FOTO Peste două mii de persoane la deschiderea oficială TIFF, de la Cluj-Napoca

FOTO Peste două mii de persoane la deschiderea oficială TIFF, de la Cluj-Napoca

Monica Bârlădeanu pe covorul roşu la TIFF 2012

Peste două mii de persoane au asistat, vineri seară, la deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de Film (TIFF), care a avut loc în Piaţa Unirii, din Cluj-Napoca, gala de deschidere începând cu aproape o oră întârziere din cauza ploii, astfel că vedetele au păşit prin ploaie pe covorul roşu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Programată la 20.45, gala a început cu aproximativ o oră întârziere, după care ploaia s-a oprit şi a apărut un curcubeu.

Pe covorul roşu, la Gala de deschidere, au fost prezenţi actorii Monica Bîrlădeanu, Andi Vasluianu, Dorel Vişan, Andreea Bibiri, Ovidiu Crişan, regizorul Samuel Maoz, membru în juriul Competiţiei, fotograful Cosmin Bumbuţ, regizorii unora dintre filmele proiectate la TIFF - Daisuke Miyazaki, Philip Scheffner, Rebecca Thomas, Daniel Moshel şi Michal Kosakowski, alături de oficialităţi ale oraşului Cluj-Napoca, precum primarul Radu Moisin, Emil Boc şi Gheorghe Funar.


CLICK AICI PENTRU MAI MULTE IMAGINI DE LA GALA DE DESCHIDERE TIFF 2012

La intrarea în spaţiul Ursus Open Air, publicul s-a bucurat de un cadou din partea TIFF: albumul de fotografii al lui Şerban Mestecăneanu „Oraşul. Oamenii. Festivalul", „o declaraţie de dragoste a festivalului pentru Cluj", potrivit lui Tudor Giurgiu.

Directorul festivalului, Tudor Giurgiu, a deschis gala spunând că "melcii apar după ploaie", filmul său, din deschiderea festivalului, numindu-se "Oameni şi melci".

"Melcii ies după ploaie, nu am vrut să ne mutăm şi iată că ploaia a dispărut. Albumul foto TIFF distribuit de voluntari este despre oraşul, oamenii, festivalul TIFF. Este o declaraţie de iubire, a noastră pentru oraş şi a oamenilor pentru TIFF. Vom avea 241 de filme, 193 lung metraje şi 48 filme scurte. Avem la Cluj, pe lângă multele filme, un număr impresionant de voluntari, 492 de voluntari. Ne-am gândit să lucrăm nu doar cu studenţi şi elevi, astfel că cel mai tânăr voluntar are 16 ani şi 63 de ani cel mai bătrân, un american care are ziua de naştere pe 3 iunie. Mulţumim că ne-aţi ajutat să menţinem festivalul, mulţumim Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Cluj-Napoca, Consiliul Judeţean Cluj, Ministerul Culturii, Guvernul. Lui Emil Boc, îi mulţumesc ca prieten, nu este o mulţumire electorală", a spus Tudor Giurgiu.


CLICK AICI PENTRU MAI MULTE POZE DE LA GALA DE DESCHIDERE

Directorul artistic al TIFF, Mihai Chirilov, le-a urat spectatorilor, de pe scena din Piaţa Unirii, nopţi sălbatice la TIFF şi a explicat de ce este singura ocazie când îl vedem îmbrăcat la costum.

"Vreau să vă urez zile, seri şi nopţi sălbatice la TIFF. M-am înbrăcat aşa pentru că are legătură cu rolul de ginerică, pe care-l joc în "Oameni şi melci". În rest, nu cred că voi mai purta costum. Vă urez zece zile de miere", a spus Chirilov.

La rândul său, primarul interimar Radu Moisin a spus că la Cluj va funcţiona un centru regional de cinematografie. "Vom avea un Centru Regional de Cinematografie, cu studiouri de bună calitate, pentru ca Europa să vadă filme româneşti făcute la Cluj", a spus Moisin.

A urmat apoi proiecţia unui film făcut de un spectator al ediţiei din 2011 sub genericul "Experienţa ta la TIFF devine film", după care Tudor Giurgiu a povestit cum pot utilizatorii de telefoane smart să găsească diverse aplicaţii pentru TIFF.

După prezentarea unui film despre Casa TIFF, a fost proiectat "Superman, Spiderman sau Batman", un scurt metraj realizat de Tudor Giurgiu. Aron, copilul actor din film, a fost prezent pe scenă şi a povestit cum a fost la filmări, la fel ca şi actorii Ovidiu Crişan şi Elena Ivanca, protagonişti în acelaşi film, care au fost aplaudaţi de public.

Un flashmob inedit filmat într-un mall şi proiectat la ceremonie şi un mini-concert cu bucăţi din coloane sonore celebre, susţinut de orchestra Notes & Ties, au fost două dintre momentele favorite ale publicului. Duminică, pe 28 mai, tineri muzicieni din Cluj, studenți și absolvenți ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima", au cântat Bolero de Ravel într-un mall din Cluj, sub privirile uimite ale trecătorilor. Filmuleţul realizat a fost proiectat la Gală, în aplauzele spectatorilor.

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF) va avea loc în perioada 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările