Emil Boc câştigă mai mult la Primăria Cluj decât atunci când era premier. Are salariu comparabil cu cel al preşedintelui Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul, viceprimarii, dar şi directorii şi şefii din Primăria Cluj-Napoca au salarii la care angajaţii din mediul privat nici nu ar îndrăzi să se gândească. În plus, la toate acestea se adaugă prime şi sporuri care pot ajunge în anumite cazuri la mii de lei.

Aşa s-a ajuns ca primarul Emil Boc să aibă un salariu comparabil cu cel al preşedintelui României, Klaus Iohannis. Potrivit paginii oficiale de internet a Primăriei Cluj-Napoca, Boc are un salariu brut de 23.400 de lei. În schimb, primul om al statului câştiga în luna ianuarie în jur de 25.000 de lei brut. Nici viceprimarii din Cluj nu au motive să se plângă. Olah Emese şi Dan Tarcea au câte 20.800 de lei brut, mai mult decât câştigă premierul Viorica Dăncilă şi decât va câştiga următorul prim-ministru.

În cazul premierului demis recent, salariul brut era de 15.950 de lei. De altfel, primul-ministru al României este depăşit lejer şi de administratorul public – city managerul – Gheorghe Şurubaru, care are 16.640 de lei, de secretarul unităţii administrativ-teritoriale Aurora Roşca (16.619 lei), dar şi de directorul general şi de arhitectul şef, Daniel Popa, ambii cu câte 16.120 de lei.

Lapte şi miere la Primăria Cluj-Napoca

Salarii comparabile cu premierul au directorul general adjunct al primăriei (15.184) şi chiar directorii, şefii de compartiment şi directorul executiv (14.352). Ceva mai „slab” stau directorii, inspectorii şefi, şefii de sector, şi şefii de compartiment (13.416), inspectorii şefi adjuncţi, contabilul şef şi inginerul şef cu 13.270 de lei brut.

În acelaşi timp, un poliţist local poate ajunge la 8.650 de lei, la fel ca inspectorii şi consilierii, iar casierii şi magazionerii au pe hârtie 5.283 de lei, la fel ca şoferii. Nu în ultimul rând, portarii iau câte 4.429 de lei. 

Trei creşteri salariale într-un singur an

Numai în ultimul an, angajaţii Primăriei Cluj-Napoca au beneficiat de două creşteri salariale, în lunile ianuarie şi august, iar o parte dintre ei se pregătesc acum de o nouă creştere salarială de 15%. Este vorba despre angajaţii din Serviciul public pentru administrarea obiectivelor culturale. 

În referatul aprobat se arată şi motivele pentru care lefurile cresc din nou din octombrie: „La eliberarea buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă au fost identificaţi următorii factori de risc pentru munca cu activitate la birou: suprasolicitare neuro-psihică, suprasolicitare vizuală, suprasolicitare osteo-musculo-articulară, risc de accidente de muncă, expunere profesională la zgomot, risc de expunere la agenţi biologici”. Consilierii locali au aprobat fără rezerve propunerea, astfel că miercuri, 16 octombrie, a fost adoptată hotărâre în acest sens în Consiliu Local.

Curtea de Conturi a găsit o serie de nereguli

În plus, Primăria Cluj-Napoca le-a acordat angajaţilor sporuri şi premii, unele dintre acestea la limita legalităţii. De altfel, într-un raport întocmit de către inspectorii Curţii de Conturi Cluj, Primăria Cluj-Napoca a fost acuzată că le-ar fi acordat angajaţilor săi premii şi sporuri nelegale.

Este vorba despre stimulente şi premii de 13,5 milioane de lei, relevă ultimul raport al Curţii de Conturi . Concret, au  fost efectuate plăţi nelegale pentru ore prestate în afara programului normal de lucru sau în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal şi în alte zile în care nu se lucrează, se subliniază în raport. 

Citeşte şi

Motivul hilar pentru care cresc din nou lefurile bugetarilor de lux. La ce salarii vor ajunge

Primăria lui Boc creşte din nou lefurile pentru funcţionari: un portar va fi plătit lunar cu 4.400 de lei, iar un poliţist local va avea salariu de peste 8.000 de lei

Nereguli găsite de Curtea de Conturi la Primăria Cluj-Napoca. Angajaţii instituţiei au primit premii şi sporuri nelegale de peste 13 milioane de lei

 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite