Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Soţia lui a primit 3 ani cu suspendare

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Soţia lui a primit 3 ani cu suspendare

Ex-primarul a fost condamnat la închisoare cu executare. FOTO: Adevărul

Curtea de Apel Mureş a pronunţat condamnarea la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru ex-primarul Clujului, Sorin Apostu pentru instigare la spălare de bani. Din pedeapsă se va scădea perioada petrecută în arest preventiv, ceea ce înseamnă că fostul edil va sta la închisoare 2 ani şi 6 luni. Şi soţia ex-primarului a fost condamnată la 3 ani cu suspendare. Hotărârea va fi atacată cu apel.

Ştiri pe aceeaşi temă

Curtea de Apel Mureş l-a condamnat, în primă instanţă, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pe ex-primarul Clujului. În dispozitivul hotărârii se arată: se condamnă iculpatul la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru instigare la spălare de bani, 3 ani de închisoare pentru trafic de influenţă, 8 luni de închisoare pentru instigare la fals sub semnătură privată. Instanţa l-a achitat pe fostul primar pentru infracţiunea de luare de mită şi pentru cea de complicitate la fals sub semnătură privată. 

De ce l-a acuzat DNA
 
Potrivit DNA, primarul suspendat al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite. 
 
UPDATE 13.11 Avocatul lui Apostu: "facem apel"
 
Gheorghiţă Mateuţ, avocatul ex-primarului, a declarat pentru Adevărul: "Fără discuţie vom face apel". În ceea ce priveşte strategia pentru noua fază a procesului, Mateuţ a spus: "Vom vedea mai târziu", el mărturisind că nu a aflat încă de sentinţa de la Mureş. 
 
UPDATE 13.26 Înschisoare cu suspendare pentru Monica Apostu pentru spălare de bani
 
Soţia primarului, APOSTU MONICA UNDINA a fost condamnată la 3 ani  închisoare pentru comiterea infracţiunii de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată (faptă comisă în legătură cu Droniuc Aspazia) şi pentru spălare de bani în formă continuată (faptă comisă în legătură cu Droniuc Aspazia) şi la 8 luni închisoare pentru comiterea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată. Pedeapsa finală, cea de 3 ani de închisoare va fi executată în libertate, sub supraveghere. Termenul de încercare va fi format din durata pedepsei la care se adaugă un termen de 4 ani, în total 7 ani.
 
UPDATE 13.36 Pedeapsa va fi scăzută cu 11 luni

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a fost arestat preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. El a fost eliberat, pe 28 septembrie, în jurul orei 23.10, după 11 luni de arest preventiv. Această perioadă i se va scădea din pedeapsa finală, deci va executa 2 ani şi 7 luni de închisoare. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis, în septembrie, cererea fostului primar al Clujului, Sorin Apostu, de a fi eliberat din Penitenciarul Târgu Mureş, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru corupţie.

 
UPDATE 13.48 Călin Stoia a fost achitat
 
Înstanţa l-a achitat pe Călin Stoia (fotodreapta) pentru toate capetele de acuzare: dare de mită în formă continuată, spălare de bani în formă continuată sub forma participaţiei improprii şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, sub forma participaţiei improprii. 
  
UPDATE 14.08 Soţilor Apostu li se confiscă 238.157 de lei
 
Instanţa a dispus confiscarea de la inculpaţii Apostu Sorin şi Apostu Monica Undina, a sumei de 283.157,41 lei şi a menţinut măsurile asiguratorii instituite prin ordonanţele din 11 noiembrie 2011, 22 noiembrie 2011 şi 19 decembrie 2011 de către  DNA  Serviciul Teritorial Cluj. De asmenea, Monica şi Sorin Apostu vor trebui să suporte câte 21.000 lei cheltuieli judiciare parţiale la stat. De asmenea, au fost anulate  contractelor de asistenţă juridică cu numerele 101 din 01 iulie 2008 şi 6 din 01 iulie 2009 încheiate între Cabinetul de Avocatură AMU şi S.C. Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL precum şi mai multe facturi. 
 
UPDATE 14.40  Apostu, achitat pentru luare de mită 
 
Fostul edil de Cluj, este acuzat de DNA că a luat mită 94.000 de euro în schimbul încheierii unor contracte legate de asigurarea parcului auto al Regiei de Transport în Comun a oraşului şi de salubrizare. Pentru a se disimula provenienţa şi scopul banilor obţinuţi din actele de corupţie, între firmele care au primit contractele de la primărie şi cabinetul de avocatură al soţiei primarului au fost încheiate contracte de consultanţă juridică fictive. 
Potrivit aceluiaşi rechizitoriu al DNA, în perioada 2010-2011 omul de afaceri Călin Stoia, în calitate de administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A., i-ar fi dat fostului primar Sorin Apostu suma de 45.000 de euro, pentru ca acesta să-i favorizeze firma în obţinerea contractului de salubrizare a municipiului Cluj-Napoca. Denunţătoarea Aspazia Droniuc a susţinut că i-a dat mită primarului pentru a obţine contracte de asigurare a parcului auto al RATUC. Mai exact, femeia a susţinut că primarul a aranjat cu directorul regiei de transport obţinerea contractului de asigurare. Denunţătoare a fost condamnată la 3 ani cu suspendare. Instanţa a decis că Apostu nu se face vinovat de luare de mită în relaţia cu Stoia, însă este vinovat de trafic de ifluenţă în relaţia cu Aspazia Droniuc.  
 

Citeşte şi 

Sorin Apostu a ajuns la locuinţa sa din Cluj după 11 luni de arest preventiv

VIDEO Sorin Apostu a părăsit peniteciarul din Târgu-Mureş. Socrii acestuia au ajuns la locuinţa sa din Cluj

Ex-primarul Clujului Sorin Apostu a fost reaudiat: "40 de martori spun că sunt nevinovat"

Primarul din Cluj, Sorin Apostu, a fost reţinut pentru mită de o sută de mii de euro

Scrisoarea demisionarului Sorin Apostu către clujeni

Dosarul Apostu se „îngraşă“ de Crăciun: Carrefour l-a „turnat“ pe primar

Primarul Apostu a "ajutat" patru mari companii să intre pe piaţa din Cluj

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările