Efectul pandemiei pe piaţa imobiliară: pensiune cu piscină la preţ de apartament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensiune din zona Băilor Boghiş se vinde cu 149.500 de euro. FOTO: Arhiva proprietari
Pensiune din zona Băilor Boghiş se vinde cu 149.500 de euro. FOTO: Arhiva proprietari

În condiţiile în care Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) a avertizat asupra unui potenţial dezastru pentru turismul românesc, problemele din industrie se văd şi în anunţurile de pe internet: zeci de pensiuni şi hoteluri sunt scoase la vânzare.

Circa 400.000 de angajaţi din industria turismului din România vor fi afectaţi dacă nu se redeschid restaurantele, au susţinut marţi, 19 august, reprezentanţii Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), care au organizat un prim protest faţă de felul în care Guvernul tratează combaterea pandemiei în domeniul Hoteluri, Restaurante şi Cafenele (HoReCa).

Problemele din turismul românesc  pot fi uşor văzută şi în zecile de anunţuri de pe internet privind pensiuni (mai ales) şi hoteluri de vânzare. 

Este acoperită toată gama: de la pensiuni urbane în oraşe precum Clujul, Braşovul sau Sibiul (preţuri începând de la 450.000 de euro), la pensiuni în staţiunile de munte (Bran, Buşteni) şi pensiuni la mare (Eforie, Mamaia Nord) - preţurile fiind de circa 250.000 de euro. 

Pensiune cu piscină şi jacuzzi la preţ de apartament 

Cea mai ieftină pensiune pe care am găsit-o pe un site specializat este situată într-o staţiune balneară din Sălaj – Băile Boghiş. Pensiunea are „o capacitate de cazare pentru 11 persoane într-un complex imobiliar format din 3 căsuţe de lemn, un apartament cu două dormitoare, 2 băi separate, bucătărie (suprafaţă utila şi construită de aproximativ 250 mp), respectiv un teren vast ce poate fi folosit pentru campare rulote şi corturi de 50 de ari. Ambele capacităţi de cazare au acces la o piscina în aer liber, jacuzzi interior, foişor, bucătărie comuna, posibilitate de bogracs, grătar şi un teren vast cu multă verdeaţă şi linişte ce se întinde pe 58 de ari”, se arată în anunţ. Preţul: 149.500 de euro, negociabil, se arată în anunţ. Pensiune este funcţională „la cheie”, mai spune proprietarul vânzător. 

Cu 280.000 de euro puteţi cumpăra o pensiune la Ocna Sibiului: „Un imobil cu o amplasare strategică în una dintre cele mai căutate staţiuni balneare terapeutice din România şi totodată imobil cu mare încărcare istorică şi un design unic, ceea ce îi conferă, un grad de ocupare de 100% pe tot parcursul anului calendaristic. Proprietatea propusă spre vânzare este alcătuită din 2 clădiri, fiecare imobil deţinând un regim de înălţime Ds+P+1E+Pod, având o suprafaţă totală construită de 979 mp şi utilă de 740 mp, amplasaţi pe o suprafaţă totală clădită şi neclădită de teren, în acte, de 1.120 mp şi măsuraţi de 1289 mp cu o deschidere de circa 28 m la frontul stradal.” Suprafaţa construita este de 390 mp, iar suprafaţa utilă - 300 mp. 

Pensiuni la munte

O pensiune de 3 stele în Moeciu de Jos pe DN73, la 1,5 km de Castelul Bran, „recent renovată în totalitate, mobilată şi echipată complet - totul nou!” se vinde la 250.000 de euro, negociabil. Suprafaţa utilă este de 460 de metri pătraţi împărţiţi. Există „8 camere şi 2 apartamente, restaurant foarte spaţios amenajat pentru petreceri, terasă generoasă cu vedere panoramică, foişor cu grătar şi leagăn pe malul râului.” Pensiune e mobilată / utilată. Pentru încălzire are trei tipuri de centrale: pe gaz, pe lemne şi electrică.

O pensiune cu 10 camere la Buşteni costă 235.000 de euro. „Vă propun o pensiune cochetă şi atrăgătoare situată în Buşteni, cartierul Poiana Ţapului, la doar 10 minute de pârtia Kalinderu! Pensiunea se află la poalele munţilor Bucegi, pe str. Murei, în imediata apropiere DN1, cu o vedere superbă asupra Crucii Caraiman. Casa Emilian, căci despre ea este vorba, este dispusă pe P + E + M şi este compusă din 2 imobile”, se arată în anunţ. Suprafaţa totală: 470 mp amprenta la sol. 

Pensiuni urbane la reducere 

Cu 450 000 de euro este vândută o pensiune din zona centrala a Sibiului cu 11 camere dispuse în 4 apartamente şi 2 studiouri. Imobilul este clasificat cu apartamente de 3 stele. Suprafaţă utilă totală este 400 mp.  Pensiunea este complet echipat, funcţionează şi are rezervări. Există parcare proprie amenajată pentru 6 maşini. 

În Cluj-Napoca, un oraş vizitat de turişti mai ales în perioada desfăşurării festivalurilor, o pensiune costă 640.000 de euro: „Pensiune în zona Rosetti, zona consacrată de case şi vile, strada liniştită, intimitate oferită de curtea proprie, la câteva minute de Centru. Pensiunea are un regim de înălţime D + P + Etaj, construita în 1991. Suprafaţa utilă 500 mp + 300 mp curte”, se arată în anunţ. 

Pensiuni la mare

Cu 220.000 de euro a fost scoasă la vânzare o pensiune în staţiunea Eforie Sud, cu teren de 600 m şi deschidere de 15 metri situată in imediata vecinătate a Teatrului de Vară şi a Parcului Central. În curtea pensiunii sunt construite 3 corpuri de clădire individuale: P+1+M - 14 camere; P+1 - apartament cu 3 camere decomandat; P+1 - studio decomandat, se arată în anunţ.

Cu 225.000 de euro se poate cumpăra o pensiune de 3 stele în Jupiter. Pensiunea este situată la 600 de metri de plajă, în mijlocul pădurii. „Pensiunea funcţionează de aproximativ 19 ani, având clientela formată. Pensiunea are 12 camere + recepţie. Suprafaţa terenului este de 450 mp”, se arată în anunţ. 

Părerea specialistului: „Cea mai mare problemă, lipsa predictibilităţii”

Sebastian Secan, cofondatorul blogului „Călătorinbascheti.ro”, care a lansat de curând o campanie pentru promovarea turismului din ţară – „România celor 1.000 de lumi” a explicat pentru „Adevărul”: „Probabil, cele mai multe pensiuni scoase la vânzare acum sunt acelea ale căror proprietari au contractate credite şi nu reuşesc să le plătească din cauza închiderii survenite în perioada stării de urgenţă. Perioada de mai bine de două luni în care nu au funcţionat au lăsat mulţi administratori într-un blocaj.”

O altă categorie de proprietari de pensiuni care scot acum la vânzare sunt aceia care „sunt de puţin timp în această industrie şi nu au reuşit să-şi facă un plan de marketing adaptat la această criză medicală”, spune Secan.

Specialistul este de părere că cel puţin „aparent, poţi spune că turismul românesc bubuie, deoarece atenţia multor români e concentrată pe destinaţiile din România. Toate pensiunile mici, care au un design, o poveste, o strategie de marketing sunt pline în momentul de faţă. Cred că perioada asta de pandemie i-a făcut şi pe calatorii români să fie mai selectivi şi să caută calitate. Am stat de vorbă cu mulţi administratori de pensiuni, care nu mai au niciun loc disponibil pentru cazare. Au ajuns să fie rezervate în totalitate resorturi la care cazarea costă 900 de lei pe noapte”. 

Cea mai grea lovitură au primit-o hotelurile, mai ales cele foarte mari, care nu reuşesc să reziste cu un grad de ocupare mult scăzut, spune Secan. „Cea mai mare problemă în toată povestea cu afacerile din turism e faptul că nu există predictibilitate. Oamenii nu au informaţiile necesare pentru a-şi putea face un plan de afaceri. Angajaţii sunt într-o stare de nesiguranţă, neştiind dacă vor mai avea sau nu un loc de muncă”, a concluzionat bloggerul. 

Pe aceeaşi temă: 

FOTO Destinaţii de vară ca afară ascunse în mijlocul României. Lista locurilor exotice despre care se vorbeşte mai puţin

FOTO Locurile din România similare cu cele mai exotice destinaţii din lume.„Crezi că-i Maldive? Nu, e chiar la noi!“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite