Cum a făcut avere fostul şef al Poliţiei Rutiere Cluj, trimis în judecată pentru 11 infracţiuni: familia sa cheltuia lunar 150.000 de lei, deşi câştiga numai 9.000 de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familia fostului şef al Poliţiei Rutiere Cluj, trimis în judecată pentru 11 infracţiuni, a făcut în ultimii şase ani tranzacţii cu 45 de apartamente, a luat credite de la persoane fizice de 1,5 milioane de euro, plus 248.000 de euro de la o bancă şi a cumpărat o casă. Averea familiei a crescut, în ciuda deficitului lunar de 6.000 de lei.

Cea mai gravă faptă de care este acuzat Alexandru Mureşan este înşelăciunea cu consecinţe deosebit de grave, pedepsită de lege cu 10 până la 20 de ani de puşcărie, el fiind acuzat că a luat două credite de la BRD Groupe Societe Generale, în valoare de 248.000 de euro, folosindu-se de declaraţii de venit false. De asemenea, Mureşan este acuzat de mai multe infracţiuni de fals (fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, fals în declaraţii). El a omis să înscrie în declaraţiile sale de avere, aferente anilor 2007-2011, depuse în calitate de funcţionar public, împrumuturi de 1,5 milioane de euro contractate de soţia sa, cota parte din veniturile de 2,8 milioane de euro obţinute din vânzarea a 45 de apartamente şi casa de circa 300.000 de euro pe care au dobândit-o.


O cifră în plus pe adeverinţă


Procurorii susţin că, în anul 2008, Mureşan  a cerut, împreună cu soţia, Melinda Mureşan, două credite, de 200.000 de euro, respectiv de 48.000 de euro, pentru a cumpăra un teren pe strada Becaş, o zonă rezidenţială nouă din Cluj-Napoca, şi pentru a-şi ridica pe acesta o casă. Problemele au apărut în 2011, când familia Mureşan nu a mai plătit ratele. Procedura standard este ca banca să execute imobilul cu care a fost garatant împrumutul şi să-şi recupereze banii. BRD încearcă de doi ani să valorifice garanţia dată de soţii Mureşan, dar nu a reuşit. Astfel a apărut dosarul penal împotriva şefului Poliţiei Rutiere. Angajaţii băncii l-au acuzat pe Mureşan de înşelăciune, întrucât ar fi prezentat în două rânduri adeverinţe de venit false de la angajator, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj. Pe lângă venitul din salarii de 4.700 de lei lunar, Mureşan  şi-a umflat  „capitolul alte venituri cu caracter permanent“, de la 400 de lei, la 4.4000 de lei. Deci, cu un venit declarat de peste 80.000, plus veniturile soţiei, de 4.060 de lei, familia Mureşan a reuşit să obţină creditul.

Conform rechizitoriului, între 2007 şi 2011, soţia lui Mureşan sau el personal au obţinut „cu titlul de împrumut sau cu alt titlu“ 1.540.000 de euro, 20.000 de dolari şi 70.000 de lei, de la 16 persoane fizice. Banii nefiind trecuţi în declaraţia de avere a lui Mureşan, procurorii l-au acuzat de fals în declaraţii. Toţi banii au fost returnaţi creditorilor.

Cerea bani de chirie, deşi stătea în vilă

Tot conform rechizitoriului, Alexandru Mureaşan „nu a evidenţiat cota parte din veniturile de peste 2.821.000 de euro obţinute de soţia sa din vânzarea a 45 de apartamente construite în Cluj-Napoca“. Astfel, împreună cu doi asociaţi, Melinda Mureşan a realizat un bloc de locuinţe chiar lângă sediul Poliţiei Rutiere Cluj, în cartierul Gheorgheni. Mai mult, familia Mureşan a obţinut, începând din 2011, decontarea chiriei de către Inspectoratul Judeţean de Poliţie Cluj, 2.000 de lei pe lună.  „Existau suspiciuni cu privire la modul de închiriere a acestui imobil, în condiţiile în care, anterior anului 2011, acesta a fost închiriat către familia lui Mureşan contra unei chirii anuale de 3.169 de lei“, arată procurorii. În plus, în rechizitoriu, se arată că Alexandru Mureşan nu a inclus în declaraţia de avere imobilul de pe strada Becaş, cumpărat cu creditul de la BRD.

Pe picior mare, cu bani puţini

În urma unei percheziţii la domiciliul lui Mureşan, procurorii au descoperit o agendă unde erau trecute cheltuielile curente ale familiei. Astfel, pentru gaz, apă, lumină, chirie, călcat, telefon plus internet, semiinternat (pentru cei trei copii), mâncare, familia cheltuia 6.580 de lei. În 2008, după ce au contractat cel de-al doile credit de la BRD, de 48.000 de euro, soţii Mureşan avea de plătit: o rată de 1.439 de lei pentru acest ultim credit, o rată de 5.225 de lei pentru creditul de 200.000 de euro şi 1.666 de lei pentru un credit anterior luat de soţia poliţistului. De asemenea, Mureşan avea obligaţii lunare de plătit de 361 de lei, iar soţia, de 340 de lei. Astfel, cei doi soţi puteau justifica venituri lunare de circa 9.000 lei, dar aveau cheltuieli de 15.680 de lei. Contactat de reporterii Adevărul, Mureşan a răspuns ca nu are nimic de declarat. În rechizitoriu, el a susţinut că declaraţia sa de venit a fost falsificat de angajaţii băncii, pentru a-şi încasa comisioanele.

Alexandru Mureşan a fost şef al Serviciului Poliţiei Rutiere Cluj  între 2005 şi 2011, iar din 2011 şi până în februarie 2013 a fost adjunctul şefului Poliţiei Judeţene Cluj. În luna februarie a acestui an, Mureşan şi-a reluat postul de şef al Poliţiei Rutiere Cluj. El a fost suspendat din funcţie, la începutul săptămânii trecute.Mureşan spune că declaraţia de venit i-a fost falsificată de angajaţii băncii.

Citeşte şi 

Şeful Poliţiei Rutiere Cluj a fost suspendat din funcţie şi este cercetat penal din cauza neregulilor privind averea sa

Adjunctul şefului Poliţiei Cluj, „zburat“ la Poliţia Rutieră. Are o vilă de 300.000 de euro care nu apare în declaraţia de avere

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite