Drumul Revoluţiei. Un maratonist aleargă de la Cluj la Timişoara în memoria eroilor care au murit în 1989

Drumul Revoluţiei. Un maratonist aleargă de la Cluj la Timişoara în memoria eroilor care au murit în 1989

Juhos Gabor  FOTO: Mediafax

Maratonistul Juhos Gabor a pornit, luni, 15 decembrie, din Cluj, într-o călătorie în care va alerga 42 de kilometri pe zi în memoria eroilor Revoluţiei de la 1989. O parte din drum îl va face şi cu maşina, ca să ajungă joi seara, 18 decembrie, la Timişoara.

„Am început în septembrie o cursă de maraton în amintirea eroilor care şi-au jertfit viaţa în Revoluţia din decembrie 1989 şi am alergat de la Timişoara la Cluj-Napoca. Luni (n.r. 15 decembrie) este debutul Revoluţiei şi voi alerga de la Cluj-Napoca spre Timişoara, unde voi ajunge în 18 decembrie, seara, la Biserica Reformată, unde a izbucnit Revoluţia. Voi închide, astfel, cercul pe care l-am început în septembrie în cadrul acţiunii Via Revolutiae (Drumul Revoluţiei) şi voi alerga pe zi o distanţă de maraton, câte 42 de kilometri, şi voi străbate oraşe precum Alba Iulia, Deva, Aiud şi Lugoj. Traseul îl voi parcurge şi cu maşina, pentru că nu îmi ajung patru zile de alergare. (...) Eu asta pot să fac pentru cei care au murit pentru ca noi să trăim într-o lume liberă, să trăiască amintirea acestor oameni. Nu am crezut că va fi o schimbare în România, nu ştiu cine îşi putea închipui atunci că regimul comunist se va schimba vreodată. Îi aştept pe toţi cei care simt că suntem datori victimelor Revoluţiei, indiferent de apartenenţa religioasă sau etnică, să mi se alăture pe traseu măcar câţiva metri", a spus maratonistul Juhos Gabor, citat de Mediafax.

Juhos Gabor (49 de ani) s-a născut în România, la Săcuieni, a plecat în Ungaria înainte de 1989 şi s-a stabilit la Budapesta. Acesta a alergat la maratoane în mari oraşe europene precum Roma, Praga, Cracovia. În ultimul an a atras de două ori atenţia publicului asupra importanţei autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) a organizat, în perioada 14-25 septembrie, o cursă de maraton pe traseul Timişoara - Cluj-Napoca, intitulată "Via Revolutiae" (Drumul Revoluţiei), care are ca scop marcarea împlinirii a 25 de ani de la Revoluţia din Timişoara din 1989.

Mai puteţi citi:

"Dependenţi de Adrenalină", ora 14.00: Ce-am văzut la Vertical Step Maraton, festivalul de escaladă şi bouldering, care a îndemnat sportivii la doborârea propriilor recorduri

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: