Emil Boc, în război cu centralele termice de apartament. Motivul pentru care clujenii nu vor îngheţa în apartamente, la fel ca în bucureştenii şi timişorenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai mare parte a clujenilor au instalate centrale termice de apartament., astfel că o criză similară cu cea din Timişoara şi Bucureşti este exclusă. FOTO: Adevărul
Cea mai mare parte a clujenilor au instalate centrale termice de apartament., astfel că o criză similară cu cea din Timişoara şi Bucureşti este exclusă. FOTO: Adevărul

Zeci de mii de bucureşteni şi de timişoreni au rămas sau riscă să rămână fără căldură şi apă caldă în pragul iernii din cauza datoriilor companiilor de termoficare. În Cluj-Napoca, acest lucru este puţin probabil deoarece majoritatea populaţiei are centrală termică de apartament. Primarul Emill Boc doreşte însă revenirea oamenilor la sistemul centralizat de termoficare.

Circa 56.000 de locuinţe plus spitale şi şcoli din Timişoara racordate la sistemul centralizat - Colterm - au rămas de la finalul lunii octombrie fără căldură şi apă caldă din cauza datoriilor pe care compania le-a acumulat la furnizorul de gaz. 

Circa 60.000 de bucureşteni din zonele Miliari – Preciziei au rămas, la începutul lunii octombrie, fără apă caldă, iar caloriferele sunt mai mult reci, după ce, singura centrală electrică de termoficare (CET) privată din oraş, şi-a oprit producţia. Reprezentanţii Vest Energo spun că centrala a rămas fără bani de gaz, în condiţiile în care Primăria Capitalei nu şi-a plătit la timp datoriile din termoficare. De asemenea, alte zeci de mii de familii din cartierele Aviaţiei, Tei, Colentina, Fundeni,  riscă să aibă probleme cu căldura şi apa caldă deoarece sunt capetele de reţea. 

De asemenea, avariile mult mai frecvente la conductele de termoficare vor crea multe probleme utilizatorilo conectaţi la sistemul de centralizare. 

În Cluj-Napoca, doar 21.000 de familii sunt conectate la sistemul de termoficare centralizat. Restul populaţiei foloseşte centrale termice de apartament în special, astfel că sistuaţii de genul celor întâlnire la Bucureşti şi Timişoare sunt evitate.  

„Războiul” lui Boc cu centralele termice


 

Primarul Emil Boc a pornit „războiul” cu cei care vor să opteze pentru centralele termice.

Primul pas se referă la blocurile noi: „Nimeni nu se va mai putea dezvolta haotic, din perspectiva aceasta a noxelor. Toate blocurile noi fie se conectează la sistemul de termoficare, fie îşi montează centrale proprii. De la blocurile cu minim şase apartamente va exista o singură centrală, nu şase centrale”. a declarat primarul la Radio Cluj. 

Boc nu se va opri aici: „Tendinţa este de eliminare în viitor şi a acestor centrale şi de conectare la sistemul de termoficare, pe măsură ce sistemul de termoficare se extinde în acea zonă. De asemenea, toate proiectele pe care primăria le va gestiona, vor fi conectate la sistemul de termoficare”. 

Motivele invocate de primar 


 

Primarul motivează decizia invocând gradul de populare, care într-adevăr este mai mare dacă sunt folosite centralele de apartament, şi posibilitatea de a moderniza sistemul de termoficare cu fonduri europene. 

„Propunem prioritizarea sistemului de termoficare în raport cu orice alt sistem alternativ, ţinând cont de nevoia reducerii gradului de poluare din oraş, de atragerea de fonduri europene pentru modernizarea sistemului de termoficare şi de a asigura o viziune pe termen lung cu energii care să aducă o creştere a calităţii vieţii, resimţită într-o factură mai mică la cetăţean”, a declarat Emil Boc.

Regia de termoficare, o gaură neagră a banilor publici  

Primarul a mai precizat că, totuşi, cei care stau în blocuri vechi se pot debranşa în continuare şi îşi pună centrale termice individuale. „Nu vom opri debranşarea de la sistemul de termoficare, dacă oamenii vor dori. Astăzi sunt 21.000 de familii conectate. Dacă vor dori, oamenii pot, în continuare, să se deconecteze. Nu avem în vedere să le interzicem asta. Vrem însă, prin stimulente alternative, să îi determinăm pe oameni, având în vedere preţul mai bun pe care îl va oferi sistemul de termoficare, să rămână conectaţi şi să revină şi alţii în sistemul centralizat de termoficare”, a mai spus edilul. 

Regia de termoficare din oraş beneficiază, la fel ca în alte oraşe, de subvenţii uriaşe şi, din cauza sistemului învechit, oferă o eficienţă scăzută. În plus, la fel ca alte regii publice, aceasta este „căpuşată” de angajaţi ajunşi în funcţii de conducere pe considerente politice. 

Regia de Termoficare Cluj avea în 2020 90 de angajaţi, o cifră de afaceri de 64.562.365 lei şi datorii de 29.080.881 de lei.

Având în vedere exemplele TImişoarei şi Bucureştiului, este puţin probabil ca mulţi clujeni să dorescă o branşare la sistemul centralizat de termoficare. 

Vă mai recomandăm 

Situaţie dramatică la Timişoara. Peste 50.000 de familii şi majoritatea spitalelor rămân fără căldură şi apă caldă

Aproape 200 de blocuri fără căldură şi apă caldăâ

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite