Filmele favorite la Oscar în 2016 sunt inspirate din fapte reale. Cât de mult a fost „condimentată“ realitatea pentru a deveni scenariu de Hollywood

0
Publicat:
Ultima actualizare:

The Revenant, Bridge of spies, The Big Short şi The Danish Girl se numără printre filmele cotate de critici drept favorite la categoriile principale ale premiilor Oscar. Toate au în comun faptul că sunt inspirate din fapte reale, care au fost mai mult sau mai puţin „condimentate” pentru a se ridica la standardele Hollywoodului. Află cât adevăr şi câtă ficţiune există în aceste pelicule.

The Revenant (filmul care spune povestea lui Hugh Glass, un vânător care la începutul secolului al XIX/lea a devenit o legendă după ce a supravieţuit atacului unui urs Grizzly şi a fost lăsat să moară de colegii lui), Bridge of spies (filmul ne poartă în anii Războiului Rece, când un avocat american trebuie să negocieze cu autorităţile comuniste recuperarea unui pilot american doborât în spaţiul aerian rusesc), The Big Short (filmul are la bază bestseller-ul lui Michael Lewis The Big Short: Inside the Doomsday Machine, ce explorează mecanismele ce au dus la ultima mare criză economică, declanşată pe Wall Street, în 2007-2008) şi The Danish Girl (care spune povestea pictorului danez Einar Wegener, un desenator de succes etichetat drept prima persoană din istorie care suportă o operaţie de schimbare de sex, devenind Lili Elbe) se numără printre filmele favorite la Oscar 2016.

Toate au un lucru în comun: au fost inspirate de întâmplări reale. Şi de asemenea totate au în comun faptul că scenariul a fost „înfrumuseţat” pentru a corespunde standardelor Hollywoodului. Cât adevăr şi câtă realitate există în fiecare dintre cele 4 firme. 

image

Actori şi personaje reale din "The Bridge of spies". FOTO: historyvshollywood.com

Bridge of spies

Steven Spielberg vrea să câştige Oscarul cu Bridge of spies (Podul spionilor), peliculă ce-i are în distribuţie pe Tom Hanks, Alan Alda, Mark Rylance. „Podul la care se face referire titlul filmului este unul real, ce face legătura între periferia fostului Berlin de Vest şi centrul oraşului Postdam, aflat anterior sub controlul Germaniei de Est. A primit numele de „pod al spionilor” în ani ’60, când serviciile secrete ale sovieticilor şi ale americanilor schimbau prizonieri în numita locaţie. Bridge of War – după un scenariu semnat de Matt Charman, recris de Joel şi Ethan Coen – spune povestea primului schimb de prizonieri făcut pe pod, dar şi a încercărilor avocatului James Donovan (Tom Hanks) de a negocia eliberarea pilotului Francis Gary Powers după ce avionul său a fost doborât pe teritoriul Uniunii Sovietice. Aşadar, este vorba despre un thriller dramatic amplasat pe fundalul unei serii de evenimente istorice. „Bridge of Spies” spune povestea lui James Donovan (Hanks), un avocat din Brooklyn care se trezeşte aruncat în centrul Războiului Rece, când CIA îl trimite cu sarcina aproape imposibilă să negocieze eliberarea unui pilot american U-2 capturat. Scenariştii Matt Charman, Ethan Coen şi Joel Coen transformat această experienţă remarcabilă din viaţa lui Donovan într-o poveste inspirată din fapte reale, ce surprinde esenţa unui om care riscă în această călătorie”, se arată în sinopsisul filmului. 

Cele mai importante detalii ale filmului corespund realităţii, scenaristul a făcut doar mici „ajustări”. Una  dintre aceste ajustări se referă la faptul că într-o seară focuri de armă au fost trase înspre locuinţa avocatului Donovan (Tom Hanks), din cauza faptului că acesta îl reprezenta în faţa instanţei de spionul rus Rudolf Abel, cel care a fost dat la schimb cu pilotului american Francis Gary Powers după ce avionul său a fost doborât pe teritoriul Uniunii Sovietice, relatează siteul www.historyvshollywood.com. O altă astfel de modificare este scena în care Donovan este martorul împuşcării unei persoane care voia să treacă fraudulos de celebrul zid al Berlinului. De asemenea, în film avocatul american este jefuit de o bandă de tineri est-germani când trece în Berlinul de Est pentru a ajunge la ambasada rusă. Adevăratul Dovodan scrie în memoriile sale că s-a întânit cu un grup de tineri, care însă nu i-a făcut niciun rău. 

image

The Revenant – modificări substanţiale ale realităţii

The Revenent este filmul regizat de  Alejandro González Iñárritu despre care criticii spun că îi va aduce în sfârşit un Oscar pentru cel mai bun actor lui Leonardo di Caprio. „The Revenant este inspirat de romanul lui Michael Punke, bazat pe fapte reale. Acţiunea se petrece în America de Nord, în 1823, iar în centrul ei se află Hugh Glass (DiCaprio), membru al unei expediţii în Munţii Stâncoşi, unde este prins de un urs grizzly şi sfârtecat. Căpitanul grupului lasă în urmă trei oameni pentru a-i ţine companie în ultimele clipe de viaţă şi pentru a-i săpa mormântul, dar, de frică să nu fie prinşi de indieni, cei trei îi iau lui Glass armele şi echipamentul şi fug. Însă eroul îngrozitoarei confruntări cu ursul grizzly nu moare: se târăşte, deşi mutilat, mai bine de 300 de kilometri prin sălbăticie, animat de sumbre planuri de răzbunare împotriva celor care l-au părăsit”, se arată în sinopsisul filmului.

Modificări substanţiale s-au făcut în film pentru a face povestea lui Hugh Glass mai dramatică. Astfel, în film, principalul motiv pentru care Glass porneşte într-o călătorie epică pentru a se răzbuna este faptul că fiul său, provenit din mariajul cu o indiancă, este ucis de unul dintre oamenii care au fost angajaţi să aibă grijă de el până va muri. În realitate, Glass nu avea un fiu. El a pornit să se răzbune pentru faptul că a fost lăsat să moară de către tovarăşii lui de vânătoare. De aici vin şi diferenţele importante în deznodământul răzbunării vânătorului. Astfel, varianta de Hollywood arată că Glass a călătorit mai multe sute de mile pentru a-l găsi pe ucigaşul fiului său, John Fitzgerald, pe care l-a şi omorât. În realitate însă, Glass i-a iertat pe cei doi vânători care l-au lăsat să moară. Practic, o povestea umană care vorbea despre iertare a fost transformată într-un film de răzbunare. 

image

Actori şi personaje reale din The Big Short.  FOTO: historyvshollywood.com

 The Big Short

The Big Short, filmul regizat de Adam McKay, are la bază bestseller-ul lui Michael Lewis - The Big Short: Inside the Doomsday Machine (apărută şi la noi sub titlul Marea contradicţie economica – În interiorul maşinii infernale), ce explorează mecanismele ce au dus la ultima mare criză economică, declanşată pe Wall Street, în 2007-2008. Christian Bale, Brad Pitt, Ryan Gossling şi Steve Carell jocă rolul unor brokeri de pe Wall Street care au prevăzut că piaţa imobiliară se va prăbuşi şi au făcut averi pariind împotriva sistemului considerat cel mai stabil din SUA. Foarte puţine modificări au fost făcute în scenariul faţă de realitate.  

Dintre cele patru personaje principale doar  Michael Burry (Christian Bale), economistul genial care a realizat primul că sistemul financiar american se va prăbuşi, este singurul care şi-a păstrat numele real, restul numelor de personaje sunt fictive.  Michael Burry a stat de vorbă circa 12 ore cu Christian Bale, economistul declarându-se mulţumit cu efortul actorului de a-l portretiza în film. Pelicula a fost criticată pentru faptul că arată o imagine incompletă a crizei pieţei ipotecare din SUA, conform historyvshollywood.com. Greg Ip de la „The Wall Street Journal” susţine că filmul dă prea tare vina pe corupţia de pe Wall Street, fără a examina cauzele mai puţin grave, dar mai contrângătoare ale crizei. Alegând să-i portretiezeze pe bancheri aproape ca pe criminali, filmul simplifică prea tare ce s-a întâmplat de fapt. 

image

Actori şi personaje reale din The Danish Girl. FOTO: historyvshollywood.com

The Danish Girl 

Filmul regizorului Tom Hooper, cu Eddie Redmayne şi Alicia Vikander în rolurile principale, „The Danish Girl”, spune povestea primului bărbat din lume care a suportat o operaţie de schimbare a sexului. „Este anul 1910, iar pictoriţa Gerda Gottlieb aşteaptă un model. Acesta întârzie să apară, aşa că Gerda îl roagă pe soţul ei, Einar, să îmbrace desuuri de damă pentru a-i poza. Niciunul dintre ei nu ştie că acest eveniment minor le va schimba vieţile: Einar se va reinventa treptat sub numele de Lili Elba, iar două decenii mai târziu va deveni primul bărbat din lume care va suporta o operaţie de schimbare a sexului”, se arată în sinopsisul filmului. 
 

Unul dintre cele mai controversate aspecte ale filmului este faptul că Einar Wegener  a fost prima persoană care a suferit o schimbare de sex. „Aceasta a fost subiectul unor dezbateri- Născut Einar Wegener, Lili Elbe a suferit mai multe operaţii de schimbare de sex la începutul anilor 30. În timpce, majoritatea surselor arată că Elbe a fost prima persoană care a suferit operaţia de schimbare de sex, Biography.com neagă faptul că Elbe a fost prima astfel de persoană, fără a preciza indentitatea altei persoane care a suferit o transformare similară”, scrie historyvshollywood.com.

David Ebershoff, scriitorul care a publicat în anul 2000 romanul „The Danish Girl” a susţinut: "Aşa ceva nu s-a mai făcut înainte, această idee de a face tranziţia la un alt sex prin operaţii medicale a fost o premieră. Nu există documente care să ateste că cineva măcar s-a gândit la asta înainte, deci într-un fel Lili a fost supusă unui experiment”. De vreme ce Lili Elbe este posibil să fi avut deja ovare rudimentare, unii consideră că transformarea chirurgicală a ei nu a fost o adevărată schimbare de sex, scrie LOTL Magazine. 

Citeşte şi

Globurile de Aur 2016. Previziuni despre câştigători şi ieşirea lui Leonardo DiCaprio din „cercul învinşilor“

Leonardo DiCaprio uimeşte din nou în primul trailer pentru „The Revenant“, „filmul care va revoluţiona industria cinematografică“ VIDEO

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite