Expoziţie dedicată sculptorului care a realizat statuia lui Matei Corvin

Expoziţie dedicată sculptorului care a realizat statuia lui Matei Corvin

Statuia lui Matei Corvin, la inaugurarea din 1902

O expoziţie dedicată sculptorului Fadrusz Janos, realizatorul statuii lui Matei Corvin, va fi deschisă, sâmbătă, la Turnul Croitorilor din municipiul Cluj-Napoca, cu ocazia dezvelirii oficiale a statuii, după restaurare.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, vineri, de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, expoziţia va fi vernisată sâmbătă, la ora 12.00. Manifestarea va avea loc în incita Turnului Croitorilor şi este prilejuită de dezvelirea oficială, tot sâmbătă, a grupului statuar, după încheierea lucrărilor de reabilitare la care a fost supus.În cadrul expoziţiei sunt prezentate instantanee fotografice din viaţa şi activitatea sculptorului, din timpul desfăşurării concursului de proiecte pentru realizarea statuii lui Matei Corvin, dar şi de la festivitatea inaugurării acesteia, în 12 octombrie 1902.

Fotografii din colecţia familiei

Pozele sunt completate de câteva piese din colecţia familiei sculptorului.De asemenea, este expusă şi macheta originală din ceară după care s-a realizat grupul statuar, piesă aflată în patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie A Transilvaniei (MNIT).La manifestare vor participa secretarul de stat, consilier cultural al Ungariei, Szőcs Géza, vicesecretarul de stat, responsabil cu politica naţională a Ungariei, Répás Zsuzsana, şi istoricul de artă Entz Géza. Expoziţia este organizată de către organizaţia clujeană a Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, Biblioteca Naţională "Széchényi" din Ungaria şi Biblioteca Centrală Universitară "Lucian Blaga" din Cluj. Publicul poate vizita expoziţia în perioada 2 - 6 aprilie, la Turnul Croitorilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările