FOTO VIDEO Cum atrage Untold 10.000 de tineri din străinătate. Giorgios, din Creta: „E cel mai ieftin festival din Europa”

FOTO VIDEO Cum atrage Untold 10.000 de tineri din străinătate. Giorgios, din Creta: „E cel mai ieftin festival din Europa”

O gaşcă de 24 de belgieni au venit la Untold. FOTO: Remus Florescu

Untold, cel mai mare festival de muzică din România, se desfăşoară în perioada 2-5 august şi va găzdui zilnic circa 90.000 de persoane, conform estimărilor organizatorilor. Încă din prima zi, centrul oraşului a fost ocupat de mii de tineri. „Adevărul” a vorbit cu câţiva dintre „untoldiştii” care au venit din Suedia, Grecia, Belgia, Germania, Anglia.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Organizatorii au estimat că în cele 4 zile de festival la Untold vor veni 350.000 de persoane, adică circa 90.000 de persoane pe zi. Dintre acestea, 10% sunt străini, arată statisticile organizatorilor. 
 
Din 10 oameni pe care-i vezi în centrul Clujului, joi după-masă, în prima zi de Untold, cel puţin doi au brăţări colorate de la cel mai mare festival din România. Şanse mari ai să fie din Bucureşti sau din alte oraşe mari ale ţării, având în vedere că doar 30% dintre participanţi sunt clujeni, conform statisticilor organizatorilor. Şanse mari sunt să remarci bucureşteni, pentru că vorbesc mai tare şi cu accent, sau străini, pentru că mergând pe stradă sau în localuri este imposibil să nu auzi oameni vorbind engleză, germană, franceză şi alte limbi. Conform statisticilor, 10% din cei care vin la Untold sunt străini. 
 
Ludwig, Michael şi David au venit din Suedia. FOTO: Remus Florescu


Table la aeroport 

Pentru mulţi străini festivalul începe la Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca. Joi, în jurul orei 11.00, 3-4 oameni aşteaptă în dreptul terminalului „Sosiri internaţionale”. Cursa Wizz Air din Budapesta are întârziere. În partea dreaptă a ieşirii a fost postat un banner mare cu Untold. Afară, doi taximetrişti zgomotoşi joacă table în portbagajul unui Audi combi şi vreo şase fac galerie.   
Printre primii care au ieşit în terminalul de sosiri sunt trei prieteni din Suedia, Ludwig, Michael şi David. Sunt pentru prima dată în România şi în Cluj, un oraş de care au auzit „absolut nimic”, spune Michael. Au venit la Untold datorită line-up-ului. „Nouă ne place trance-ul, iar din punctul acesta de vedere line-up-ul de aici e extraordinar. Se vede că cei care au făcut selecţia se pricep la trance. La Tomorrowland, de exemplu, vin artiştii mari, cum ar fi Tiesto, Armin va Burren, dar nu vin artiştii de trance care ne plac nouă cu adevărat. De exemplu, Brian Corney şi Simon Patterson, DJ-ii pe care vrem să-i vedem cel mai mult de la Untold”, spune Michael.  A mai fost la Sziget Fesztival, în Ungaria, dar spune că anul acesta line-up-ul de la Cluj a fost mai bun. În ceea ce priveşte bugetul, cei trei au cheltuit pe bilete, avion, cazare 300 de euro de persoană. „Preţurile sunt mult mai mici comparativ cu Suedia. Nu avem buget pentru Untold, vom bea atât timp cât vom fi însetaţi”, spune Michael.
 
 
Giorgios a venit tocmai din insula Creta. FOTO: Remus Florescu

 

„Unul dintre cele mai ieftine festivaluri din Europa”

 
Giorgios a venit tocmai din insula grecească Creta la Untold. Întrebat ce l-a făcut să aleagă cel mai mare festival din România, acesta a spus: „Este unul dintre cele mai ieftine festivaluri din Europa. Vin câţiva DJ foarte mari de trance.” Cei trei greci veniţi pentru prima dată în România abia aşteaptă să-l vadă pe Armin van Buuren. Unul dinte cei trei prieteni a fost la Tommorowland acum 2 ani: „E mai ieftin aici. La Tommorowland am plătit 115 euro pentru o zi, iar aici 150 de euro pentru 4 zile. Pe de altă parte, la Tomorrowland sunt mai mulţi artişti”. Giorgios şi prietenii lui au adus un steag al Greciei şi au insistat să apară în poze cu drapelul. Cât despre problemele cu incendiile din Grecia, Giorgios a spus că în Creta totul este în regulă: „Creta e raiul pe pământ, nu se întâmplă nimic rău”.  
 
 

„Line-up-ul este aproape la fel”

 
Benzce, un student din Budapesta, a venit la Untold după ce a bifat cele două mari festivaluri din Ungaria: Balaton Sound şi Sziget. „Mi-au recomandat prietenii să vin la Untold, am văzut clipuri video şi fotografii şi pare interesant. Vreau să văd Afrojack, Chainsmokers şi mai mulţi artişti. Este un pic mai ieftin la Untold, dar Line-upul este aproape similar cu festivalurile din Ungaria, poate un pic mai bun aici”. De acceaşi părere este şi Balint, un maghiar venit la Cluj la recomadarea prietenilor: „Nu ştiu cum sunt preţurile, dar line-up-ul este foarte asemănător”. 
 
 
Karim şi Gwen au venit din Germania

 

Locuiesc lângă Tommorowland, dar au venit la Untold

 
Gwen şi Karim sunt din Aachen, un oraş din aflat aproape de graniţa cu Belgia şi la câţiva kilometri de localitatea Boom, unde se organizează probabil cel mai cunoscut festival de muzică din Europa – Tomorrowland. Cu toate acestea cei doi studenţi nu au fost niciodată la Tomorrowland. I-am găsit plimbându-se relaxaţi în zona Cluj Arena la Untold. „ E foarte confortabil să vii la un festival şi să nu te gândeşti la bani”, spune Karim. „În plus, aici vin cei mai buni DJ, iar designul este unic. Eu am mai fost la Summer Jam anul acesta, un festival similar din Germania, dar acolo sunt scenele şi atât, nu există amenajările de aici”, completează Gwen. 
Cei doi vin pentru prima dată la Untold, dar cunosc Clujul. „Iubim Clujul, iubim România”. S-au cazat la un apartament pe care-l închiriază de obicei când vin în oraş, dar acum a fost de 5 ori mai scump,  
 


Cu gaşca din Belgia

 
Aproape de intrarea în festival, un grup de tineri gălăgioşi aşteaptă. „Tickets for sale” strigă unul dintre ei. „Suntem 24 de persoane şi am venit din Belgia”, spune Victor, translatorul grupului. „Am fost şi la Tomorrowland, dar acolo este mult mai scump: 125 de euro costă o zi doar accesul, în timp ce aici e 50 euro pe zi. Aici a fost 150 de euro pentru 4 zile, la Tomorrowland costă 350 de euro pentru 4 zile. Lineu-p-ul de la Tomorrowland este mai bun, sunt mai mulţi artişti faimoşi, dar şi aici e bine”, spune tânărul.  
 
Citeşte şi
 
 
 
 
 
 
Imagini din aceeasi galerie
 • Clujul  a fost „invadat” de untoldiști. FOTO: Remus Florescu 
 • Prima zi de festival.
 • Prima zi de festival.
 • Prima zi de festival.
 • Prima zi de festival.
 • Aeroportul Internațional Cluj 
 • Prima zi de festival.
 • Prima zi de festival.
 • Prima zi de festival.
 • Prima zi de festival.
 • Prima zi de festival.
 • Prima zi de festival.
 • Prima zi de festival.
 • Străzile centrale au fost ocupate de turiști. 
 • 24 de belgieni au venit „cu gașca” la Untold. 
 • Prima zi de festival.
 • Prima zi de festival.
 • Karim și Gwen din Germania.
 • Prima zi de festival.
 • Fani ai Untold din Suedia.
 • Trei tineri din Creta au venit la Untold. 
 • Taximetriștii joacă table la ieșirea din aeroport. 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: