Expoziţia pe care Emil Boc nu o vrea în centrul Clujului, disponibilă online: Caritas, istoria celei mai mari escrocherii din România FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Emil Boc a dat aviz negativ pentru organizarea expoziţiei în centrul oraşului. FOTO: PCN
Primarul Emil Boc a dat aviz negativ pentru organizarea expoziţiei în centrul oraşului. FOTO: PCN

Primăria a refuzat amplasarea în centrul oraşului a unei expoziţii cu ilustraţii despre scandalul Caritas, o schemă piramidală care a devenit una dintre cele mai mari escrocherii financiare din România. Primarul susţine că nu e vorba de un refuz.

Expoziţia re.miracolul descrisă de organizatori drept „O cronologie a unui „miracol” sau istoria celei mai mari escrocherii din România” trebuia să fie vernisată, în 6 mai, la pavilionul amplasat pe Bulevardul Eroilor. „În urma revizuirii materialului de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, permisiunea de a expune a fost refuzată ieri, cu o zi înainte de vernisaj, primind sugestia de a găsi o altă locaţie pentru expoziţie. Nu comentăm această decizie, ne gândim doar la faptul că unele subiecte sunt încă incomode pentru a fi prezentate şi dezbătute în spaţiul public”, arată organizatorii expoziţiei, centrul de creaţie Reactor. Desene aparţin artistei Lucia Mărneanu, iar textele au fost semnate de Lucia Mărneanu şi Petro Ionescu.

„Fenomenul Caritas din anii ’90 a fost un eveniment cu un impact foarte mare asupra Clujului, dar şi asupra întregii ţări, pentru ceea ce au însemnat anii tranziţiei, şi a fost documentat în spectacolul de teatru Miracolul de la Cluj, de la Reactor. Câteva din ilustraţiile prezente în această expoziţie au fost gândite ca parte integrantă din spectacol, însă acum ne-am dorit ca această componentă vizuală să devină de sine stătătoare, adaptată contextului pandemic, în spaţiul public. Ideea unei expoziţii care să documenteze un eveniment de asemenea amploare a venit în sprijinul rememorării istoriei recente, într-un format care să nu se rezume doar la expunerea obiectiv-istorică a acestui moment, ci să conţină şi un alt filtru, cel specific desenelor artistei Lucia Mărneanu. Beneficiind de o distanţă temporală faţă de momentul apariţiei evenimentelor în cauză, privirea care ilustrează fenomenul este una satirică, critică şi ludică”, se arată în prezentarea spectacolului.

Primăria: „nu e refuz, doar o propunere de altă locaţie”

Artiştii au venit în centrul oraşului, în seara în care era programat vernizajul, iar cele 40 de ilustraţii au fost postate pe Facebook.

 „Nu este refuz, doar o propunere de organizare în altă locaţie”, a transmis pentru „Adevărul” primarul Emil Boc prin intermediul Biroului de Presă al Primăriei. 

O sursă din primărie a declarat pentru „Adevărul” că tema expoziţiei este un controversată şi nu ar fi potrivită în contextul pandemiei. „Poate că dacă era într-o altă perioadă, cu festivaluri şi evenimente nu ar fi fost nicio problemă”, a mai spus sursa citată.   . 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite