Emil Boc, despre modificarea Codului Fiscal: „Clujul va suferi o tăiere de 30% a proiectelor de dezvoltare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emil Boc susţine că bugetul municipiului Cluj-Napoca va avea de suferit FOTO Adevărul
Emil Boc susţine că bugetul municipiului Cluj-Napoca va avea de suferit FOTO Adevărul

Primarul oraşului Cluj-Napoca susţine că oraşul pe care-l conduce riscă să piardă o sumă importantă din cauza modificării Codului Fiscal. Boc spune că municipiul va fi mai sărac cu 30 de milioane de euro, din cauza faptului că impozitul pe venitul salarial va scădea de la 16% la 10%.

Cluj-Napoca are un buget de aproximativ 300 de milioane de euro în 2017, fapt care-l plasează pe locul secund în ţară, după Bucureşti. Din această sumă, aproximativ 30%, adică în jur de 90 de milioane de euro, reprezintă bugetul destinat investiţiilor pentru anul curent.

Primarul Emil Boc reclamă faptul că oraşul pe care-l conduce ar putea pierde nu mai puţin de 30 de milioane de euro, din cauza modificărilor operate la Codul Fiscal. 

Cum se pierd banii

”Vorbim de o diminuare consistentă a veniturilor bugetului local. De unde rezultă această diminuare? Astăzi, fiecare salariat plăteşte la stat o cotă unică de 16%. I se reţine 16% din salariul brut, care merge la stat. Din tot ce ce se adună în acest municipiu, din toate salariile care se plătesc în acest oraş, pentru partea de 16% care se reţine, o bună parte din aceşti bani se întorc înapoi la municipiu. Din această sumă de bani, 41,7% se întoarce la bugetul local, astăzi, înainte de modificarea Codului Fiscal. Asta înseamnă un stimulent să atragi investitori, ca să ai locuri de muncă , să fie venituri, ca după aceea să fie venituri şi mai mari la bugetul local. E un mecanism prin care eşti stimulat să cauţi investitori, să te baţi pentru locuri de muncă. 59% merge la bugetul central”, a explicat Boc, la postul de radio Realitatea FM.

Soluţii pentru diminuarea impactului 

Emil Boc a mai spus că este de acord cu faptul că urmează să scadă fiscalitatea, dar şi-a exprimat temerea că odată cu micşorarea bazei de 41,7% se va diminua serios şi bugetul oraşului. 

”Acum se propune să scadă cota unică de la 16% la 10%, lucru pe care nu îl contest, în principiu e un lucru bun să scadă fiscalitatea, doar că nu avem deocamdată niciun mecanism cert că dacă scade cota de la 16% la 10%, deci se micşorează baza de la care raportăm 41,7%, deci e o diminuare substanţială şi va rezulta o pierdere majoră la bugetele locale. Pierderea aceasta, prin diminuarea cotei, la municipii, este de 30 de milioane de euro, chiar şi mai bine, fără niciun fel de compensare. Ieri am auzit că ar putea să facă o compensare la cota de 41,7%, dar nu am văzut nimic scris. În concret vom vedea după modificarea Codului Fiscal”, a mai adăugat fostul premier. 

Bugetul de investiţii va fi cel mai afectat

În cazul în care Guvernul nu va lua unele măsuri compensatorii, bugetul de investiţii al marilor oraşe va fi cel mai afectat. Boc a anunţat că o parte dintre proiectele Clujului vor avea de suferit, iar unele ar putea fi chiar eliminate în totalitate. 

”Pierdem o şansă importantă de a continua multe proiecte de investiţii care, fie vor fi eliminate, fie vor fi cu frâna trasă. E o lovitură foarte puternică şi fără precedent, de o asemenea amploare în ceea ce înseamnă devalizarea bugetelor locale în favoarea guvernului central. Clujul va suferi o tăiere de 30% a proiectelor de dezvoltare, a politicilor publice. Încă nu am pus degetul pe rană să vedem unde. Oriunde este posibil”, a încheiat primarul Clujului.

Citeşte şi

Emil Boc, despre Grindeanu: „Viaţa de premier este grea; fără susţinere politică e foarte greu să rămâi la Palatul Victoria“

Bilanţul lui Emil Boc la 1 an: Parndorf de România, Buftea de Cluj, aquaparc, centură  metropolitană şi alţi demoni

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite