FOTO Câteva sute de oameni au venit duminică să aducă un ultim omagiu Doinei Cornea: „După ce a suferit atât, viaţa a lovit-o din nou acum doi ani”

FOTO Câteva sute de oameni au venit duminică să aducă un ultim omagiu Doinei Cornea: „După ce a suferit atât, viaţa a lovit-o din nou acum doi ani”

FOTO Stefan Lica

Câteva sute de oameni au ţinut să-şi prezinte condoleanţele şi să participe la priveghiul Doinei Cornea, oficiat duminică, 6 mai, la Catedrala Greco-Catolică a Martirilor şi Mărturisitorilor secolului al XX-lea din Cluj.

Ştiri pe aceeaşi temă

Corpul neînsufleţit al cunoscutei disidente a fost acoperit cu un steag tricolor, iar pe unul dintre pereţii aulei „Cardinal Iuliu Hossu”, care a servit ca şi capelă, au fost proiectate imagini cu Doina Cornea, din diferite momente ale vieţii.
 
Cu o oră înaintea începerii parastasului, aula era practic pustie. Doar fiul Doinei Cornea, Leontin Iuhas, alături de alţi câţiva membri ai familiei, aşteptau în tăcere.
 
 
Întârziaţi probabil şi de ploaia de vară care a căzut pe străzile Clujului, oamenii au început să-şi facă apariţia treptat, în tăcere, prezentându-i un ultim omagiu distinsei luptătoare. Au fost depuse flori la catafalcul Doinei Cornea, iar lumea s-a rugat pentru sufletul celei care în anii 80 devenea cunoscută în întrega lume prin opoziţia dârză faţă de regimul totalitar comunist.

 
 
Înainte de slujbă, mitropolitul ortodox al Clujului, Andrei Andreicuţ, care a rostit şi câteva cuvinte in memoriam (foto, jos).
 

 
 
De la ora 17,30, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu (foto în stânga - jos), a oficiat slujba, împreună cu un grup de preoţi.
 

 
 
De asemenea, cardinalul Francesco Monterisi, arhipreot emerit al Bazilicii Papale San Paolo fuori le Mura din Roma, aflat în aceste zile într-o vizită în România, s-a rugat la căpătâiul Doinei Cornea (foto jos - stânga).
 
 
Printre cei care au ţinut să-i aducă un omagiu Doinei Cornea s-a numărat şi Ana Mureşan (75 de ani). Fostă profesoară la Politehnica din Cluj, Ana Mureşan a fost o apropiată a Doinei Cornea şi chiar a avut grijă de această pentru câteva luni, în urmă cu aproape 10 ani, după ce cunoscuta disidentă suferise un accident vascular.
 
„Am cunoscut-o pe doamna Cornea prin mătuşa mea, care era nepoata lui Lucian Blaga şi era foarte apropiată de ea. Cu timpul, şi doamna Doina Cornea a devenit ca un fel de mătuşă pentru mine. A fost un om extraordinar. Din păcate, a avut o viaţă grea, a avut mult de suferit. După ce a trebuit să îndure atâtea din partea comuniştilor, viaţa a lovit-o din nou acum doi ani, când murit fiica ei, Ariadna. A fost cumplit pentru ea, a suferit cumplit din acel moment”, a rememorat Ana Mureşan (foto, jos)
 

 
Starea Doinei Cornea începuse să se înrăutăţească tot mai mult în ultimul an. Prietena ei spune că a vrut să o viziteze ultima dată de Paşte, dar că aceasta se simţea deja foarte rău.
 
„Ultima dată am vorbit cu ea acum câteva luni bune. Nu se simţea foarte bine, nu voiam să stau prea mult la ea ca să nu o obosesc, dar a insistat să mai rămân, că îi face plăcere să vorbim. Deja începea să se simtă tot mai rău. De Paşte am vrut să merg la ea cu flori şi fructe, dar doamna care avea grijă de ea mi-a spus că se simte rău şi că mai bine să mai aştept. Din păcate, a murit”, a spus cu lacrimi în ochi Ana Mureşan.
 
 
 
Înmormântarea va avea loc luni, 7 mai. Începând cu ora  9.00, sicriul va fi expus în Foaierul Colegiului Academic din Cluj, iar slujba religioasă va începe la ora 12.30. Două ore mai târziu, cortegiul funerar va porni spre Cimitirul Central unde va avea loc înhumarea, în jurul orei 15.00.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările