FOTO Drumul lui Bartolomeu spre Veşnicie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înalt Preasfinţitul a fost înmormântat ieri, în cripta ierarhilor de sub altarul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca. Mii de credincioşi şi sute de preoţi din tot Ardealul, dar şi de peste Carpaţi l-au petrecut ieri pe ultimul drum pe Mitropolitul Bartolomeu Anania, în ciuda celor -10 °C de afară.

„Moartea nu trebuie să ne înspăimânte. Este ca un somn, ori o trecere, ca şi o punte care ne duce dintr-o existenţă într-o altă existenţă. De la moarte la viaţă. Din efemer către Veşnicie". Aşa spunea într-una din predicile sale Mitropolitul Bartolomeu Anania, cel căruia enoriaşii îi spuneau, simplu, Înaltul, şi pe care ieri l-au condus, la Cluj, pe ultimul drum.

Credinţă de sfânt

Oamenii au început să se adune la Catedrala Mitropolitană de la Cluj-Napoca încă de la primele ore ale dimineţii. Când în biserică n-a mai fost loc, credincioşii au rămas să urmărească slujba de înmormântare pe cele trei ecrane-gigant din Piaţa Avram Iancu. Şi-au stat până la sfârşit, adică după ora 14.30, în ciuda faptului că mercurul din termometre ajunsese la minus 10 grade Celsius.

Au venit din toată ţara. Mulţi l-au ascultat prima dată pe Înalt la Mănăstirea Nicula, unde se adună anual de Sfânta Marie zeci de mii de credincioşi. Între cei prezenţi erau şi doi maramureşeni de pe Valea Izei, Pălăguţa (65 de ani) şi Hodor Dumitru (79 de ani), care-au venit la înmormântare îmbrăcaţi în straie populare. „Băiatul nostru locuieşte la Cluj şi de fiecare dată când am venit la el am mers şi la slujbă la Caderală să ascultăm predica Înaltului", spune Pălăguţa.

De la prinţ la premier

La înmormântare a sosit, la câteva minute după ce a început slujba, şi primul ministru al României, Emil Boc, care a fost condus în Catedrală de jandarmi. Dar şi alte personalităţi au ţinut să-i aducă Înaltului un ultim omagiu: ministrul de Externe - Teodor Baconschi, prefectul de Cluj - Florin Stamatian, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj - Alin Tişe, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai - Andrei Marga, profesorul doctor Mihai Lucan (care i-a înlesnit Mitropolitului internarea la clinica AKH din Viena, unde i s-au făcut ultimele analize - n.r.) şi, extrem de discret, prinţul Paul de România.

Slujba a fost oficiată de Patriarhul Daniel care a şi vorbit, după predică, despre viaţa şi activitatea Mitropolitului Bartolomeu, referindu-se în primul rând la talentul său literar, care l-a ajutat, spune Prea Fericitul, „să fie un bun predicator".Oamenii au început să plece din Piaţa Avram Iancu de-abia după ce sicriul Mitropolitului a fost coborât în cripta ierarhilor.

Peste drum, la Arhiepiscopie, unde s-au adunat la masă toţi preoţii care au participat la slujbă, doar câteva geamuri de la etajul întâi au rămas cufundate în întuneric: biroul şi camera de odihnă a Înaltului au fost sigilate şi aşa vor rămâne până la numirea unui nou Mitropolit.

12.000 de colaci

După înmormântare, preoţii au fost invitaţi la masă la cantina Seminarului Ortodox, aflat peste drum de Catedrală. Pentru restul credincioşilor au fost împărţiţi în Piaţa Avram Iancu 12.000 de colaci. La slujba de înmormântare au participat, după estimările Jandarmeriei, peste 5.000 de oameni.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite