Expoziţie de 1 Mai: „Visul de aur al omenirii“ în afişe comuniste create de anonimi clujeni

Expoziţie de 1 Mai: „Visul de aur al
omenirii“ în afişe comuniste create de anonimi clujeni

Una dintre creaţiile studneţilor din anii 80 de la UAD Cluj FOTO: UAD

În expoziţie vor fi prezentate aproximativ 30 de lucrări anonime din anii ’80, create de tineri artişti, atât ca rezultat al procesului didactic, cât şi ca răspuns la „comandă”.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Visul de aur al omenirii” este o expoziţie de afişe organizată de Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca în parteneriat cu Muzeul de Artă din acelaşi oraş. Vernisajul manifestării va avea loc miercuri, 30 aprilie, la ora 13.00, la Muzeul de Artă.

La expoziţie, deschisă între 30 aprilie şi 11 mai, publicul va putea vedea afişe politice şi propagandiste de la finalul anilor ’80. Pentru realizarea acestora s-au folosit tehnici diverse precum: fotografii peste care s-a intervenit cu culoare, guaşe, desene, colaje sau alte mijloace specifice artelor grafice.

Iniţiativa manifestării le aparţine artiştilor graficieni Radu Solovăstru, rector al Universităţii de Artă si Design, şi Bencze László, profesor în cadrul unui program de studii de la aceeaşi universitate.

„Visul de aur al omenirii” redă aniversarea unor momente importante din evoluţia sau activitatea Partidului Comunist Român, însă, prin felul în care a fost gândită expoziţia, se doreşte o celebrare critică a zilei de 1 Mai.

„ Expoziţia îşi propune să suscite o problematizare a modurilor de receptate ale unei serii de creaţii originale, care pot fi considerate totodată „comenzi” în sensul impus la acea vreme de Partidul Comunist aflat la putere. Starea de anonimat poate fi privită din această perspectivă ca o altă formă de rezistenţă a artiştilor şi ca un alt fel de protecţie împotriva unei ideologii sau ale unor limitări impuse de către cenzură“, spun organizatorii.

Creaţiile expuse fac parte din colecţia de peste 100 de afişe ale secţiei de grafică a Universităţii de Artă şi Design.

Mai puteţi citi:

FOTO Rămăşiţele unui simbol al luptei anticomuniste din Transilvania se întorc acasă

După un deceniu concentrat pe fuga de Securitate şi o viaţă aproape de legendă, luptătorul anticomunist Gheorghe Paşca va avea un monument în Năsăud

Povestea de necrezut a preotului vindecat ca prin minune după ce a fost împuşcat în cap de un soldat neamţ

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: