EXCLUSIV Cum să faci 1,9 milioane de dolari canadieni într-o lună. Scrisoarea Gabriel Resources către preşedintele Klaus Iohannis valorează o mică avere

EXCLUSIV Cum să faci 1,9 milioane de dolari canadieni într-o lună. Scrisoarea Gabriel Resources către preşedintele Klaus Iohannis valorează o mică avere

Proteste de amploare faţă de proiectul minier de la Roşia Montană au avut loc în ţară, în 2013

Scrisoarea trimisă recent de Gabriel Resources către preşedintele Iohannis, în care statul român era ameninţat cu un proces internaţional, a dublat preţul acţiunilor companiei. Investigaţia unui avocat clujean a dus la concluzia că preţul acţiunilor ar fi manipulat pentru câştiguri de milioane de dolari. Firma care a cumpărat 4,3 milioane de acţiuni Gabriel Resources în urmă cu o lună poate face un profit de 1,9 milioane de dolari canadieni.

Ştiri pe aceeaşi temă

1,9 milioane de dolari canadieni. Acesta este valoarea celor două scrisori trimise de Roşia Montana Gold Corporation (RMGC), pe 20 ianuarie, către preşedintele Klaus Iohannis şi către premierul Victor Ponta. În aceste două scrisori, Jonathan Henry, preşedintele Gabriel Resources, ameninţă voalat demararea unui litigiu internaţional:

„Suntem încrezători că va fi găsită o soluţie amicală, fără a fi nevoie să ducem disputa mai departe, la arbitraj”

Efectul acestor scrisori pe Bursa din Toronto a fost extrem de important: preţul acţiunilor Gabriel Resources – firmă care are 80% din acţiunile RMGC - a crescut semnificativ, ajungând la 0,81 de dolari canadieni. Aceasta s-a întâmplat pe data de 21 ianuarie 2015, când ştirea despre scrisori a ajuns şi în presa din Canada.  

În caseta din partea dreaptă-jos, se precizează că, în data de 19 decembrie 2014, s-a făcut cea mai mare tranzacţie a anului cu acţiuni Gabriel Resources - 4,3 milioane de acţiuni, la un preţ minim record - 0,36 de dolari canadieni. FOTO: captură gabrielresources.com

1,9 milioane de dolari într-o lună

Cel mai bine putem analiza evoluţia preţului dacă luăm ca etalon ziua din 2014 în care s-a făcut cea mai mare tranzacţie a anului cu acţiuni Gabriel Resources – când s-au cumpărat 4,3 milioane de acţiuni. Este vorba despre ziua de 19 decembrie 2014, când preţul acţiunilor a ajuns la 0,36 de dolari canadieni. Cu trei zile înainte, s-a făcut din nou o tranzacţie-record: s-au cumpărat 1,2 milioane de acţiuni la preţul de 0,25 de dolari canadieni, cel mai mic preţ înregistrat în 2014. Cu alte cuvinte, în decurs de patru zile, s-au făcut tranzacţii cu acţiuni Gabriel Resources mai mari decât tot anul – 5,5 milioane de acţiuni, la un preţ minim.

Revenind la ziua în care presa canadiană a publicat scrisoarile în care RMGC ameninţa voalat statul român, 21 ianuarie 2015, - atunci preţul a explodat la 0,81 de dolari. Astfel, firma sau persoana care a cumpărat cele 4,3 milioane de acţiuni cu 0,36 de dolari canadieni, a plătit, în 19 decembrie, 1,5 milioane de dolari canadieni. Acţiunile pot fi vândute la 3,4 milioane de dolari canadieri, dacă se ia ca referinţă preţul de 0,81 de dolari. Asta înseamnă un profit de 1,9 milioane de dolari canadieni, în perioadă de o lună de zile. Profitul pentru cele 1,2 milioane de acţiuni cumpărate cu 0,25 dolari s-ar ridica la circa 600.000 de dolari canadieni. Astăzi, preţul acţiunii Gabriel Resources este de 0,75 de dolari canadieni.

„Cineva face milioane de dolari pe urma acestor comunicate, declaraţii sau scrisori. Eu cred că un grup de persoane încearcă să manipuleze preţul acţiunilor Gabriel Resources”
Ciprian Păun, avocat

Pe data de 21 ianuarie 2015, ziua în care în presa din Canada a apărut ştirea despre scrisoarea trimisă de Gabriel Resources preşedintelui şi premierului României, preţul acţiunilor Gabriel Resources s-a dublat faţă de cotaţia din urmă cu o lună. FOTO gabrielresources.com

 

 „Am observat că preţul (acţiunilor Gabriel Resources - n.r.) a fost stabilit în funcţie de evenimentele politice din România, unde compania este acţionar în cadrul unui proiect minier. Am observat că preţul creşte sau scade în funcţie de declaraţiile politice din România. 
Ciprian Păun, avocat

Suspiciune de manipulare a preţului  

„Cineva face milioane de pe urma acestor comunicate, declaraţii sau scrisori” , a declarat, pentru „Adevărul”, un avocat specializat în domeniul afacerilor din Cluj, Ciprian Păun. El a observat că astfel de evoluţii ale preţurilor acţiunilor Gabriel Resources au mai avut loc de-a lungul ultimilor ani şi toate au fost legate de anumite declaraţii/acţiuni ale autorităţilor din România. Păun a sesizat, în 2013, IIROC, instituţia din Canada care supraveghează tranzacţiile bursiere:  

„Am observat că preţul (acţiunilor Gabriel Resources - n.r.) a fost stabilit în funcţie de evenimentele politice din România, unde compania este acţionar în cadrul unui proiect minier. Am observat că preţul creşte sau scade în funcţie de declaraţiile politice din România. Vă rog să verificaţi cotaţiile acţiunilor Gabriel Resources. Eu cred că un grup de persoane încearcă să manipuleze preţul”.

Oficialii canadieni au susţinut că datele vor fi timise departamentului de analiză pentru a fi verificate, iar rezultatele unei eventuale anchete vor fi date publicităţii, doar dacă intră în sfera interesului public. Păun suspectează că tranzacţiile au fost făcute de către firme offshore, ale căror proprietari ştiau dinainte care vor fi reacţiile autorităţilor române.  

„Când Antonescu a declarant că PNL nu susţine proiectul, acţiunile s-au prăbuşit. Peste câteva zile, Ponta a spus că Guvernul sprijină proiectul, iar acţiunile au crescut din nou. Întrebarea care se pune este cine sunt cei care fac aceste tranzacţii? Oficialii de la Bursa din Toronto a susţinut că informaţiile sunt confidenţiale”, mai arată avocatul clujean.

„Preţul a fost adus la un nivel foarte jos pentru a se realiza o tranzacţie. Spun asta luând în considerare şi faptul că volumele realizate până în acel moment cu acţiuni Gabriel Resources au fost destul de scăzute, dar şi faptul că firma nu a început încă activitatea. Practic se tranzacţionează pe nişte aşteptări de soluţionare a litigiilor din România”.
Adrian Ormenişan, şef serviciu tranzacţionare la SSIF Broker


În perioada protestelor anti-RMGC, din septembrie 2013, s-au vândut 24 de milioane de acţiuni Gabriel Resources numai într-o singură zi. 

Ce spun specialiştii

Întrebat despre tranzacţia-recordc cu cele 4,3 milioane de acţiuni Gabriel Resources din luna decembrie 2014, Adrian Ormenişan, şef serviciu tranzacţionare la SSIF Broker, a susţinut: „Preţul a fost adus la un nivel foare jos pentru a se realiza o tranzacţie. Spun asta luând în considerare şi faptul că volumele realizate până în acel moment au fost destul de scăzute şi faptul că firma nu a început încă activitatea. Practic se tranzacţionează pe nişte aşteptări de soluţionare a litigiilor din România”.

Ormenişan a mai constatat că o mare parte din tranzacţia amintită – 3 milioane de acţiuni -  s-a făcut în afara bursei, prin negociere directă între vânzător şi cumpărător. „Este greu de dovedit că e inside trading, dar pot să fie suspiciuni. Ştiu că au fost situaţii similare în 2013, când au fost tranzacţii destul de mari cu variaţii procentuale la fel de importante”, a mai spus Ormenişan. El a susţinut că în 2013,  pe 13 septembrie, s-a făcut o tranzacţie-record de 24 de milioane de acţiuni la 0,93 de dolari canadieni. Aceasta în condiţiile în care, în luna ianuarie 2013, preţul a fost de 2,82 de dolari canadinei. În septembrie 2013, au avut loc cele mai importante proteste anti-RMGC de la începerea proiectului.

Contactat de „Adevărul” pentru a avea un punct de vedere al RMGC referitor la informaţiile de mai sus, Cătălin Hous, purtătorul de cuvânt al companiei, nu ne-a oferit încă o declaraţie.

Citeşte şi:

EXCLUSIV Raportul care poate opri exploatarea RMGC. Cercetătorii britanici au confirmat: Roşia Montană merită să fie conservată ca sit UNESCO

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările