FOTO Clujenii au mutat grădina de zarzavaturi în staţia de tramvai, după model londonez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mulţi clujeni au plantat legume în apropierea unei staţii de tramvai, pentru a demonstra că oraşul poate deveni mai verde şi mai prietenos.

Un grup de prieteni, iubitori de natură, au „adoptat“, timp de trei ani, cu acte în regulă, un spaţiu de lângă o staţie de tramvai din Cluj-Napoca, zonă în care au plantat legume şi mirodenii.

Grădina-minune a apărut în apropierea unei intersecţii intens circulate din cel mai mare cartier al oraşului şi, prin prezenţa sa, doreşte să fie o lecţie de simţ civic: se poate da viaţă unui loc gri, plin de betoane.

Trei dintre iniţiatorii acestui proiect, numit „Verdeaţă isteaţă de Mănăştur“ (n.r. după numele cartierului), sunt sociologul Adela Fofiu, economistul Dan Sânpetreanu şi arhitectul Gelu Puşcaş. Totul s-a făcut pe bază de voluntariat.

Clujenii au făcut un proiect pe care l-au depus la primărie şi, după câteva săptămâni bune, au primit aprobare. Aproape toţi care au dat viaţă acestei grădini locuiesc în cartierul clujean Mănăştur.

„Nu trebuie să fii o firmă ca să închiriezi un spaţiu verde de la primărie. Trebuie doar să vrei. Proiectul poate fi aplicat şi într-un alt cartier al Clujului. Oriunde se poate face. Totul depinde de oameni“, este de părere economistul Dan Sânpetreanu. 

Iniţiatorii proiectului spun că acţiunile lor vor continua şi iarna. „În sezonul rece, vrem să organizăm expoziţii cu sculpturi din lemn. Vrem să dăm valoare acelui loc“, afirmă arhitectul Puşcaş.

image

Cartofi în saci, varză în anvelope

Clujenii au plantat, lângă staţia de tramvai, roşii, fasole agăţătoare, ceapă şi cartofi în saci de pământ, varză, dovlecei, condimente - busuioc, mentă, dar şi holbură pentru culoare.

Pentru aspectul estetic, au făcut şi poteci din pietre, au pus cauciuri recuperate din Someş pe care le-au vopsit ca să le dea personalitate, apoi au pus pământ în anvelope şi au plantat varză. Au amenajat şi căsuţe colorate în care au plantat mai multe soiuri de salate şi pe care le-au acoperit cu geamuri de sticlă donate de o persoană care îşi pusese termopane la casă.

Localnicii sunt încântaţi. „Ne place. E mai viu, mai verde. Are personalitate“, spune Florica Vereş, o pensionară în vârstă de 64 de ani care îşi plimbă zilnic căţelul prin zonă.

„Nu credeam că o să mă bucur atât de mult când o să văd că răsare trifoiul cu patru foi. Am făcut în aşa fel încât, zilnic, unul dintre noi trece prin zonă să vadă dacă au mai ieşit plantele şi ce mai trebuie făcut. Vrem să aducem natura în oraş“, declară şi sociologul Adela Fofiu.

În Londra există o reţea de staţii de autobuz unde oamenii cultivă legume. Proiectul englezilor se numeşte „The Edible Bus Stop“ şi oferă nu doar momente de relaxare între familii şi prieteni, ci şi de socializare pentru întreaga comunitate. Un proiect similar a fost pus în practică şi în Statele Unite: „The Edible City“, din San Francisco.
 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite