Expoziţie despre rasă şi rasism la Cluj. „E foarte necesar să gândim interdisciplinar nu doar când facem ştiinţă, ci şi atunci când promovăm rezultatele sale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine cu afişul evenimentului
Imagine cu afişul evenimentului

Istoricul român Marius Turda, profesor la Oxford Brookes, şi instituţii de cultură din ţară şi străinătate organizează sâmbătă, 6 octombrie, o expoziţie despre cercetările antropologice făcute în perioada interbelică în România. Evenimentul se numeşte „Ştiinţă şi etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor 30”.

„Când am văzut la Bucureşti expoziţia despre «Ştiinţă şi etnicitate. Cercetarea antropologică în România anilor ’30», am înţeles că ea trebuie adusă neapărat şi în inima Transilvaniei, la Cluj“, mărturiseşte istoricul Varga Attila de la filiala clujeană a Academicie Române, unul dintre cei care s-au implicat în organizarea evenimentului la Cluj.

Vernisajul expoziţiei va avea loc sâmbătă, 6 octombrie, la ora 12.00, la BCU Cluj.

Noutatea pe care manifestarea o aduce în capitala Ardealului faţă de manifestarea din Bucureşti o constituie materiale legate de antropologia maghiară, mai ales cercetarea făcută de antropologul Bartucz Lajos în zona Aradului, în perioada premergătoare Primului Război Mondial.

Expoziţia este posibilă datorită colaborării dintre Muzeul de Istorie Naturală din Viena, Centrul pentru Ştiinţe Umane Medicale/Centre for Medical Humanities de la Universitatea Oxford Brookes University din Anglia, Universitatea Oxford din Marea Britanie, Consiliul de Cercetare pentru Arte şi Ştiinţe Umaniste/Arts&Humanities Research Council din Anglia, BCU Cluj (unde va fi expoziţia), Institutul de Istorie „George Bariţiu” din Cluj-Napoca al Academiei Române, catedra de Istorie Modernă din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie de la UBB.

Manifestarea gândită de istoricul Marius Turda este una itinerantă. A debutat la Bucureşti în prima partea a anului, azi este prezentată la Târgu-Mureş, sâmbătă, 6 octombrie, la Cluj, la Iaşi pe 26 octombrie, la Timişoara pe 16 noiembrie şi la Londra pe 1 decembrie 2018.

„Am mai sugerat apoi ca, în ziua deschiderii expoziţiei, pe lângă alocuţiunile de rigoare, să facem şi o prezentare de carte. În realitate, este vorba chiar despre catalogul expoziţiei ce oferă, în legătură cu aceasta, informaţii clare şi precise într-un format grafic deosebit de atractiv. Ţin minte că, la întâlnirea pe care am avut-o la Bucureşti cu profesorul Marius Turda, i-am sugerat acestuia să realizeze un asemenea catalog, tocmai pentru ca şi publicul din România să se familiarizeze cu terminologia şi limbajul de specialitate”, mai precizează Varga Attila.

Potrivit acestuia, se întâlneşte frecvent „acea reţinere“ din partea celor mulţi care consideră că, din cauza limbajului mult prea elevat sau prea plin cu terminologie de specialitate, va exista mereu o problemă de înţelegere:

„Şi atunci intervine ceea ce mie îmi place să denumesc ca fiind «fobia Turnului de Fildeş», adică, pur şi simplu, pierdem pe drum persoane aparte care ar putea să vină şi să afle lucruri interesante de la o asemenea manifestare. Altfel spus, am încercat să facem ca acest event să fie popularizat în mod inteligent şi profesionist, iar în final să fie perceput ca fiind accesibil tuturor. Eu cred că ceva identic trebuie să facem nu doar cu o expoziţie, cât şi cu o carte, cu un proiect sau cu orice idee despre care credem că ar putea avea mult impact, fiind benefic pentru comunitatea noastră. Iată de ce am convingerea că este foarte necesar să gândim interdisciplinar nu doar când facem ştiinţă, ci şi atunci când promovăm şi diseminăm rezultatele sale în sfere cât mai largi“, apreciază istoricul Varga.
afis rasa si rasism

Mai puteţi citi:

Rasismul, între educaţie şi ignoranţă. Istoric la Oxford: „Ne place să credem că suntem mai toleranţi azi decât erau bunicii şi străbunicii noştri“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite