Emil Boc spune că vaccinarea costă între 3 şi 5 milioane de euro, în funcţie de mărimea municipiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul municipiului Cluj-Napoca susţine că sumele necesare finanţării campaniei de vaccinare sunt foarte mari, costurile campaniei ridicându-se la 3-5 milioane de euro, în funcţie de mărimea municipiului.

Primarul Emil Boc a precizat că disputa cu ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, pe tema costurilor nu a avut la bază existenţa unei legi care să permită municipiilor să finanţeze activitatea de vaccinare, ci faptul că acestea urmau să fie supuse la cheltuieli foarte mari: „Nu de baza legală e vorba, ci de resursa financiară, 3 - 5 milioane de euro, în funcţie de mărimea municipiului. Noi am fost revoltaţi pentru faptul că OUG transferă obligaţia financiară in sarcina administraţiei locale”, a declarat Emil Boc pentru „Adevărul”. 

Primarul a mai precizat că în jur de 5 milioane euro vor costa personalul necesar şi amenajarea centrelor de vaccinare din Cluj-Napoca plus două comune din apropiere, Ciurila şi Feleac. „Costurile cele mai consistente sunt legate de plata personalului; aproximativ 85% din costuri.”

Voiculescu susţinuse, zilele trecute, că s-a uitat peste cifre, la bugetul solicitat de Cluj când Orban era încă premier, iar atunci vicepremierul Raluca Turcan a invocat pentru Cluj suma de 104.000 de lei. „Atât s-a solicitat pentru Cluj. Mă îndoiesc că 104.000 de lei e o sumă de care să se poticnească un oraş de calibrul Clujului. (...)

Costurile de amenajare şi operare a centrelor de vaccinare nu presupun mare lucru. E vorba de frigidere, paravane, chiuvete, nimic spectaculos”, afirma ministrul.

În schimb, premierul Boc a invocat suma de 5 milioane de euro, din care 2 milioane de lei (circa 350.000 de euro)

pentru amenajarea celor 11 centre de vaccinare din Cluj-Napoca, iar restul pentru plata personalului. 

Imagine indisponibilă

FOTO: Estimarea făcută de Primăria Cluj-Napoca cu privire la cheltuielile de personal 

Centru de vaccinare la mall

Primarul a mai susţinut că şi „sponsorizările private sunt binevenite, dacă fondurile naţionale nu vor acoperi toate cheltuielile”. Astfel, va fi analizată infrastructura de la Iulius Mall, care s-a oferit să găzduiască un centru de vaccinare. „Dacă va fi acreditată de instituţiile abilitate prin îndeplinirea condiţionalităţilor medicale, atunci ar putea fi inclusă într-o etapă viitoare, cu aprobarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”. Boc a mai susţinut că toate cheltuielile vor fi suportate de minister: „Da. Aşa a spus şi premierul azi că Ministerul Sănătăţii suportă cheltuielile, numai că azi nu au reuşit să stabilească clar mecanismul cei de la Sănătate, dar vineri aprobă OUG”.

Primarul Clujului, Emil Boc, şi ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, au avut duminică un schimb de replici, într-o emisiune televizată pe tema proiectului de ordonanţă de urgenţă priivind organizarea centrelor de vaccinare anti COVID-19. „Dacă totuşi avem o dimensiune şi o viziune europeană, orice ministru ar trebui să ştie din Guvernul României că nu poţi să stabileşti sarcini fără să dai bani. Sarcini suplimentare se dau dacă ai alocată resursă suplimentară. Asta nici măcar nu într-un proiect de OUG, nici într-un extemporal la dirigenţie la clasele I-IV nu se face, darămite la nivelul unei ţări europene!”, i-a transmis Boc lui Voiculescu. În replică, ministrul sănătăţii i-a transmis acestuia că a fost doar o propunere trimisă municipiilor şi că aşteptă observaţii.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Primarii PNL şi PSD pun tunurile pe Vlad Voiculescu

Voiculescu, după acuzaţiile Asociaţiei Municipiilor despre finanţarea centrelor de vaccinare: Mai productivă ar fi discuţia între instituţii ale statului care au şi lideri care se cunosc

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite