Femeile de afaceri din Cluj se luptă cu criza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adevărul de Cluj, 11 octombrie
Adevărul de Cluj, 11 octombrie

Patronatul Judeţean al Femeilor de Afaceri din IMM-uri Cluj a accesat 500.000 de euro pentru recalificarea a 400 de şomeri.

O mână de 17 de femei care au afaceri în toate domeniile din judeţul Cluj au pus în practică un proiect cu bani europeni nerambursabili pentru a-şi instrui viitorii angajaţi. Cu fondurile, care ajung la circa 500.000 de euro, vor consilia şi forma gratuit 400 de şomeri din trei judeţe în profesii ca ospătar, bucătar, electrician, instalator, lucrător comercial şi confecţioner-asamblor articole textile.

La aceste cursuri se adaugă şi cel prin care şomerii vor învăţa cum să lucreze pe un calculator. La 22 dintre aceştia s-au obligat să le şi găsească un loc de muncă. De săptămâna trecută, patronatul are şi propriul său sediu pe strada Zrini Miklos 7, în cartierul Andrei Mureşanu. 

Primul patronat al femeilor din nord-vest

Cele 17 doamne sunt organizate într-o structură, cu statut de ONG, numită Patronatul Judeţean al Femeilor de Afaceri din IMM-uri Cluj (PJFAIMM), singura de acest gen din nord-vestul ţării. Preşedinta lor este Carmen Diaconescu, manager general la primul sistem de ambulanţă privat din Cluj-Napoca. Însă ideea a venit din partea unei alte femei de afaceri din Cluj, Lucia Anghel, managerul de 10 ani al agenţiei clujene de turism „Tropikal Tours", totodată şi vicepreşedinte în Patronatul Naţional al Femeilor de Afaceri din IMM-uri.

Scopul unui astfel de organism este de a reuni femei de afaceri şi de a le sprijini afirmarea în mediul de afaceri. Primul proiect al acestui patronat, la care sunt parteneri, este legat de forţa de muncă. „Toate suntem importante, însă doar unite reprezentăm o forţă. Noi femeile, punem multă dragoste în tot ce facem. Acest patronat e o mare familie, toate suntem prietene. Contează enorm atmosfera de la locul de muncă. Dacă angajatul nu vine cu drag la job nu ai făcut nimic", susţine Lucia Anghel.

Program în derulare

În primăvara anului trecut a avut loc o întâlnire, iar cele zece femei de afaceri prezente au zis „da"  pe loc. În timp au devenit 17 membri, iar numărul lor va creşte. Ulterior s-a adoptat statutul, iar din vara anului trecut s-a lucrat pe proiecte europene în domeniul resurselor umane.

„Din cele trei proiecte pe care le-am depus, unul a fost aprobat. Se numeşte Centrul Regional de Ocupare Mobilă. A început în noiembrie anul trecut şi se va încheia pe 31 octombrie 2012. E finanţat cu bani europeni. Practic ne instruim viitorii angajaţi. Dacă vom angaja mai mult de 22 de persoane, şi mai bine!", spune Carmen Diaconescu, medic de profesie.

Momentan, 200 de şomeri au fost deja consiliaţi în sensul că psihologii proiectului le-a făcut deja profilul pentru a vedea ce abilităţi au şi care dintre cursurile oferite de PJFAIMM Cluj li se potriveşte. Cursurile de electrician şi lucrător comercial sunt în derulare. Proiectul a fost accesat de Institutul Postliceal Phoenix Cluj-Napoca, iar parteneri sunt PJFAIMM Cluj şi Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor Cluj.

Multe dintre cele 17 doamne de business au fiice cărora vor să le lase moştenire afacerea lor. „Vrem ca mame să creăm un organism pe care să-l predăm fetelor noastre. Vrem să fim un model", adaugă Lucia Anghel.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite