FOTO Clujul în 3000 de fotografii vechi. Povestea inginerului care readuce la viaţă trecutul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi maghiari pe terasă la Conti. Poză din cel de-Al Doilea Război Mondial  FOTO: pagina de Facebook a Vechiului Cluj
Soldaţi maghiari pe terasă la Conti. Poză din cel de-Al Doilea Război Mondial  FOTO: pagina de Facebook a Vechiului Cluj

Clujeanul Sebastian Moga are o colecţie impresionantă de fotografii cu Clujul Vechi. Imaginile, peste 3.000, pot fi văzute pe Facebook, şi fac parte dintr-un plan mai mare prin care are de gând să le arate clujenilor ce oraş valoros au pentru că, spune el, aceştia nu îl cunosc.

„Clujenii nu-şi cunosc oraşul. Nu ştiu ce oraş plin de istorie au, nu ştiu că fiecare casă are povestea ei“, spune Sebastian Moga (37 de ani), clujean get-beget.

El a stat un an şi jumătate în Sibiu, în interes de serviciu, experienţă care l-a făcut să-şi dea seama cât de puţine ştia el despre oraşul său natal.
În fosta Capitală Culturală Europeană a fost vrăjit de mulţimea trecătorilor care vorbeau aproape toate limbile pământului, de evenimentele cărora le pierdea şirul cât de dese erau şi de modul în care acest oraş, bătrân şi înţelept, ştie să-şi arate, elegant, trecutul.

Un prieten istoric de la Sibiu l-a surprins cu câte lucruri ştia despre Cluj. I-a povestit despre existenţa unei porţi cu blazon nobiliar de pe strada 21 Decembrie 1989, situată în apropierea Muzeului Farmaciei.
Când a revenit acasă a mers în locul descris şi a văzut poarta, care e în paragină, ca multe alte locuri din Cluj. Ca zidul din vechea cetate aflat în curtea Colegiului Naţional „George Bariţiu“.

„A trebuit să petrec un an şi jumătate în Sibiu ca să aflu cât de valoros şi frumos este Clujului“, afirmă Moga.

Piaţa Unirii ar trebui să se numească Piaţa Matia Corvin

Inginerul mai crede că, acum, Clujul nu e ceea ce merită să fie, că e foarte asemănător cu Sibiul şi este momentul potrivit să se pregătească pentru 2021, când se speră că va deveni Capitală Culturală Europeană.

„În Sibiu, toate casele au câte o plăcuţă în care îşi spun povestea, spun cine a locuit acolo, cine le-a trecut pragul. La Cluj nu avem aşa ceva. Avem şi aici case din 1500, dar câţi ştiu asta?“, întreabă retoric clujeanul.

El consideră că monumentul din Piaţa Unirii (foto dreapta), ansamblul statuar Matia Corvin, ar trebui să dea numele acelui loc. Matia Corvin a fost regele Ungariei, jumătate român, jumătate maghiar. Venea pe ascuns în Cluj, oraşul unde s-a născut, ca să vadă cum sunt respectate legile.
Moga crede cu tărie că ar trebui lăsat deoparte naţionalismul dus la extrem şi ar trebui preţuită istoria locală, cu personalităţile care, indiferent de etnia lor, au făcut cinste oraşului.

cluj

„Aşa cum Piaţa Mihai Viteazu se numeşte Mihai Viteazu de la statuia de acolo, în centru, de ce nu se cheamă acea Piaţă Matia Corvin, ci Piaţa Unirii?“, este de părere clujeanul.

Adună imagini de vreo 12 ani

Sebastian Moga povesteşte că a început în urmă cu 10-12 ani să colecţioneze poze inedite cu Clujul de pe vremuri, fotografii din secolele XIX-XX care pot fi văzute pe pagina de Facebook a Vechiului Cluj, care a strâns mii de like-uri.
Cum a ajuns la peste 3.000 de imagini, pe care le-a găsit atât el, cât şi pe care le-a primit de la clujeni care aflaseră de pasiunea sa, de la cunoştinţe, cât şi de la oameni din Franţa, Germania, Ungaria. Cineva i-a spus recent că ar fi poze cu „bătrânul“ Cluj ascunse într-o arhivă britanică şi vrea să verifice asta.

Sunt uimitoare ipostazele în care e surprins Clujul în fotografiile sale. Are în colecţia sa câteva fotografii inedite – una cu soldaţi maghiari pe terasa de la Conti (Hotelul Continental din centrul oraşului, un simbol), iar în fundal se vede statuia impunătoare a regelui Matia Corvin.

cluj

O altă poză neştiută este construirea clădirii Universităţii Tehnice (foto stânga)

O altă imagine necunoscută este cea cu Biserica Sfântul Mihail când avea turnul în stil baroc (foto dreapta), imagine din care abia se recunoaşte acum edificiul, atât de mult îl schimba.

cluj

„Cele care îmi plac foarte mult sunt acele poze care arată că societatea clujeană era una de elită şi că era reprezentativă nu doar pentru Transilvania şi România, ci şi pentru Europa“, încheie pasionatul de istorie.

Top 5 cele mai vizualizate fotografii de pe Vechiul Cluj

Aleea Scărilor de pe Cetăţuie                                            3399 de afişări
Piaţa Unirii                                                                         3164 de afişări de afişări
Palatul Bánffy, actualul Muzeu de Artă al Clujului              2891 de afişări
Clădirea Teatrului Naţional Cluj                                         2839 de afişări
Imagine din timpul construirii Universităţii Tehnice             2830 de afişări

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite