FOTO Cum au ajuns două tinere artiste să-i impresioneze până şi pe italieni cu bijuteriile şi  obiectele pe care le creează din sticla de Murano

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iza Kis (stânga) şi Andreea Tölgyi şi-au transformat pasiunea într-o frumoasă afacere. FOTO: arhivă personala
Iza Kis (stânga) şi Andreea Tölgyi şi-au transformat pasiunea într-o frumoasă afacere. FOTO: arhivă personala

Un artist plastic şi un istoric de artă s-au asociat la Cluj, pentru a pune bazele unui atelier în care prelucrează sticla de Murano, tranformând-o în bijuterii şi obiecte unicat pe care le vând inclusiv italienilor. Aşa a apărut, în urmă cu nouă ani, „Atelierul de Murano”, denumit iniţial Glass Drpos, un loc în care îndemânarea şi imaginaţia Izei Kiss şi a Andreei Tölgyi dau naştere unor adevărate opere de artă, pline de rafinament şi culoare.

GALERIE FOTO

Iza Kiss şi Andreea Tölgyi sunt originare din Deva şi se cunosc încă din copilărie, iar în facultate au împărţit, timp de trei ani, aceeaşi cameră într-un cămin studenţesc. Iza a studiat Istoria Artei la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj şi are un masterat la Universitatea de Vest din Timişoara, cu specializarea Politici culturale europene, după care a urmat un alt masterat la Cluj, în domeniul restaurării şi reabilitării monumentelor istorice.

Andreea Tölgyi este artist plastic şi a studiat la Universitatea de Arte Vizuale şi design Ion Andreescu, Cluj-Napoca, la secţia Ceramică, sticlă, metale. Ulterior, ea a urmat un curs de prelucrarea sticlei de Murano lângă Ancona, Italia, cu maestrul Mauro Pucitelli, în 2007. Doi ani mai târziu, Andreea punea bazele unui mic atelier pentru prelucrarea celebrei sticle chiar în propriul apartament, iar prietena sa, Iza, i s-a alăturat din 2010. Acum, cele două deţin un atelier în centrul Clujului.

Iza Kiss şi Andreea Tölgyi foto arhiva personala

Bijuteriile şi obiectele de artă din sticla de Murano sunt create folosind tehnica lampwork. FOTO: Arhivă personală

„Ne ştim din copilărie, părinţii noştri fiind prieteni apropiaţi. Ne-am împrietenit însă abia în anii facultăţii, când am împărţit aceeaşi camera de cămin timp de trei ani. Atelierul de Murano a început ca o joacă iniţial. Andreea a reuşit la sfârşitul anului 2009 să-şi facă un mic atelier într-o camera din apartamentul ei, unde exersa, în sfârşit, ceea ce învăţase cu doi ani în urmă la cursul din Italia. Eu, proaspăt istoric de artă cu postul disponibilizat în urmă crizei financiare din 2009, o vizitam destul de des. Aşa am ajuns să fac într-o zi o mărgică şi m-am îndrăgostit de acest domeniu”, rememorează Iza.

Cum se prelucrează sticla de Murano

După un timp, cele două asociate au decis să-şi mute atelierul, iar într-o primă fază au închiriat o garsonieră, în care Atelierul de Murano a funcţionat vreme de mai mulţi ani, după care au reuşit să închirieze un spaţiu în zona centrală a Clujului.

Investiţiile în această afacere nu au fost neglijabile. „Cred că partea cea mai grea a fost etapa iniţială când Andreea a investit toate economiile ei şi a mai împrumutat bani de la părinţi ca să strângă câteva mii de euro pentru o dotare minimală a atelierului, doar strictul necesar pentru a putea realiza primele mărgele. Pe parcursul anilor, mai ales la început, investeam cam tot ce câştigam în dotarea atelierului şi mai aduceam şi de acasă bani.

Nu am făcut niciodată calcule exacte şi nici nu avem de gând să facem. Dar lucrăm cu materiale costisitoare, sticla de Murano având un preţ de achiziţie destul de mare. În plus folosim un concentrator de oxigen care periodic necesită service, iar acum trebuie schimbat. Asta chiar vă putem spune că a fost în jur de 8.000 de lei, fiindcă tocmai ce l-am plătit. Folosim componente de montaj şi alte furnituri pentru bijuterii, care nu sunt nici ele tocmai ieftine”, spune Iza.

Iza Kiss şi Andreea Tölgyi foto arhiva personala

Bijuteriile şi obiectele de artă sunt create folosind tehnica lampwork. Sticla este prelucrată cu ajutorul unei torţe alimentate cu gaz şi oxigen, iar întreaga muncă este manuală, fără a se folosi niciun fel de matriţe.

Bijuterii, accesorii şi globuri de brad

La Atelierul de Murano sunt produse în special bijuterii. Este vorba de coliere unicat, cercei, brăţări, dar şi accesorii, mai ales brelocuri şi produse specifice anumitor sezoane, anume globuri în perioada Crăciunului şi mărţişoare primăvară. 

„În general mergem pe ideea de unicat, mai ales când vine vorba de coliere sau globuri, produsele noastre cele mai lăudate. Preţurile nostre sunt date întotdeauna de complexitatea produselor şi de timpul necesar realizării fiecărei figurine în parte. Globurile noastre sunt, anul acesta, între 60 şi 100 de lei. Am făcut şi unele mai scumpe, dar erau comenzi speciale foarte complexe. Colierele pornesc de la 70 de lei, dar pot ajunge şi la 500 de lei, iar cerceii costă între 10 şi 45 de lei”, explică artistele.

Clienţii sunt atât români, cât şi străini, cei mai mulţi dintre ei fiind turişti. Printre clienţi s-au numărat chiar şi italieni, care s-au arătat uimiţi de calitatea obiectelor create de cele două tinere, despre care au spus că rivalizează oricând cu cele din Veneţia, adevărata patrie a sticlei de Murano.

Iza Kiss şi Andreea Tölgyi foto arhiva personala

„Printre turiştii străini care apreciază creaţiile noastre sunt şi foarte mulţi italieni. Ei au în spate cultura prelucrării sticlei şi recunosc imediat un artefact de calitate. În plus, sunt foarte familiarizaţi cu sticlă de Murano şi apreciază în mod deosebit faptul că noi nu lucrăm în stilul clasic veneţian (cu foiţa de aur sau argint aplicată peste o bază mată şi înglobată apoi în sticlă transparenţă, sau cu murrine) şi că realizăm bijuterii originale şi diferite de cele care se găsesc cel mai des în Italia.

Creaţiile fetelor de la Atelierul de Murano pot fi achiziţionate direct din atelier sau de la târgurile la care participă. În plus, Atelierul de Murano primeşte frecvent comenzi şi online, pe pagina de Facebook, asta pentru că site-ul atelieruldemurano.ro este în acest moment în construcţie. Chiar şi aşa, Iza şi Andreea spun că în perioada următoare nu mai pot să preia comenzi, pentru că volumul de muncă este foarte mare în special în această perioadă.

„Am avut foarte multe comenzi, am fost obligate să refuzăm unele, pentru că nu avem cum să facem faţă unei asemenea cereri. După sărbători vom prelua din nou comenzi, dar e greu să estimez o dată la care ne vom elibera puţin şi vom reuşi să luăm şi alte comenzi”, a încheiat Iza Kiss.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite