FOTO Cum arată parcul din Cluj unde trebuie să plăteşti taxă de ecologizare. Reabilitarea a costat 7 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc a participat la inaugurarea parcului. FOTO: PCN
Emil Boc a participat la inaugurarea parcului. FOTO: PCN

Parcul "Iuliu Haţieganu”, reabilitat de Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) cu circa 7 milioane de euro, bani europeni, a fost inaugurat azi. În condiţiile în care este unul dintre cele două mari parcuri ale oraşului, accesul clujenilor este taxat cu 2 lei. De gratuitate beneficiază studenţii sau cadrele didactice. Primarul Emil Boc, prezent la inaugurare, nu a avut nimic de obiectat, el a tras cu mingea la poartă.

Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013, Axa prioritară 3 – „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.4 – „Reabilitarea / modernizarea / dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”. Valoarea totală a proiectului a fost de  31.712.688 Ron (7 milioane de euro ) din care contribuţia Uniunii Europene de 21.289.445 Ron, a Guvernului României de 3.256.032 Ron şi contribuţia Beneficiarului de 7.167.210 Ron. Prorectorul UBB, Dan Lazăr, managerul proiectului de reabilitare a Parcului Sportiv "Iuliu Haţieganu”, a declarat, că lucrările au cuprins reabilitarea unei clădiri a Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, a mai multor terenuri de sport şi a reţelelor utilitare. Proiectul a fost finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR), valoarea acestuia fiind de sapte milioane de euro, iar lucrările au început în luna februarie şi au constat în extinderea cu 13 noi săli de curs a clădirii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, reabilitarea a cinci terenuri de sport - fotbal, baschet, multifuncţionale, cu terenuri sintetice, cu o suprafaţă de peste 9.000 de metri pătraţi, terenul de fotbal având şi instalaţie de nocturnă, reabilitarea reţelelor utilitare, a aleilor şi a sistemului de iluminat exterior.  Prorectorul UBB a spus că pentru punerea în valoare a Parcului Sportiv “Iuliu Haţieganu” la întreaga lui capacitate ar fi nevoie de măsuri guvernamentale de sprijinire a sportului de masă. 

“Terenurile din Parcul Sportiv al UBB pot fi folosite, în primul rând, de studenţii universităţii noastre, de studenţii altor universităţi clujene dar şi de locuitori ai municipiului, cu programare, în perioadele în care studenţii nu au activităţi sportive”, a subliniat prorectorul UBB. 

Taxă de ecologizare?

Intrarea în parc este gratuită pentru studenţii universităţilor de stat din Cluj şi  pentru cadrele didactice, iar pentru restul clujenilor costă 2 lei . Taxa nu este o noutate, fiind introdusă în urmă cu mai mulţi ani. Singura noutate este schimbarea titulaturii: dacă pe siteul UBB scrie că e vorba despre o taxă de acces, coordonatorul proiectului, Dan Lazăr, a făcut o precizare: „Nu este o taxă de intrare, ci o taxă de ecologizare care este folosită pentru a acoperi cheltuielile de ecologizare, de  întreţinere a parcului”. El a precizat că întreţinerea parcului costă circa 1 milion de lei lunar, iar din taxele percepute se încasează circa jumătate din suma necesară. În acest moment pe lânga taxa de ecologizare, UBB mai percepe bani pentru închirierea diferitelor facilităţi: terenurile de sport, pista de alergare, intrarea la bazinul de înot.  Coordonatorul proiectului nu ştie cât la sută din această sumă o reprezintă „taxa de ecologizare”, dar crede că eliminarea acesteia nu este oportună. Lazăr a susţinut că şi aşa Universitatea trebuie să suporte din fonduri proprii lunar 500.000 de lei pentru întreţinerea parcului. „Cele cinci terenuri de sport - fotbal, baschet, multifuncţionale, cu terenuri sintetice, nu se pot închiria pe bani pentru că proiectele cu finanţare europeană nu permit realizarea de venituri cel puţin cinci ani”, a explicat Dan Lazăr. El a explicat că oricum parcul va fi utilizat gratuit de 100.000 de circa persoane, dintre care 50.000, studenţi ai UBB şi încă pe atâta de la alta universităţi de stat din Cluj. „Lumea nu înţelege că acesta este un campus sportiv, un parc studenţesc, nu e de agrement. Când Iuliu Haţieganu a donat parcul a făcut cu scopul de a promova sportul de masă în mediul studenţesc”, a concluizionar reponsabilul de proiect. El a mai spus că a făcut demersuri la Ministerul Educaţiei pentru a contribui alături la Universitate la întreţinerea parcului. 

Boc trage la poartă

Primarul Emil Boc şi prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan  care au participat, joi, la inaugurarea Parcului Sportiv "Iuliu Haţieganu” al Universităţii "Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, reabilitat din fonduri europene de 6 milioane de euro, şi au tras la poarta de pe terenul sintetic de fotbal, de la punctul de la 11 metri, relatează Mediafax. Boc şi-a dat jos sacoul şi a şutat de două ori la poarta apărată de un student de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a UBB, marcând de ambele dăţi, după care a tras la poartă prefectul Vuşcan, care a ratat de două ori, un şut fiind apărat şi celălalt trecând peste bara transversală.

Citeşte şi

Cum a fost distrus cel mai mare parc din Cluj. Lovitura de graţie vine de la Iulius Mall: compania vrea două clădiri pe malul lacului

FOTO VIDEO Parc tehnologic, 100% românesc, inaugurat de doi foşti premieri. Sturdza: „Vom avea la Cluj un orăşel tehnologic care va schimba lumea“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite