FOTO Cum arată autobuzele viitorului, care vor circula curând şi în România. Costă 225.000 euro şi le permit călătorilor să-şi încarce telefoanele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autobuzele au USB pentru încărcarea gadget-urilor, dar şi internet wifi. FOTO: Facebook / Emil Boc
Autobuzele au USB pentru încărcarea gadget-urilor, dar şi internet wifi. FOTO: Facebook / Emil Boc

Noile mijloace de transport în comun sunt fabricate de Mercedes şi sunt dotate cu încărcătoare USB pentru gadgeturile călătorilor şi cu monitoare pentru vizualizarea întregului traseu, a tuturor staţiilor şi a poziţiei curente a autobuzului pe traseu. În plus, au un sistem performant de supraveghere video în interior şi exterior, sistem de numărare a călătorilor transportaţi.

Compania de Transport Public Cluj (CTP) a achiziţionat încă 60 de autobuze Mercedes Conecto euro VI, cele mai performante vehicule pentru transportul public de tipul diesel. Contractul este de 62,8 milioane de lei (13,5 milione) astfel că preţul unui autobuz ajunge la aproximativ 225.000. Primele 15 autobuze au ajuns deja la Cluj, urmând ca alte 15 să fie livrate până în 30 noiembrie, iar alte 30 autobuze până în 15 decembrie 2018.

Autobuzele vin însoţite de o garanţie pentru cinci ani sau 350.000 de kilometri şi au o capacitate totală de transport de 104 călători, din care 26 locuri pe scaune şi 78 locuri în picioare.

Dotări pentru încărcarea gadget-urilor

Lungimea unui autobuz este de 12 metri, iar vehiculele au podea complet coborâtă, rampă pentru persoanele cu dizabilităţi, sistem de încălzire, sistem de aer condiţionat, ventilaţie naturală, ventilaţie forţată, sistem de iluminare interioară a salonului cu lămpi de tip LED, afisaje de traseu exterioare cu LED-uri (faţă, lateral şi spate), şi indicator vizual interior de staţii cu LED-uri.

În plus, au monitoare de tip LCD extrawide pentru vizualizarea întregului traseu a tuturor staţiilor şi a poziţiei curente a autobuzului pe traseu, monitoare tip LCD pentru anunţuri publicitare, anunţarea vocală a staţiilor în salon, staţie de amplificare, radio-CD şi microfon, sistem de supraveghere video in interior şi exterior, sistem de Ticketing, computer de bord. Călătorii beneficiază şi de internet gratuit WI-FI şi de prize tip USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile montate pe barele din salon. Nu în ultimul rând, autobuzele au sistem de anunţarea vocală a numărului de traseu si a directiei de deplasare în exterior pentru informarea persoanelor cu deficienţe de vedere.

Urmează o nouă serie de autobuze electrice

Tot în acest an, la Cluj ar urma să ajungă încă 12 autobuze electrice, achiziţionate cu fonduri europene. Acestea sunt fabricate de Solaris, iar 11 astfel de vehicule circulă deja la Cluj. Alte 20 de autobuze electrice vor fi cumpărate anul viitor, atunci când ar urma să ajungă în oraşul de pe Someş şi o parte dintre cele 50 de autobuze Solaris Trollino, dar şi câteva tramvaie fabricate de Astra Arad, după ce această companie a câştigat o licitaţie pentru 24 de tramvaie care a fost organizată de Primăria Cluj-Napoca.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite