Filmul românesc, regina balului la TIFF. Celebrul balerin Sergei Polunin, invitatul de onoare de la Cluj-Napoca VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Filmul lui Radu Muntean, Întregalde, care se va vedea la TIFF, a fost inclus în selecţia Quinzaine des Réalisateurs la Cannes. FOTO: Pagina de Facebook „Întregalde”
Filmul lui Radu Muntean, Întregalde, care se va vedea la TIFF, a fost inclus în selecţia Quinzaine des Réalisateurs la Cannes. FOTO: Pagina de Facebook „Întregalde”

Festivalul Internaţional de Film Transilvania (TIFF) se desfăşoară între 23 iulie şi 1 august, la Cluj-Napoca. Deschiderea ediţiei aniversare va fi transmisă în 20 oraşe din ţară, iar invitat special este celebrul balerin Sergei Polunin.

Filmul românesc este „regina balului” la cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care se desfăşoară între 23 iulie şi 1 august, la Cluj-Napoca. Nu mai puţin de 45 de titluri, dintre care 32 de lungmetraje si 13 scurtmetraje, constituie selecţia de filme româneşti din programul acestui an. 

Cele trei filme care reprezintă România la Festivalul de la Cannes se vor vedea pentru prima oară în ţară la TIFF. Inclus în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs, Întregalde, în regia lui Radu Muntean, spune o poveste captivantă cu accente de thriller despre limitele generozităţii. Cele două scurtmetraje, „When Night Meets Dawn” (regia Andreea Borţun) şi Interfon 15 (regia Andrei Epure), proiectate în Quinzaine des Réalisateurs, respectiv Semaine de la Critique, se numără printre cele 11 titluri care concurează pentru cel mai bun scurtmetraj românesc la TIFF.

Cel mai bun film românesc

Competiţia Zilelor Filmului Românesc include 12 producţii regizate de tineri cineaşti, două dintre ele – „Câmp de maci” (regia Eugen Jebeleanu) şi „Neidentificat” (regia Bogdan George Apetri) – concurând şi în competiţia internaţională pentru Trofeul Transilvania. Printre candidaţii la titlul de cel mai bun lungmetraj românesc se află „Otto Barbarul” (r. Ruxandra Ghiţescu, Sarajevo 2020), „Tata mută munţii” (regia Daniel Sandu, Shanghai 2021), „#dogpoopgirl” (regia Andrei Huţuleac, Moscova 2021), dar şi patru documentare, printre care „Holy Father” (regia Andrei Dăscălescu, Sarajevo 2020) şi „Noi împotriva noastră” (regia Andra Tarara, Jihlava 2020). 

La aniversarea celei de-a 20-a ediţii a TIFF,  Gala de deschidere, de vineri, de la ora 21.00, din Piaţa Unirii, va fi transmisă simultan în 20 de localităţi: Alba Iulia, Arad, Bistriţa, Borşa, Braşov, Criţ (jud. Braşov), Floreşti (Cluj), Iaşi, Lugoj, Miercurea Ciuc, Morău (Corneşti, Cluj), Oradea, Salonta, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighet, Târgu Mureş şi Topliţa. 

Invitaţi speciali la TIFF 2021 

Starul internaţional Sergei Polunin, considerat cel mai talentat dansator al generaţiei sale, vine pentru prima dată în România, ca invitat special al celei de-a 20-a ediţii a TIFF. Admiratorii săi vor avea ocazia să-l întâlnească joi, 29 iulie, de la ora 20:30, la Castelul Bánffy din Bonţida, în cadrul unui eveniment aparte: „Sergei Polunin Up, Close and Personal“. Cu o zi înainte, pe 28 iulie, de la 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj, celebrul balerin va discuta cu publicul după proiecţia documentarului Dancer (regia Steven Cantor), o incursiune emoţionantă în viaţa sa tumultuoasă.  

Printre invitaţii speciali se numără Cezara Dafinescu, care va fi premiată pentru întreaga carieră, şi István Szabó, premiat cu Oscar la categoria cel mai bun film străin, pentru filmul „Mefisto” (1981). Nu vor lipsi Nae Caranfil, care va fi recompensat cu Premiul de Excelenţă, Doina Levintza, care va lansa un album foto cu costume din filmul „De ce trag clopotele, Mitică?” şi  Florin Piersic jr, pe care spectatorii vor avea ocazia să-l vadă în producţia spaniolă „Asta-i viaţa” (regia David Martín de los Santos). 

 

Weekend în familie la Cetăţuie Open Air. Program de jocuri şi activităţi

Jocurile şi atelierele pentru copii, experimentele educative şi o demonstraţie BattleLab Robotica vor însufleţi atmosfera în primul weekend de festival, pe 24 şi 25 iulie, la Cetăţuie Open Air, o nouă locaţie TIFF în aer liber (cu acces prin EC Garden). În timp ce părinţii se vor relaxa în zona special amenajată pentru ei, cei mici se vor bucura de un simulator de ski sau îşi vor petrece timpul în spaţiul pentru lectură. Intrarea este liberă.

De asemenea, în fiecare seară, de la 21:45, la Cetăţuie Open Air vor fi proiectate filme, inclusiv documentarul Dancer, despre Sergei Polunin, Tina, despre viaţa Tinei Turner, sau Blană Bombă, despre trupa rock de copii cu acelaşi nume, adus în premieră la TIFF. Aici puteţi vedea programul de week-end de la TIFF 2021. 

   

Vă mai recomandăm: 


Cineastul Nae Caranfil, recompensat cu Premiul de Excelenţă la TIFF 2021

   

Filme selecţionate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut, la TIFF 2021

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite