Fosta handbalistă de top convertită în psiholog sportiv: „Simt cu toţii dorinţa de a câştiga, dar au şi teama de a pierde“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriela Ţichelea a rămas în lumea sportului, iar acum se ocupă de prgătirea mentală a sportivilor
Gabriela Ţichelea a rămas în lumea sportului, iar acum se ocupă de prgătirea mentală a sportivilor

Gabriela Ţichelea a fost sportivă de performanţă, a jucat handbal la cel mai înalt nivel, la Uiniversitatea Craiova şi CSM Reşiţa, dar şi în Grecia şi Cipru. Totul până când o accidentare urâtă i-a pus capăt carierei. Din acel moment, fosta sportivă a decis să se dedice impresariatului, însă la scurt timp şi-a descoperit şi adevărata pasiune.

Anul 2012 a reprezentat un moment de răscruce pentru Gabriela. Cu cinci operaţii numai la genunchi - menisc, ligament încrucişat, plus o recidivă a ligamentului încrucişat la genunchiul stâng şi o operaţie de menisc şi ligament încrucişat la genunchiul drept - devenise evident că nu mai putea să-şi continue careiera sportivă, însă îi venea greu să se desprindă. 

„Am renunţat la a mai juca handbal în 2012, iar după aproape doi ani am decis să mă reconectez cu sportul, handbalul în particular. Aşadar, mi-am deschis o agenţie sportivă pentru a ajută sportivii să-şi găsească noi echipe, să semneze contracte noi. Acestă idee mi-a venit oarecum natural, pentru că aveam deja o baza de date şi ştiam foarte bine care sunt provocările sportivilor în momentul când îşi caută o nouă echipa”, rememorează Gabriela.

Are o specializare la Federaţia Europeană de Handbal

De aici şi până la următoarea etapă a vieţii sale, a fost doar un singur pas. Pentru că nu avea experienţă în business, a apelat la serviciile unui coach. Abordarea coachingului i-a deschis o nouă perspectivă şi nu a ajutat-o doar să-şi dezvolte serviciile, ci i-a deschis şi o nouă uşă şi o adevărată lume nouă.. Aşa a ajuns să îmbine cunoştinţele de psihologie sportivă deprinse la facultate şi la diverse alte specializări cu coachingul sportiv.

„În 2016 m-am lovit de mai multe situaţii neserioase ce mi-au adus un sentiment de frustrare. De exemplu, după multe discuţii şi negocieri, managerul X pur şi simplu te minte în faţă sau  «îţi pune cuvinte în gură» după propriul interes. Iar toate acestea se întâmplau în detrimentul sportivilor. Încrederea, respectul şi seriozitatea sunt valori care mă definesc şi consider că în orice relaţie profesională acestea sunt bazele unei colaborări corecte. Acesta a fost motivul pentru care m-am înscris în următorii ani la cursul organizat de Federaţia Europeană de Handbal pentru managerii de cluburi sportive din Europa. Mi-am dorit să cunosc care e abordarea lor în relaţia cu sportivii. Astfel că am customizat serviciile pentru a produce o schimbare profundă atât pentru sportivi cât şi pentru staful echipelor sportive”, povesteşte tânăra.

gabriela tichelea

În 2015, a participat la primul program de coaching, în Olanda. În coaching şi-a luat certificare de la The Academy of Executive Coaching” şi acreditarea de la „Center for Transformational Presence”. A urmat apoi programe de specializare în coaching în Olanda, Polonia, Costă Rica şi România. În paralel, a ţinut să se perfecţioneze şi a  urmat şi cursuri de management, marketing sportiv, dublă carieră a sportivilor şi cursuri de antrenorar. Asta după ce obţinuse în prealabil licenţa în educaţie fizică şi sport la Universitatea Craiova şi absolvise cursurile de business sportiv în cadrul Academiei de Ştiinţe Economice din Bucureşti.

Pregătirea mentală, principala lacună a sportivilor români

Acum, ea lucrează cu mai mulţi sportivi şi cu mai multe echipe pe partea de pregătire mentală, exact ceea ce lipseşte deocamdată la mai bine de 99% dintre cluburile sportive din România. 

„Lucrez individual, la nivel de grup grup sau echipă. Fiecare şedinţă sau workshop este construit şi adaptat nevoilor clienţilor mei. Exerciţiile pe care le folosesc sunt simple, practice şi puternice şi pun accent pe prezenţa transformaţională. Şedinţele individuale au loc pe o platformă online sau faţă în faţă, iar workshopurile sunt ţinute atât într-o sala de conferinţe, în sala de sport, terenul de joc sau în parc. Depinde de nevoia şi disponibilitatea fiecărei echipe şi a fiecărui sportiv”, spune tânăra de 33 de ani.

Prezenţa este modul în care noi ne arătăm lumii. Aceasta ne determina emoţiile, alegerile, comportamentul şi, prin urmare, ne influenţează viitorul. Fiind prezenţi într-o manieră dinamică şi autentică, vom avea o mai mare influenţă pozitivă asupra a ceea ce se întâmplă cu noi şi cu cei din jurul nostru. Transformaţional înseamnă o schimbare profundă din interior şi are loc în fiinţă noastră, în centrul existenţei noastre ca individ sau ca echipă. Este un catalizator pentru a realiza schimbări de opinii şi convingeri care nu mai funcţionează. Prezenţa Transformaţională este modul ce armonizează ceea ce suntem noi în esenţă cu scopul vieţii noastre. Ne aduce în contact cu conştiinţa şi potenţialul momentului. Scoate la iveală cea mai pozitivă şi frumoasă parte a noastră şi o conectează cu energia necesară pentru ca schimbările să aibă loc Gabriela Ţichelea - psiholog sportiv

Gabriela a colaborat şi colaborează cu mai multe cluburi. Anul trecut, ea a stabilit o colaborare cu echipa de handbal CSM Bacău în perioada play-out-ului. Iar exerciţiile folosite au avut menirea de a-i ajută pe sportivi să comunice, să fie motivaţi şi concentraţi pentru a câştigă meciurile şi a evita retrogradarea.

„Vreau să va povestesc despre un workshop în particular. Atunci când la începutul sesiunii am avut discuţii despre potenţialul echipei pentru acel meci, cu toţii s-au arătat de acord cu afirmaţia unuia dintre liderii echipei. A spus că: «orice s-ar întâmplă azi, vreau că la final să simt că am făcut tot ce puteam face, că am dat tot ce aveam mai bun». Simţeau cu toţii dorinţa de a câştiga, dar în acelaşi timp şi teamă de a pierde. Timp de o ora am făcut exerciţiile pregătite. Nu pot descrie în cuvinte energia băieţilor de la final, dar îmi amintesc afirmaţia aceluiaşi lider:  «În meciul de azi, la Bacău, le dăm 10 goluri diferenţă» Şi 10 au fost! Am dat exemplul ăsta nu pentru a nuanţa victoria pentru care ei au muncit şi s-au pregătit foarte bine - eu neavând niciun rol - ci pentru a nuanţa faptul că atunci când eşti prezent şi te simţi în siguranţă, recunoşti şi ai curajul de a vorbi despre adevăratul potenţial, iar când ştii care e acesta, faci tot ce e necesar pentru a-l atinge”, a punctat fosta sportivă.

Workshop la Masa Tăcerii

Un alt exemplu vine de la Oradea, unde Gabriela are o colaborare de mai mult de doi ani cu George Tăutu, antrenorul echipei de handbal CS Alpha Oradea. Şi în acest caz, ea a apelat la un mix de programe: şedinţe individuale, coaching de grup şi individual cu antrenorii CS Alpha Oradea, cât şi workshop-uri cu echipa de handbal pe care acesta o conduce.

gabriela tichelea

„La unul dintre exerciţiile pe care le-am făcut în cadrul programului de «Leadership Development» pentru antrenorii clubului Alpha Oradea, unul dintre ei afirma: «Făcând acest exerciţiu, am salvat probabil şase luni de discuţii pe aceaşi tema, care probabil nu ar fi avut acelaşi rezultat». După programul realizat, am primit feedback-ul că s-a îmbunătăţit comunicarea şi colaborarea atât între antrenori cât şi între antrenori şi jucători. Unul dintre workshopurile mele preferate este cel cu echipa de handbal CSM Oradea, workshop ţinut la Masa Tăcerii din Târgul Jiu. Nu cred că mi-aş fi imaginat că voi susţine vreodată un workshop în oraşul meu natal şi în operei lui Brâncuşi. Dar prin ceea ce facem, absolut orice şi oricine are un mesaj pentru a ne ajută să ne conectăm cu potenţialul şi oportunităţile noastre”, mai spune ea.

Noul an a venit cu multe provocări şi oportunităţi pentru Gabriela. După ce a negociat colaborări cu CSM Bucureşti şi cu clubul olandez PSV Eindhoven, românca se împarte între Olanda şi România. În România, activitatea ei este concentrată pe programele pentru oamenii implicaţi în sport, iar în Olanda lucrează în prezent cu echipe din zona de business. De la începutul lunii ianuarie, ea a semnat o colaborare cu compania batavă 2C&More. „Mai simplu spus, creez echipe puternice atât în sport cât şi în business”, a încheiat Gabriela.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite