Explicaţia unei fotografii controversate. Ce căuta Victor Ponta în delegaţia care a adus României organizarea unei grupe a Campionatului European de Baschet 2017

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delegaţia României la Munchen (de la stânga la dreapta): Horia Păun, Adrian Voinescu, Emil Boc, Gheorghe Mureşan, Victor Ponta, Carmen Tocală (în calitate de membru al FIBA Europe) şi Mircea Cristescu. FOTO / Primăria Cluj-Napoca
Delegaţia României la Munchen (de la stânga la dreapta): Horia Păun, Adrian Voinescu, Emil Boc, Gheorghe Mureşan, Victor Ponta, Carmen Tocală (în calitate de membru al FIBA Europe) şi Mircea Cristescu. FOTO / Primăria Cluj-Napoca

România a fost desemnată, sâmbătă, să organizeze o grupa a Campionatului European de Baschet masculin din 2017. Prezenţa fostului premier Victor Ponta în delegaţia oficială şi în prima poză făcută după anunţarea deciziei a stârnit contriverse. „Adevărul” a aflat ce căuta acolo ex-prim-ministrul României.

Din delegaţia care a susţinut candidatura României, sâmbătă, la Munchen, în faţa Board-ului European al Federaţiei Internaţionale de Baschet (FIBA), pentru organizarea a cel puţin unei grupe a Eurobasket 2017 au făcut parte doi foşti premieri, Emil Boc şi Victor Ponta. Dacă prezenţa lui Boc este motivată de calitatea sa de primar al oraşului-gazdă, includerea lui Victor Ponta în grup poate părea surprinzătoare, în condiţiile în care nu mai este în funcţie, iar pe de altă parte fostul premier întâmpină şi probleme penale.

Cunoscut în trecut pentru calitatea sa de co-pilot de raliu, Victor Ponta nu a ezitat să îşi asocieze imaginea ca prim-ministru cu diferite performanţe sportive, cele reuşite de Simona Halep fiind cel mai bun exemplu. „Chiar o zi de poveste pentru cei care iubesc baschetul (şi sportul în general) în ţara noastră! Azi, la Munchen, FIBA Europe a decis oficial: 1. Pentru prima dată în istorie România va organiza Campionatul European Masculin, în 2017, la Cluj; 2. După 30 de ani (ultima dată în 1987 în Grecia) echipa noastră de băieţi participă iarăşi la CE!. Este meritul celor care muncesc de mult timp la acest proiect - Federaţia Română de Baschet, Primăria Cluj şi Guvernul României; dar mai ales este meritul unor oameni care iubesc baschetul şi iubesc România (pe care îi vedeţi atât de fericiţi în poză!). În 2017 baschetul european vine în România, la Cluj - sunt foarte, foarte fericit!”, a scris Ponta pe facebook, la scurt timp de la aflarea deciziei.

Fan al baschetului

Oficiali din baschet spun că fostul premier este un mare fan al acestui sport, practicându-l la nivel de juniori. Discursul său din Germania a fost completat de altfel cu imagini care îl prezentau în activitate. În altă ordine de idei, operaţia premierului Ponta, în Turcia, de la mijlocul acestui an, are la origine o accidentare suferită tocmai pe terenul de baschet. Afinitatea fostului premier pentru sportul în care România nu a mai trimis o echipă la un turneu final european masculin din anii 80 nu explică întru totul prezenţa sa la Munchen, numeroşi alţi români fiind foşti practicanţi sau iubitori ai acestui sport.

La solicitarea Adevărul, Horia Păun, preşedintele Federeţaiei Române de Baschet a încerca să lămurească situaţia, forul fiind cel care a stabilit componenţa delegaţiei oficiale:

„Domnul Ponta a fost prezent în calitatea sa de fost prim-ministru şi de suporter al baschetului, fiind cunoscut ca un amator al acestui sport. Prezenţa sa a fost menită să confirme susţinerea actualului guvern pentru acest demers, el prezentând de altfel un mesaj în acest sens al actualului premier, Dacian Cioloş”, 

 Horia Păun, preşedintele Federaţiei Române de Baschet

Accept din partea Guvernului

El a explicat că fostul premier se afla încă la conducerea Guvernului, atunci când Federaţia a cerut acceptul forului, prin intermediul ministerelor subordonate, de a începe demersurile pentru depunerea candidaturii României.

„În octombrie, când am început formalităţile, am obţinut un accept din partea Guvernului că va susţine organizarea unei grupe a Eurobasket 2017 în România. România şi-a asumat acrest lucru, prin intermediul a trei instituţii fundamentale în această procedură, după cum fostul prim-ministru foarte bine a subliniat (pe facebook, n.red.) Federaţia Română de Baschet, Primăria Cluj-Napoca şi Guvernul”, a adăugat şeful FRB.

Întrebat dacă acceptul pentru începerea demersului de candidatură a venir direct de la Victor Ponta, Horia Păun a menţionat că acordului Guvernului, în fruntea căruia s-a aflat premierul a venit prin Ministerul Finanţelor şi Ministerul Tineretului şi Sportului.

Potrivit lui Păun România şi-a depus canidatura pentru FIBA Europe pe 1 noiembrie, la acea oră premierul fiind încă în funcţie, demisia sa survenind pe 4 noiembrie. FIBA Europe a comunicat oficial înregistrarea candidaturilor pe 5 noiembrie.

Joacă baschet săptămânal

Vicepreşedintele clubului de baschet „U” BT cluj-Napoca şi membru în aparatul tehnic al Federaiei Române de Baschet, Mircea Cristescu a explicat prezenţa lui Victor Ponta tot prin prisma faptului că este un susţinător al acestui sport, dar şi ca parte de imagine. El s-a declarat ncântat de faptul că „doi prim-miniştri” – fostul baschetbalist a folosit apelativul la prezent – au făcut parte din delegaţie.

„Am jucat cu el baschet, ştiu că practică acest sport săptămânal”, a menţionat Cristescu.

Boc, entuziasmat de decizie

Primarul Clujului, Emil Boc a promovat şi el reuşita de îndată după decizie, pe pagina oficială a Primăriei Cluj-Napoca.

 „Împreuna cu echipa propusă de Federaţia Româna de Baschet am susţinut şi câştigat azi organizarea în Sala Polivalentă Cluj-Napoca a unei grupe a Campionatului European de Baschet din 2017! Susţinerea a avut loc la Munchen în faţa Federaţiei Internaţionale de Baschet. Mă bucur încă o dată că realizarea Sălii Polivalente în Cluj-Napoca - singura din România capabilă să găzduiască evenimente europene şi mondiale de profil - aduce beneficii financiare şi de imagine minunatului nostru oraş!”, a anunţat Emil Boc.

El este de altfel primul care a postat poza cu delegaţia oficială de la Munchen. În centru se alfă Emil Boc şi Victor Ponta, între care se înalţă Gheorghe Mureşan, ale cărui mâini se sprijină pe umerele celor dou.

Câştig de imagine şi economic

Horia Păun a subliniat că organizarea competiţiei va aduce României şi în special oraşului gazdă câştiguri de imagine şi economice:

„Beneficiile acestei decizii au două componente: una de imagine, Campionatul European Feminin din acest an a fost transmis în 161 de ţări, iar Clujul şi România vor câştiga enorm din acest punct de vedere. În al doilea rând va fi un efect asupra economiei locale, prin prisma numărlui mare de fani care vor fi prezenţi şi care se vor caza, vor mânca şi se vor distra în locuri din oraş”, a adăugat reprezentantul FRB.

Sala, principalul atu

Calitatea Sălii Polivalente, cea mai modernă şi extinsă din România, a fost principalul atu pentru atribuirea către România a unei grupe Eurobasket. „Infrastructura şi dotările tehnice de ultimă generaţie au fost extrem de apreciate, însemnând camere de luat vederi, sistemul de sonorizare, de purificare a aerului, sistemul de protecţie şi securitate, au convins juriul”, a spus Păun.

Sala Polivalenta Cluj

Reprezentanţii forului european au făcut inspecţiile tehnice ale sălilor propuse pentru găzduirea meciurilor între 1 noiembrie - 1 decemnbrie, iar între 21-22 noiembrie au fost prezenţi şi la Sala din Cluj, cu ocazia meciului de baschet feminin România-Bosnia, disputată la Cluj.

De altfel Mircea Cristescu a menţionat că ecoul avut de această partidă în Europa a contribuit şi el la selectarea Clujului drept gazdă de grupă Eurobasket.

Cine a făcut parte din delegaţie

În delegaţia care a reprezentat România şi Clujul la Munchen s-au numărat Gheorghe Mureşan, singurul baschetbalist român care a evoluat in NBA, primarul Clujului, Emil Boc, Victor Ponta, fost premier al României, Horia Păun, preşedinte al FR Baschet şi Adrian Voinescu, director Internaţional & Evenimente al FR Baschet şi Mircea Cristescu, vicepreşedintelele clubului U-Banca Transilvania Cluj-Napoca şi membru al Biroului Federal al FRB.

La prezentare a asistat şi Carmen Tocală, secretar de stat al Ministerului Tineretului şi Sportului şi membru în conducerea europeană a FIBA.

Cum creşte capacitatea sălii la 10.000 de locuri

De asemenea arhiectul Şerbam Ţigănaş, reprezentantul firmei proiectante a Polivalentei, a susţinut o prezentare estenţială în faţa FIBA Europe şi a reuşit să demonstreze că Sala Polivalentă îşi poate mări capacitatea la 10.007 de locuri, plafonul minim pentru a se permite organizarea competiţiei.

Acest lucru ar urma să se realizeze prin amplasarea unor rânduri de scaune în imediata apropiere a terenului de joc, între acesta şi actualele tribune de la primul nivel existând o distanţă suficientă. De asemenea şi la ultimul nivel vor fi amplasate alte câteva locuri. 

“Ţin să îi mulţumesc domnului Ţigănaş, pentru că era problema cea mai fierbinte, juriul îşi pune întrebarea cum va fi posibilă creşterea capacităţii de la 7.200 la 10.000 de locuri. Domnul arhitect a explicat că iniţial sala a fost proiectată pentru 10.000 de locuri şi a reuşit să demonstreze cum se poate întâmpla acest lucru practic, plusând chiar, la 10.007 locuri”, a explicat preşedintele FRB.

Citeşte şi

Cluj - Napoca va găzdui o grupă din cadrul Campionatul European de Baschet Masculin din 2017

FOTO Cea mai mare Sală Polivalentă din România a fost deschisă la Cluj. A fost ridicată în peste 260.000 de ore cu 70 de miloane de lei

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite