele nu sunt clădiri cu obiecte prăfuite, ci adevărate aventuri care ascund poveşti demne de Indiana Jones.

La Cluj predă engleza copiilor din clasele primare de la Transylvania College (Şcoala Internaţională pe numele vechi; singura şcoală acreditată Cambridge din afara capitalei) şi are proiecte de parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei.
Dacă vara trecută a pus la cale un festival al Jocurilor în Pădurea Hoia, una dintre cele mai bântuite păduri din Europa, anul acesta pregăteşte un Festival al Poveştilor, un „muzeu viu“ unde se întâlnesc oameni, obiceiuri şi moduri de a trăi.

Un englez în inima bătrânului Ardeal

Bate un aer primăvaratic deşi suntem la început de februarie. „Vremea asta îmi aduce aminte de ziua în care am sosit la Cluj-Napoca. Era înainte de Paşte. Era un aer asemănător“, spune Camilla Rooney, în timp ce ne îndreptăm spre Cofetăria Carpaţi, unul dintre locurile-simbol ale Clujului.

După ce schimbă câteva vorbe cu o elevă de-a sa, cocoţată pe un scaun mai mare decât înălţimea ei, englezoaica ne povesteşte despre pasiunea ei pentru muzee şi despre cum a ajuns din Vietnam la Cluj, un oraş pe care îl consideră european şi cu nimic mai prejos decât „bătrânele“ oraşe ale Europei.

„M-am născut la Londra şi am crescut cu ideea că muzeele sunt locuri minunate, pline de poveşti şi aventuri. Şi copiii simt asta“, ne asigură Camilla.

La Cluj şi-a pus în practică o idee, vara trecută, când a organizat în Parcul Etnografic „Romulus Vuia“ un Festival al Jocurilor. Ideea prinsese formă şi în Vietnam, la un muzeu la care a lucrat.
În primăvara care vine mai are un festival în plan: unul de poveşti, de spus poveşti, la care a invitat un povestitor din Anglia.

„Aici, la Muzeul Etnografic din Cluj, pot face multe lucruri pe care în Anglia nu le-aş fi putut face. Sunt bucuroasă că am şansa asta. Într-un muzeu din Anglia aş fi făcut probabil ceaiul“, spune englezoaica.

Vietnamul şi femeile sale. Din muzeu

Liberă s-a simţit şi în Vietnam, ţară comunistă, unde a muncit un an ca voluntar la Muzeul Femeilor Vietnameze din capitala ţării, Hanoi. Acolo, zice Camilla, sunt expuse obiecte tradiţionale purtate de femei, haine făcute cu mâna, fotografii şi obiecte folosite de femei în Războiul din Vietnam, care acolo e numit „războiul cu americanii“.

Fiecare român e  o altă piesă de puzzle

Camilla Rooney şi prietenul ei au locuit câteva luni în comuna clujeană Aluniş, de lângă Huedin. Spune că le-a plăcut mult acea experienţă şi au vrut să revină în Transilvania. Au făcut-o, însă la un an distanţă după ce au fost prin Budapesta şi Vietnam.

„Viaţa în România e frumoasă. E ceva unic. Pentru mine, România înseamnă Transilvania deoarece nu am mai fost în niciun alt oraş decât Clujul. Mă gândesc să văd Bucureştiul. Încerc să-mi dau seama  cum gândesc românii fiindcă fiecare persoană pe care am cunoscut-o e ca o altă bucată dintr-un puzzle uriaş“, crede englezoaica.

Ea a observat că românii au un simţ negru al umorului care provine nu din cinism, ca la englezi, ci din frustrare.

Un blog despre oameni

Înainte să vină în România, nu ştia nimic despre Transilvania, nu ştia că aici există oraşe precum Cluj-Napoca. Refuză ideea că România e un tărâm rupt din Evul mediu unde trăiesc vampiri ca Dracula.
„România nu înseamnă doar ţigani, Dracula şi acea imagine romantică a unui loc de poveste“, este de părere Camilla Rooney.

De aceea a vrut să le arate tuturor printr-un blog, numit sugestiv -„ made.in.transylvania“ (cu motto-ul „an archive of traditional and modern transylvanian crafts )“, ce oameni talentaţi locuiesc în această parte a Europei. Ea zice că obiectele handmade sunt apreciate în afară în timp ce aici sunt doar un
„altceva“.

„Românii nu sunt conştienţi de propria lor valoare. Blogul meu e ca o oglindă îndreptată spre români, o oglindă pe care eu o arăt şi care spune  «voi faceţi asta, voi faceţi toate aceste lucruri frumoase. Nu înţeleg de ce aveţi nevoie de mine ca să vedeţi!»“, afirmă Camilla.

Pe blog se găsesc poveşti ale artiştilor handmade din Cluj şi Mureş care, din lemn, hârtie, lână, sticlă şi ceramică, creează minuni. Blogul îmbină pasiunea artizanilor pentru tradiţie şi dorinţa de inovaţie.

„Blogul e un loc unde se întâlneşte trecutul cu viitorul“, încheie englezoaica.


 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite