Filmul spargerii ca-n filme de la USAMV Cluj. Ce spun procurorii despre „cadoul” făcut hoţilor: cheia era în broasca seifului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abraham Eduard este unul dintre suspecţi. FOTO: Ziarul de Iaşi
Abraham Eduard este unul dintre suspecţi. FOTO: Ziarul de Iaşi

Procurorii au reconstituit filmul spargerii care a avut loc la începutul lui octombrie la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj (USAMV). În cererea de arestare preventivă apare un detaliu interesant privind „cadoul” făcut hoţilor de un angajat neatent, care a uitat cheia în broasca seifului. Cei doi suspecţi au fost arestaţi preventiv.

Suspecţii în cazul spargerii de la USAMV, Abraham Eduard Sebastian şi Luca Daniel, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, conform unei hotărâri emise, joi, de Judecătoria Cluj. 

În referatul cu propunerea de arestare preventivă întocmit de procurorii clujeni este descris filmul operaţiunii prin care cei doi au sustras suma de 67.053 lei şi bonuri de combustibil în valoare totală de 90.000 lei din seiful aflat în casieria universităţii: 

Studierea locului spargerii.  

„Inculpaţii au acţionat într-un mod calificat, astfel aceştia au desfăşurat activităţi de pregătire şi de cercetare a locului faptei. Cu o zi înainte de momentul consumării faptei, s-au deplasat la USAMV unde au cercetat locul în care se află casieria, locul unde se găseşte seiful”, arată procurorii. 

Pregătiţi pentru a sparge seiful  

Procurorii arată că hoţii au vizat de la început sustragerea sumelor de bani din seiful Universităţii: „inculpaţii erau pregătiţi cu unelte specifice pentru a tăia seiful în măsura în care nu reuşeau să îl deschidă”. De asemenea, ştiind că sunt camere de luat vederi în zonă, „inculpaţii au folosit elemente de deghizare pentru a nu fi recunoscuţi, măşti şi mănuşi”.

Cum au intrat în casierie

Cei doi au acţionat în noaptea de 02/03 octombrie. Având măşti pe faţă, ei au pătruns prin escaladare gardului în curtea interioară a Campusului USAMV din Cluj-Napoca, Calea Mănăştur, nr.3-5, apoi prin forţarea unui geam au pătruns în clădirea Rectoratului unde, prin forţarea uşii de acces, au pătruns în casierie şi au distrus sistemul de alarmă. 

Cum au sustras banii

Ajunşi în faţa seifului Universităţii, în care se afla o sumă consistentă de bani, având în vedere că era începutul anului universitar, moment în care se colectează o mare parte din taxele studenţilor, cei doi hoţi au avut o surpriză. Surse bine informate au arătat pentru „Adevărul” că hoţii au găsit cheia în seif, astfel că nu a fost nevoie să folosească instrumentele aduse pentru a sparge casa de bani. Au sustras din interiorul seifului suma de 67.053 lei şi bonuri de combustibil în valoare totală de 90.000 lei. 

Unde s-au ascuns

Cu banii furaţi, cei doi au închiriat un apartament scump în zona centrală a Iaşului şi au plănuit să locuiască acolo o vreme. După circa o lună de zile, poliţiştii au reuşit să-i identifice, iar în apartamentul acestora au găsit o parte mică din banii sustraşi, dar şi cagule negre şi măşti pe care acestea le foloseau la spargeri. 

Fac parte dintr-o grupare de „hoţi de lux” din Timişoara

Abraham Eduard Sebastian şi Luca Daniel ar fi membri ai grupării de hoţi de lux din Timişoara – Abraham Eduard şi Daniel Luca, pe numele ultimului existând şi un mandat european de arestare, relateză Pressalert din Timişoara.

Au fost ajutaţi din interior?

În primele zile după săvârşirea spargerii, au existat suspiciuni privind existenţa unui ajutor din interior, având în vedere faptul că cei doi hoţi au găsit cheia în seif. În cererea procurorilor nu se menţionează nimic despre acest aspect, mai mult, se subliniază că cei doi au avut asupra lor instrumente de tăiere a seifului. De ce să fi avut asupra lor astfel de instrumente, dacă ar fi ştiut că cineva din interior le lasă „cadou” cheia de la seif? Surse bine informate au arătat pentru „Adevărul” că anchetatorii nu mai urmăresc pista unui ajutor din interior.


„Numărul de tâlhării a crescut considerabil în ultima perioadă în Cluj-Napoca” 


 

În referatul procurorilor se arată că cei doi sunt acuzaţi de infracţiunii de furt calificat, riscând între 2 şi 7 ani de puşcărie. 

„Mai mult decât atât, o asemenea măsură este de natură a contribui la apărarea ordinii de drept, demonstrând promptitudinea unei intervenţii energice din partea organelor judiciare care într-o asemenea manieră îşi aduc aportul la restabilirea ordinii publice, în contextul în care numărul de tâlhării a crescut considerabil în ultima perioadă în mun. Cluj-Napoca, faptele fiind intens mediatizate pe plan local şi naţional”, au susţinut procurorii în faţa instanţei.  

Citeşte şi


Spargere ca-n filme la Cluj: cum au fost prinşi tinerii care au furat 90.000 de lei dintr-un seif al Universităţii de Ştiinţe Agricole

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite