Festivalul care te poartă într-o călătorie în exotica Indie. Când are loc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A zecea ediţie a Festivalului Namaste India aduce la Cluj-Napoca un spectacol de muzică şi dans cu opt artişti. Manifestarea va fi găzduită de UBB.

„Publicul este invitat la o incursiune în arta şi cultura autentică a Indiei, având şansa de a descoperi, în aceeaşi seară, îmbinarea muzicală a două instrumente tradiţionale - flautul din bambus - bansuri - şi santurul -, precum şi o prezentare captivantă de dans Kuchipudi, unul din cele opt stiluri de dans clasic indian“, precizează organizatorii Festivalului Namaste India.

Evenimentul se va desfăşura pe 3 iulie, de la ora 19.00, la Auditorium Maximum. Este organizat de Centrul Cultural „Rabindranath Tagore“, cu sprijinul Consiliul Indian pentru Relaţii Culturale, Ministerul Culturii din India, Ambasada Indiei la Bucureşti, Incredible India - Oficiul pentru Turism din Frankfurt şi Centrul Cultural Indian din Cluj.

Artiştii care vor performa sunt următorii: Vyjayanthi Kashi şi Şcoala de Dans Shambhavi - Dans Kuchipudi, Bhaskar Das - bansuri, Satyendra Singh Solanki - santur, Sandip Banerjee - tabla.

Dansul Kuchipudi, unul dintre cele opt stiluri de dans indian clasic, îşi are originea în dansurile sacre de templu. Potrivit organizatorilor, acest tip de dans ilustrează povestiri mitologice cu ajutorul expresiilor faciale şi a gesturilor simbolice ale mâinilor: „se remarcă prin frumuseţea costumelor, graţia şi energia mişcărilor, precum şi prin demonstraţii de acrobaţie şi de măiestrie tehnică, cum ar fi interpretarea unor bătăi ritmice cu picioarele aşezate pe un platou metalic“.

În ce priveşte instrumentele tradiţionale amintite, organizatorii festivalului precizează că bansuri este menţionat în textele vedice şi în unele opere de artă budiste vechi de sute de ani şi e folosit acum doar în muzica folclorică. Iar santurul - un instrument muzical cu coarde lovite, cunoscut în România sub numele de ţambal.

Imagine indisponibilă

Mai puteţi citi:

FOTO Cercetătoarea premiată în India pentru munca din România. Mihaela Gligor: „M-am gândit că Eliade ar fi mândru de mine“

Mihaela Gligor a luat un premiu în India pentru munca sa de cercetare despre Mircea Eliade. De ani buni publică cărţi inedite despre marele scriitor, a înfiinţat la Cluj primul Centru de Studii Indiene din România, împlinind astfel un vis mai vechi de-al scriitorului. Iar ca să dea şi mai multă semnificaţie momentului, românca şi-a ridicat premiul îmbrăcată în ie.

Moaţa care a căutat urmele iubirii din „Maitreyi“ în India: „Mircea Eliade mi-a schimbat viaţa, dar ca femeie, l-am urât“

Cercetătoarea Mihaela Gligor (37 de ani) a înfiinţat anul trecut, la Cluj-Napoca, primul centru de studii indiene din ţară, împlinind un vis mai vechi de-al lui Mircea Eliade. Plecată pe urmele poveştii de dragoste dintre celebrul scriitor şi Maitreyi Devi, Mihaela a vizitat India şi a tradus în premieră în limba română şi corespondenţa dintre Maitreyi şi biograful american al lui Eliade.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite