FOTO Catedrala Mântuirii Neamului, faţă în faţă cu cele mai mari şi mai frumoase biserici din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aşa va arăta Catedrala Mântuirii Neamului conform planurilor. FOTO: BOR
Aşa va arăta Catedrala Mântuirii Neamului conform planurilor. FOTO: BOR

Catedrala „Mântuirii Neamului” este una dintre cele mai mari din lume. Cărţile bisericeşti susţin că „aşa cum învăţătura Bisericii trebuie să stăpânească sufletele credincioşilor, la fel şi lăcaşul de cult trebuie să domine împrejurimile”. „Adevărul” prezintă cum arată cele mai mari şi cele mai frumoase biserici din lume.

GALERIE FOTO CUM ARATĂ CATEDRALA MÂNTUIRII NEAMULUI 

Catedrala Mântuirii Neamului, care a fost sfinţită duminică, 25 noiembrie, este una dintre cele mai mari din lume. Proiectul prevede o construcţie în care să încapă aproximativ 6.000 de oameni în sala principală şi 1.000 de scaune.

Construcţia are o lungime de peste 126 de metri şi o înălţime de 120 de metri şi sugerează forma unei corăbii, cu catarg în formă de cruce. Conform Patriarhiei, arhitectura simbolizează că Iisus ridicat la cer e acelaşi Hristos Răstignit şi Înviat.

Dimensiunile Catedralei Mântuirii Neamului:

- Lungimea: 126,10 metri

- Lăţimea (la abside): 67,70 metri

- Înălţimea: 120,00 metri până la baza crucii de pe turla principală Pantocrator (crucea va avea încă 7 metri)

- Aria totală construită la sol: 13 668,50 metri pătraţi

- Aria totală desfăşurată construită: 52 529,20 metri pătraţi

- Aria utilă totală: 36 897,96 metri pătraţi

- Volum: 323 000 metri cubi

- Capacitate: 6000 de persoane, dintre care 1000 de scaune

„Lăcaşul de cult trebuie să domine cu aşezarea şi înălţimea lui locul şi împrejurimile”

„Aşa cum mărturisesc scrierile şi documentele bisericeşti cele mai vechi şi aşa cum s-a obişnuit de la începuturile creştinismului, bisericile creştine care trebuiau să sugereze prezenţa lui Dumnezeu, ca şi apropierea de El şi legătura cu El în timpul serviciului divin, se construiesc, de regulă, pe locuri mai înalte şi cu altarul spre răsărit. Aşezarea acestora la înălţime este simbol al bisericii spiritale, al «cetaţii care stă deasupra muntelui», la care vor merge popoarele, cum spune proorocul Maleahi sau Mântuitorul Hristos însuşi. (...)
 

Aşa cum învăţătura Bisericii trebuie să stăpânească sufletele credincioşilor, la fel şi lăcaşul de cult trebuie să domine cu aşezarea şi înălţimea lui locul şi împrejurimile în care este înălţat”, se arată în cartea „Biserica şi cult pe înţelesul tuturor” a preotului prof. dr. Nicolae Necula. 


Aceasta este una dintre posibilele explicaţii ale dimensiunilor mari ale Catedralei Mântuirii Neamului. Pe lângă dimensiunile mari, bisericile impresionează şi prin arhitectura lor şi prin arta care se află în interiorul acestora. Toate sunt făcute pentru a-l face pe credincios să se simtă mai aproape de Dumnezeu. „Adevărul” prezintă cum au încercat arhitecţii din întreaga lume să atingă acest scop. Pe de o parte, avem un top al celor mai mari biserici din lume, iar pe de altă parte, un clasament al celor mai frumoase. 

GALERIE FOTO CUM ARATĂ CELE MAI MARI BISERICI DIN LUME

    

Top 10 biserici din lume

Când vorbim despre dimensiuni în acest top realizat de publicaţia World Atlas ne referim la suprafaţa construită la sol a clădirii, lăsând la o parte curtea acesteia. 

1. Bazilica Sfântul Peteru (Vatican) 15.160 metri pătraţi

top biserica vatican. foto roma.info

FOTO: Biserica Biserica Sf. Petru din Vatican. FOTO: Roma.info

Bazilica Papală a Sfântului Petru din Vatican este cea mai mare biserică din lume, având 15.160 de metri pătraţi. Biserica este celebră şi datorită artiştilor care au contribuit la realizarea acesteia: Michelangelo, Carlo Maderno şi Gian Lorenzo Bernini. Biserica este principalul reper al catolicismului fiind şi locul în care sunt îngropaţi papii. Clădirea are o arhitectură complexă, dar unică, într-o formă cruciformă, care este menită să simbolizeze răstignirea lui Isus.

2. Bazilica Sanctuarului Naţional al Fecioarei Maria de la Aparecida (Aparecida, Brazilia) 12.000 mp 

Bazilica Fecioarei Maria de la Aparecida se află în localitatea braziliană Aparecida, Brazilia, şi este dedicată Fecioarei de Aparecida. Această biserică este în prezent cea de-a doua cea mai mare din lume, cu o suprafaţă de 12.000 metri pătraţi. Biserica are, de asemenea, locuri de parcare suficiente pentru 4.000 de autobuze şi 6.000 de maşini.

top biserica aparecida. foto HVL

Bazilica Sanctuarului Naţional al Fecioarei Maria de la Aparecida. FOTO: HVL, Wikimedia Commons

3.Catedrala din Milano (Milano, Italia) 11.700 mp

Catedrala din Milano se află în Milano, Italia, şi este dedicată Sfintei Maria Născătoarea. Catedrala din Milano a fost construită în aproximativ şase secole în arhitectura gotică. Această biserică este cea mai mare din Italia (bazilica Sf. Petru este tehnic în Vatican) şi cea de-a treia cea mai mare biserică din lume, acoperind 11.700 de metri pătraţi.

dom milano. OTO

Catedrala din Milano. FOTO: www.duomomilano.it

4. Catedrala din Sevilia (Sevilia, Spania) 11.520 mp

Catedrala din Sevilia, al cărei nume complet este Catedrala Sfânta Maria a Mării, se află în patrimoniul UNESCO. Conform unor măsurători este considerată a fi a treia cea mai mare biserică din lume. Nu există o măsurătoare oficială, însă suprafaţa estimată de 11.520 de metri pătraţi o plasează chiar după Catedrala din Milano. Biserica este faimoasă datorită faptului că aici este înmormântat Cristofor Columb. 

biserica sevilla. foto  Ingo Mehling/Wikipedia

Catedrala din Sevilia. FOTO: Ingo Mehling/wikimedia 

5. Catedrala Sf. Ioan cel Divin (New York, Statele Unite) 11.200 metri pătraţi

Situată în New York City, Catedrala Sfântului Ion cel Divin este cea mai mare biserică din Statele Unite şi cea de-a cincea cea mai mare biserică din lume. Se consideră a fi cea mai mare catedrală anglicană din lume. Construcţia a început în 1892. Primele slujbe au avut loc în 1899. Biserica este proiectată într-un stil gotic de renaştere.

image

Catedrala Sf. Ioan cel Divin. FOTO: William Porto/Wikipedia

    

6. Bazilica Fecioarei de Lichen (Konin, Polonia) 10.090 m pătraţi

Bazilica Fecioarei de Lichen nu este doar una dintre cele mai mari biserici din lume, ci şi una dintre cele mai înalte biserici din lume. Turnul bisericii măsoară 141,5 metri. Interesant este faptul că biserica este una dintre cele mai noi construcţii pe lista noastră, lucrările fiind finalizate în 2004. Construcţia bisericii a durat zece ani.
 

7. Mănăstirea Santa Giustina (Padova, Italia) 9.717 metri pătraţi
 

Abaţia Sfânta Giustina este o mănăstire din secolul al x-lea din Padova, Italia. Biserica elaborată este proiectată în formă de cruce latină.


 

8. Catedrala Liverpool (Liverpool, Regatul Unit) 9.687 mp
 

Catedrala din Liverpool este sediul episcopului de Liverpool. Este cea mai mare biserică din Regatul Unit şi una dintre cele zece cele mai mari biserici din lume. Construcţia catedralei a durat aproximativ 74 de ani, între 1904 şi 1978. Este, de asemenea, una dintre cele mai lungi biserici din lume, cu o lungime totală de 189 de metri.
 

9. Biserica Sfintei Treimi (Santarem, Portugalia) 8.700 metri pătraţi

Biserica Sfânta Treime din Santarem, Portugalia, este a noua cea mai mare din lume, cu un total de 8.700 de metri pătraţi. Construcţia bisericii moderne a început în 2004 şi a fost finalizată în anul 2007. Designul său arhitectural a câştigat mai multe premii, printre care şi râvnitul premiu pentru structura excepţională de la Asociaţia Internaţională pentru Poduri şi Inginerie Structurală.
 

10. Bazilica Sf. Paul din afara zidurilor (Roma, Italia) 8.515 mp


Deseori numit „Sfântul Paul din afara zidurilor”, Bazilica este una dintre cele mai mari din Italia. Deşi clădirea se află complet în Italia, este administrată efectiv de Vatican datorită unui acord între cele două ţări.

    

GALERIE FOTO CUM ARATĂ CELE MAI FRUMOASE BISERICI DIN LUME

    

Top 10 cele mai frumoase biserici din lume

The Telegraph a realizat în 2016 un top al celor mai frumoase biserici din lume. 


1.Sanctuarul Las Lajas, Columbia

Catedrala Las Lajas a fost construită în 1916 în interiorul canionului râului Guaitara, unde, conform legendei locale, a apărut Fecioara Maria. O puteţi găsi în cartierul columbian din sudul oraşului Narino, din municipalitatea Ipiales, lângă graniţa cu Ecuador.

cluj biserica interesanta. foto

Foto: Sanctuarul Las Lajas, Columbia. Foto: Diego Delso (Wikimedia Commons)

2. Biserica de lemn din Borgund, Norvegia

Bisericile din lemn au fost foarte obişnuite în Europa de nord-vest medievală. Biserica situată în localitatea Borgund din Norvegia este cea mai bine conservată dintre cele 28 de biserici din această ţară. Această biserică de lemn, construită probabil la sfârşitul secolului al XII-lea, nu şi-a schimbat structura şi nici nu a avut o reabilitare majoră de la data la care a fost construită.

cluj

FOTO: Biserica de lemn din Borgund, Norvegia. Foto: Glaurung (Wikimedia Commons)

3. Biserica Betleem din Iran.

Este o biserică apostolică armeană din cartierul Julfa din Isfahan, Iran. Este una dintre cele mai importante biserici istorice ale oraşului, aparţinând erei lui Abbas I. Biserica a fost finalizată în 1626. Pe pereţii săi sunt decoraţiuni şi picturi care descriu viaţa lui Isus. Cele 72 de picturi rafinate, pictate de artişti armeni, sunt prezentate în două rânduri. 

cluj

Foto: Biserica Bethlehem din Iran. Foto: Antoine Taveneaux (Wikimedia Commons)

4. Biserica Notre Dame du Haut (Ronchamp, Franţa)

Oamenii spun că acoperişul acestei clădiri arată ca freza celebrului Elvis. Informal cunoscut sub numele de Ronchamp, capela Notre Dame du Haut a fost finalizată în 1954 şi este considerată unul dintre cele mai bune exemple de lucrări aparţinând arhitectului francez Le Corbusier. Când plouă, apa se scurge de pe acoperişul înclinat spre o fântână, creând o cascadă spectaculoasă.

cluj

Biserica Notre Dame du Haut, Franţa. Foto: Immanuel Giel (Wikimedia Commons)

5. Biserica fortificată de la Viscri. 

Biserica evanghelică fortificată din Viscri, comuna Buneşti, judeţul Braşov, a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea. „Ansamblul fortificaţiei din Viscri impresionează prin numărul mare de turnuri şi bastioane. Este una dintre cele mai bine păstrate fortificaţii din Transilvania. Pentru că a fost cetate de apărare, zidurile înalte o fac să fie puţin vizibilă din exterior, dar odată ce turiştii ajung în curte o pot admira în toată splendoarea ei. Toate bastioanele şi turnurile au guri de tragere. În cetate se retrăgeau toţi locuitorii atunci când satul era sub asediu“, a mai spus istoricul Ioan Pulber într-un articol pentru Adevărul. 

cluj

Biserica fortificată din Viscri, România. FOTO: Simona Suciu

     

Celelalte biserici din topul The Telegraph sunt: Biserica Sfintei Treimi din Gergeti, Georgia; Capela Colegiului Regelui din Cambridge, Anglia; Biserica Sfântul Gheorghe, Etiopia; Biserica Sfântului Bartolomeu de la Lacul Königsee din Germania; Biserica Hallgrímskirkja din Reykjavík, Islanda


Citeşte şi:

Cifrele Catedralei Mântuirii Neamului: dotări, curiozităţi, bani

Mai mulţi pelerini au încercat să forţeze cordonul jandarmilor de la Catedrala Mântuirii Neamului: „Omorâţi oamenii, nu mai este loc!“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite