FOTO Carte cu ode incredibile la adresa lui Pomohaci, publicată la Cluj. Clericul caterisit de Biserică şi acuzat de pedofilie este prezentat ca un „făcător de minuni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Scandalul mediatic în centrul căruia s-a aflat nu i-a afectat prea mult cariera artistică. FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea
Scandalul mediatic în centrul căruia s-a aflat nu i-a afectat prea mult cariera artistică. FOTO: Inquam Photos/Octav Ganea

Cristian Pomohaci este prezentat, într-o carte apărută recent la Cluj, ca un preot clarvăzător, care a săvârşit numeroase „minuni” precum vindecarea cancerului, a infertilităţii, scoaterea duhurilor rele şi chiar salvarea Galaţiului de la dezastru. Cele 67 de mărturisiri publicate în volum frapează prin lipsa gândirii critice şi o credulitate dusă la extrem.

Album de poze din cartea dedicată lui Cristian Pomohaci. Fotografii cu numeroase vedete

Viaţa controversatului Cristian Pomohaci, fostul preot din Moşuni, judeţul Mureş, a revenit la o oarecare normalitate la 2 ani de la uriaşul scandal în care a fost implicat, după ce în presă a apărut o înregistrare audio în care i-ar fi promis unui adolescent că îl va plăti dacă va întreţine relaţii sexuale cu el. În vara lui 2017, a fost exclus din Biserică, în 2018 a fost condamnat pentru evaziune fiscală la 1 an de închisoare cu suspendare, iar dosarul penal de act sexual cu un minor a fost clasat în februarie 2019, deoarece a intervenit prescripţia.
 

Pomohaci este acum unul dinadtre cei mai căutaţi şi mai scumpi cântăreţi populari. Zilele trecute, el s-a filmat într-un clip cu Florin Piersic, iar în 24 august, el a cântat la deschiderea Târgului cel mare al Bistriţei, eveniment finanţat din bugetul primăriei. 

Faptul că nu mai are dreptul să slujească în Biserică nu a afectat, se pare, încrederea unui „nucleu dur” de enoriaşi, care au contribuit la realizarea unei cărţi în care Pomohaci este prezentat ca un preot clarvăzător capabil să vindece cancerul şi alte boli grave, să aducă fertilitatea familiilor care nu au copii, să scape oamenii de duhurile rele şi chiar să salveze oraşe întregi de la dezastru.

Cristian Pomohaci, aplaudat la deschiderea festivalului „Târgul cel mare al Bistriţei”, finanţat de Primăria Bistriţa

67 de „fapte şi minuni” cu Pomohaci

 Editarea cărţii, intitulate „Între CER şi PĂMÂNT..un OM”, a fost coordonată de trei credincioase apropiate de Pomohaci  - Luminiţa Chiriac din Galaţi, Oana Pavel din Bucureşti şi Adriana Vintilă din Germania. Volumul conţine 67 de mărturii ale unor enoriaşi despre experienţele pe care aceştia le-au avut la Biserica din Moşuni şi despre presupusele minuni săvârşite de preot. A doua parte a volumului este dedicată părţii artistice a activităţii lui Pomohaci şi conţine mai multe interviuri pe care le-a dat presei. 

„Acuzaţii neverosimile izbucnite pe neaşteptate în spaţiul public, niciodată dovedite sau credibile”

În cuvântul înainte, coordonatoarele spun că demersul lor are menirea de „a-l apăra pe preot” şi „de a aduce la cunoştinţă fapte şi minuni” petrecute în biserică  lui Pomohaci. Coordonatoarele cărţii, cât şi Cristian Pomohaci au refuzat să dea detalii pentru „Adevărul” despre iniţiativă. A vorbit în schimb Iulian Patca, scriitor şi publicist clujean, care a corectat textele şi editat textele. El spune că a fost convins să se implice în redactarea cărţii de cele 67 de mărturii cărora le-a acordat prezumţia de sinceritate, deşi nu-l cunoaşte pe Cristian Pomohaci. Legat de acuzaţiile aduse lui, Patca spune: „nu discut asta, nu interesează pentru că aceasta nu e o carte polemică”. Totuşi, în cuvântul de încheiere de la finalul cărţii scriitorul vorbeşte despre „acuzaţii neverosimile izbucnite pe neaşteptate în spaţiul public, niciodată dovedite sau credibile”. Explicaţia „atacului mediatic murdar şi ostentativ” ar fi „vanitatea, invidia, orgoliul” unor confraţi „care îşi doresc mai mult” şi care ar fi fost deranjaţi de succesul lui Pomohaci. Patca ne îndeamnă să citim cartea „fără prejudecăţi”. 

FOTO dreapta jos: Coperta cărţii -„Între CER şi PĂMÂNT...un om” apărute la editura Napoca Star din Cluj-Napoca. 

Cum a salvat Pomohaci Galaţiul 

   

Cea mai fantastică dintre mărturisiri aparţine Elvirei Bolozan. Credincioasa scrie cum „a anihilat Pomohaci dezastrul ce se abătuse asupra oraşului Galaţi”. La finalul slujbei ţinute într-o sâmbătă la Moşuni, Pomohaci a rugat-o să mai stea în biserică şi să citească rugăciuni în continuare. După o oră, o oră şi jumătate, timp în care preotul s-a rugat şi el în altar, acesta „mi-a spus că am terminat, mulţumindu-mi că l-am ajutat în rugăciune”. Elvira Bolozan s-a gândit, în după-amiaza aceleiaşi zile,

image

să vadă ce fac colegii de la benzinăria unde era angajată. A aflat atunci că „în timp ce curăţau un rezervor, acesta a luat foc. Cu greu au reuşit să-l închidă etanş, pentru a nu se extinde focul”. Incidentul s-ar fi întâmplat chiar în momentul în care părintele a rugat-o să mai stea să se roage. În ziua următoarea, l-a întrebat pe părinte ce s-a întâmplat. „Mi-a zis că nu poate reda în cuvinte ce grozăvie a văzut - o mare parte din oraş în flăcări - şi mi-a înşirat instituţii, firme din valea oraşului pe care părintele nu le ştia decât  din ce se arătase”. Concluzia doamnei Elvira este că acea oră şi jumătate de rugăciune pe care a făcut-o Pomohaci după slujbă „a apărat Galaţiul de la un mare incendiu”. 

Cum a vindecat Pomohaci cancerul

Elena Caramet din Bucureşti povesteşte cum naşa ei, trimisă de medici acasă cu cancer terminal, ar fi fost salvată de Pomohaci:
 

„La Moşuni am ajuns în 2006, când naşa mea, Daria (sora soţului) , bolnavă de cancer în ultima fază a fost trimisă de medici acasă fără nicio şansă la viaţă.
 

A fost vindecată de către Dumnezeu prin rugăciunile părintelui Cristian Pomohaci, fiind îndrumată să ajungă acolo de către preotul ei duhovnic”
 

De atunci viaţa noastră s-a schimbat radical. La Moşuni am realizat ce înseamnă Dumnezeu, am învăţat să ne rugăm, să postim, să fim buni şi milostivi, să ne respectăm şi să iubim pe semenii noştri şi toate datorită rugăciunilor părintelui Cristian Pomohaci”.
 

Una dintre coordonatoarele cărţii, Chiriac Luminiţa, spune că preotul a salvat-o de „tristeţea care o învăluia”.  Ea fost impresionată că părintele a invitat-o la masă, după ce i-a devenit duhovnic, chiar de ziua ei: „De unde ştiuse că e ziua mea, că doar nu mi-a văzut buletinul?”. 

„Un duh rău îmi stăpânea sufletul - eram îndrăgostită de un alt bărbat, nu de soţ”

Claudia Chelaru din Braşov scrie că părintele a scăpat-o de „un duh rău care îmi stăpânea sufletul – eram îndrăgostită de un alt bărbat, nu de soţ”.
 

„Datorită puterii de rugăciune a părintelui Cristian nu m-am depărtat de Dumnezeu şi nu am luat-o razna, să înnebunesc din cauza problemelor, nu m-am despărţit de soţul meu. Am doi copii cuminţi care merg la biserică, au luat examenele de bacalaureat şi de capacitate cu note mari. Fetiţa merge în vacanţă la Moşuni, îi place foarte mult, spune că sunt ca într-o familie acolo, iar părintele Cristian este ca un tată protector”. 

image

Cartea conţine şi o parte dedicată carierei muzicale a lui Pomohaci. 

 

Şi-a trimis băiatul să doarmă cu părintele: poate că atunci a fost clipa când a rânduit întoarcerea lui din rătăcirea

În unele povestiri sunt relatate gesturi ciudate ale părintelui, cum ar fi să invite băiatul unei enoriaşe să doarmă cu el.
 

Virginia Costescu, din Câmpulung Muscel, povesteşte cum a fost pentru a doua oară la Pomohaci şi acesta i-a spus să-şi lase copilul să doarmă cu el!?!
 

„Înainte de a ajunge la maşină, aceeaşi femeie a ieşit din biserică alergând spre noi şi ne-a zis: „nu plecaţi, părintele a zis să staţi. Băiatul va merge să doarmă cu părintele, iar dumneavoastră veţi merge la mine să dormiţi. Părintele, deşi nu ne-a văzut, a ştiut că îl căutăm, a ştiut dorinţa mea şi nevoia pe care o aveam în clipa aceea”.

Nu numai că nu i s-a părut suspect că părintele a dorit să doamă cu băiatul, dar Virginia crede că: „prin darul şi harul părintelui care a cuprins gândirea băiatului meu, a simţit o linişte interioară şi o uşurare pentru că a aşa a dormit, după spusele lui. Domnul a făcut minuni cu el: poate că atunci a fost clipa când a rânduit întoarcerea lui din rătăcirea care urma să fie. A ştiut părintele ce urmează să se întâmple cu băiatul, prin ce trebuia să treacă, poate din greutatea care îi apăsa pe umerii venită din neam sau poate din răutatea unora, nu ştiu, dar ştiu că datorită părintelui , băiatul meu a ştiut să treacă cu bine peste toate greutăţile vieţii care nu au fost deloc uşoare”. Acum băiatul are familie, copii şi o viaţă bună, concluzionează. 

image

Cartea conţine şi o parte dedicată carierei muzicale a lui Pomohaci. 

Exclus din rândurile preoţimii

Cristian Pomohaci a fost exclus din Biserica Ortodoxă Română, în 27 iulie 2019, prin decizia de caterisire luată de Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. El a fost acuzat că a racolat un minor în scopuri sexuale, după ce cazul a fost făcut public în presă. Decizia a fost confirmată, în octombrie 2017, de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului. „Aplică fostului preot Cristian Dorin Pomohaci sancţiunea: <Depunerea (destituirea) din slujba clericală> (pierderea dreptului de a săvârşi lucrări sfinte, de a purta ţinuta clericală şi de a se împărtăşi în altar; cel destituit nu mai este cleric, ci are statut de teolog laic, cu posibilitatea de a desfăşura activităţi social-filantropice, culturale, educaţionale sau de a fi cântăreţ, după caz; activitatea şi conduita sa vor fi evaluate anual de Chiriarh”, au decis preoţii. 

image

Cartea conţine şi o parte dedicată carierei muzicale a lui Pomohaci. 

 

Caz clasat pentru act sexual cu un minor. Faptele s-au prescris

   

Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş a deschis un dosar penal, în vara lui 2017, în care Cristian Pomohaci este acuzat de infracţiuni de racolare de minori în scopuri sexuale. S-a întâmplat după ce în presă a apărut o înregistrare audio în care Cristian Pomohaci i-ar fi promis unui adolescent că îl va plăti dacă va întreţine relaţii sexuale cu el. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat dosarul şi l-a clasat, în februrie 2019, pe motiv că faptele sunt prescrise, timpul scurs de la comiterea acestora fiind de mai mult de zece ani.

Cristian Pomohaci a recunoscut, în septembrie 2018, acuzaţiile de evaziune fiscală ce i-au fost aduse şi a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu Parchetul General, care prevedea o pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare.
 

Anchetatorii îl acuză pe fostul preot că, între ianuarie 2012 – octombrie 2017, a declarat la Fisc venituri mai mici, din cedarea folosinţei unor locuinţe pe care le deţine, decât cele obţinute în realitate. Suma nedeclarată se ridică la 684.487 lei, echivalentul a 152.883 euro, aferentă unui număr de 11 imobile. Prejudiciul adus bugetului general consolidat este de 136.572 lei.

Citeşte şi

Dosarul lui Pomohaci a fost clasat. La dosar sunt declaraţii conform cărora fostul preot a făcut sex cu minori

Motivarea excluderii definitive a lui Pomohaci din preoţie: „A întreţinut un scandal mediatic fără precendent“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite