FOTO „Delta Clujului“, cea mai mare întindere de stuf din ţară după Delta Dunării, arde în fiecare an din cauza sătenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stufărişurile de la Sic, cunoscute în zonă ca şi „Delta Clujului“, au parte aproape în fiecare an de câte un incendiu de vegetaţie. Marţi, 11 martie, au ars aproape 30 de hectare din cele 220 de stufăriş. Zona a fost declarată rezervaţie naturală în 1974, are 505 hectare şi se întinde pe aria a cinci comune din nord-estul judeţului Cluj.

„Au fost nu 3 hectare de stuf care au ars, ci vreo 30. Stuful se va reface abia prin august“, spune biologul Alexandru Stermin, unul dintre cei patru custozi ai rezervaţiei naturale „Delta Clujului“, zonă care are cea mai mare suprafaţă de stuf din ţară după Delta Dunării. Însă unele păsări care cuibăreau acolo, în stuf, vor căuta un alt loc, o altă întindere cu stuf.

„Delta Clujului“ sau Stufărişurile de la Sic sunt în custodia Asociaţiei Eco Transilvania. Stufărişul se află nord-estul judeţului Cluj, la 60 de kilometri de Cluj-Napoca şi 15 kilometri de Gherla. Zona propriu-zisă cu stuf este de circa 220 de hectare, iar suprafaţa întregii rezervaţii este de 505 de hectare.

Incendiul de ieri a izbucnit în jurul orei 16.00, iar pompierii au stins flăcările abia după aproape trei ore. Au ars 30 de hectare. „Focul a plecat din trei puncte şi s-a extins. Noi bănuim că un cioban ar fi autorul“, adaugă biologul clujean.

image

FOTO: custodele rezervaţiei naturale, biologul Alexandru Stermin

Oamenii nu conştientizează

Acesta spune că în primele luni ale acestui an s-a întâlnit cu săteni din cele cinci comune clujene şi le-a spus că nu e bine să dea foc miriştilor şi apoi să le lase nesupravegheate.

„Le-am trimis adrese acasă, cu semnătură de primire, ca să vină la discuţii. Le-am explicat ce înseamnă rezervaţie naturală, ce specii trăiesc în Stufărişul de la Sic şi cât de important e să nu dea foc la mirişti şi să le lase necontrolate. Anul trecut a ars stuful în aprilie, când păsările îşi făcuseră deja cuib. Acum nu am găsit păsări moarte. Din păcate, aproape în fiecare an arde stuful“, povesteşte custodele, după ce a fost la Lacul Ştiucilor unde a avut loc ieri incendiul.

Potrivit acestuia, prezenţa unui paznic în zonă nu ar rezolva problema incendiilor pentru că odată aprins, focul e greu de oprit.

image

FOTO: custodele rezervaţiei naturale, biologul Alexandru Stermin

Diversitate de specii

Stufărişule de la Sic e şi una dintre puţinele zone umede cu o aşa mare diversitate de păsări din regiune. Un simbol al stufărişurilor întinse este buhaiul de baltă, o specie protejată la nivel mondial, care are nevoie de suprafeţe mari de trestie pentru a cuibări. În „deltă“ mai trăiesc cârsteii de baltă, cresteţii pestriţi, cenuşii şi stârcii pitici. Acum 150 de ani trăiau şi pelicani în „Delta Clujului“.

image

FOTO: Asociaţie Eco Transilvania

Imagini cu speciile care trăiesc în Delta Clujului, AICI.

Mai puteţi citi:

FOTO Turism ecologic cu bani europeni în „Delta Clujului“

Trei hectare din „Delta Clujului“ au ars. Pompierii şi localnicii au stins focul

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite